Skip to main content

„Mnogo mi je žao i prosto ne mogu da prihvatim“

Dačić: Država će ukazati najviše moguće poštovanje prema Lauševiću

Dačić: Država će ukazati najviše moguće poštovanje prema Lauševiću


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da ga je „život upoznao” sa pokojnim Žarkom Lauševićem i da će zauvijek pamtiti dan kada mu je, na Lauševićevo iznenađenje, u Konzulatu u Njujorku uručio srpski pasoš.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da ga je „život upoznao” sa pokojnim Žarkom Lauševićem i da će zauvijek pamtiti dan kada mu je, na Lauševićevo iznenađenje, u Konzulatu u Njujorku uručio srpski pasoš.


Dačić: Država će ukazati najviše moguće poštovanje prema Lauševiću
Dačić

„Bio sam tada ministar unutrašnjih poslova, jedna grupa glumaca je tražila razgovor sa mnom i rekli su da je Žarko u teškoj situaciji. On je već tada dugi niz godina bio u praktičnom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama i imao je neriješeno pitanje državljanstva, odnosno postojala je mogućnost, ukoliko nema pasoš da ga ponovo uhapse u Americi i izruče Crnoj Gori”, rekao je Dačić.

Čim je dobio saglasnost Lauševića, dodaje Dačić, počela je procedura, a iskoristivši priliku da službeno boravi u Njujorku, kaže da je Žarka pitao da li on zaista hoće srpski pasoš.

„On nije vjerovao da ćemo to brzo da završimo… Zauvijek će mi ostati u sjećanju koliko je on u tom momentu bio opterećen tim pitanjima bezbjednosti, šta će biti sa njegovom porodicom”, rekao je ministar.

Dačić kaže da je Žarko bio iznenađen kada mu je uručio pasoš.

„Zagrlio me je od sreće. To nas je povezalo. On je kasnije počeo da dolazi ovde, jednom po jednom, i stiče tu sigurnost. Bili smo često u kontaktu. Poslednji put sam ga vidio u februaru, zvao me da razgovaramo da mu pomognem oko terapije, jer nije htio da prima hemioterapiju. Tada mi je, dakle saopštio da je bolestan i nisam mogao da vjerujem. Posljednja poruka je bila – hvala ti na svemu što činiš za mene. A ja imam utisak da nisam učinio dovoljno jer je on umro. Mnogo mi je žao i prosto ne mogu da prihvatim. Danas kad sam čuo, ja sam rekao – ma nemoguće, iako znam u koliko je teškom stanju bio i čekala se ta vijest””, rekao je Dačić.

Ipak, dodaje, Laušević nije djelovao tragično, rekao je da ne želi da prima hemioterapiju kako bi mogao da radi.

„I eto, ta borba nije uspjela. Mislim da je bio jedan naš veliki intelektualac ne samo glumac – jer to može da se smatra i pežorativno, interpretira nečiji tekst a nema pojma. Ne, on je intelektualac koji je imao izuzetno razumijevanje i bio sagovornik na svim temama od zdravlja do politike”, rekao je Dačić.

Smrt Žarka Lauševića Dačić ocjenjuje kao veliku tragediju i veliki gubitak, kako za kinematografiju, tako za umjetnost i društvo uopšte. Ističe da će biti ispraćen na dostojanstven način, ali u skladu sa njegovom posljednjom željom.

Dodaje da je Laušević jedan od ljudi koji je izazivao opšte simpatije glumišta, ukazujući na to da u svim društvenim grupama postoje sujeta i problemi, međutim da je za njegov slučaj postojala bezrezervna solidardnost glumaca.

„Svi su se radovali i savjetovali da mu pomognem da riješi pitanje pasoša. Kada je Žarko došao ovdje, u tom stanu su bili i Dragan Nikolić i Milena Dravić, Vesna Trivalić. Svi”, rekao je Dačić.

O posljednjem susretu sa Lauševićem, Dačić kaže da je mislio da ga zove u vezi sa nekim problemom ili podrškom koji se tiču posla, ali ga je, kako je naveo, Laušević zvao kako bi ga zamolio za pomoć da u okviru zdravstvenog sistema koristi imuno terapiju a ne hemioterapiju.

Dačić je rekao da će država učiniti sve da Laušević bude ispraćen dostojanstveno, ali da će se njegova posljednja želja ispoštovati.

„Država će ukazati najviše moguće poštovanje prema Žarku, ali je pitanje njegove posljednje želje i ona će biti ispoštovana”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci