Skip to main content

Dijana Hrkalović podnijela krivičnu prijavu protiv Nebojše Stefanovića

Dijana Hrkalović podnijela krivičnu prijavu protiv Nebojše StefanovićaDijana Hrkalović podnijela krivičnu prijavu protiv Nebojše Stefanovića
printscreen

Bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović tokom saslušanja u Službi unutrašnje kontrole (SUK) podnijela je juče krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Nebojše Stefanovića, kojeg je optužila da je umiješan u protivzakonito prisluškivanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića! 

Ovu prijavu, prema zakonu, pripadnici SUK sada moraju da proslijede Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, ali budući da ono nije nadležno za aferu ‘Prisluškivanje’, prijava će biti poslata na adresu Tužilaštva za organizovani kriminal. To tužilaštvo, koje je prije četiri dana odbilo da istraži tvrdnje Hrkalovićeve u medijima, sada će ipak morati da pokrene istragu o Stefanovićevoj ulozi u nezakonitom prisluškivanju predsjednika Vučića!

Šest sati ispitivanja

Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, proteklog vikenda optužila je Stefanovića da je, dok je bio na funkciji ministra policije, protivzakonito čitao transkripte prisluškivanih razgovora Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, kao i da je lično naredio da mu se transkripti dostavljaju u zapečaćenim kovertama. 

”Stefanović je ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsjednika Vučića i članova njegove porodice. Čitao je transkripte mimo predsjednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsjednika, niti je obavjestio BIA da oni preduzmu mjere. Tamo gdje ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija, neovlašćeno, tamo ima svega” – rekla je Hrkalovićeva u intervjuu za ‘Objektiv’.

Hrkalovićeva i Stefanović juče su, inače, saslušani u svojstvu građana u prostorijama SUK, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Razlog za saslušanje jesu tvrdnje bivše državne sekretarke da su policijski načelnik Slobodan Milenković i Nebojša Stefanović, bez ikakvih dokaza, u aferu ‘Jovanjica’ zlonamerno upleli i Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije. 

Bivša državna sekretarka juče je saslušavana šest sati i potom se nije oglašavala. Nebojša Stefanović, čije je saslušanje trajalo tri sata, juče je kratko rekao da je sada “sve u rukama tužilaštva, za koje vjeruje da će rasvjetliti sve okolnosti i utvrditi istinu”. On je prethodno ustvrdio da Hrkalovićeva laže, optuživši je da je ‘ljetovala sa vođom kavačkog klana, pozdravljala Veljka Belivuka i komunicirala sa Darkom Elezom‘, koji je osuđen za organizovani kriminal!?!

Komentarišući sve ove navode, advokat Svetozar Vujačić, koji je i savjetnik u MUP-u, kaže da je Tužilaštvo za organizovani kriminal moralo odmah da reaguje i sprovede istragu. ”To je zadatak tužioca Mladena Nenadića. Nije na njemu da procjenjuje dokaznu snagu iskaza koji je dala Hrkalovićeva, već je to u nadležnosti suda. A prisluškivanje predsjednika države, i to čak 1.800 puta, jeste par ekselans teško krivično djelo. Sve ovo može biti i posljedica neznanja, ali i možda i nečega drugog, možda nečijeg pokušaja da sakrije istinu!” – naglašava Vujačić.

Nema nevinih

Na drugoj strani, Božidar Spasić, bivši operativac DB, ocjenjuje da optužbe koje razmjenjuju bivša državna sekretarka i ministar odbrane izaziva potpunu konfuziju. ”Ovako nešto se dešava jer državne i sudske institucije ne reaguju na vrijeme. Apsurd je što su visoki činovnici policije prisluškivali predsjednika države i tako sprovodili ‘tihi državni udar’ a da još nema procesa. U ovoj igri očigledno nikome nisu čiste ruke. Osim što sve ovo narušava ugled policije, šteta je daleko veća i ugrožava bezbjednost cijele zemlje” – upozorava Spasić.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci