Skip to main content

Dodik nakon sastanka sa Putinom: Nema alternative ruskim energentima

Dodik nakon sastanka sa Putinom: Nema alternative ruskim energentimaDodik nakon sastanka sa Putinom: Nema alternative ruskim energentima
Foto: forumspb2022.tassphoto.com

“Težimo ka tome da sačuvamo našu politiku, mi nismo željeli da se pridružimo sankcijama. Smatramo da ruski energetski resursi nemaju alternativu. Mi želimo da se nastavi sa investicijama“ – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Putinom dogovoreno održavanje iste cijene gasa za Republiku Srpsku na nivou od oko 290 dolara za 1.000 metera kubnih, prenosi TASS. 

Naglasio da je razgovor sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Pojasnio je da je je riječ o jednoj elektrani u okolini Prijedora i jednoj kod Banjaluke koje će omogućiti značajan konzum za gas.

On je istakao da moraju biti završene procedure, prije svega ugovornog odnosa između BiH i Srbije da bi došlo do obezbjeđivanja svih neophodnih dozvola .“Ovo je bio vema važan sastanak“ – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je obavijestio predsjednika Rusije o izgradnji rusko-srpskog hrama u Banjaluci i o dobroj saradnji sa Rusijom u oblasti medicine kada je riječ o dolasku značajnih imena iz te oblasti u Srpsku.

Srpski član Predsjedništva rekao je da je na sastanku sa ruskim predsjednikom istakao da neki u BiH koji žele da uvedu Rusiji sankcije ne vode računa o tome da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da je u tom pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da neko garantu svog postojanja uvodi sankcije. 

On je naglasio da Rusija ostaje značajan faktor sistema svjetskog odlučivanja i dodao da njihove ingerencije u Savjetu bezbjednosti uopšte nisu smanjene. “Prenio sam mu da u BiH postoji misija Eufora (Altea) i da nismo imali primjedbe na njih sve do onih njihovih šetanja i lociranja na neprimjerenim mjestima. Naš će prijedlog biti Rusima da u Savjetu bezbjednosti, kada to dođe na dnevni red, glasaju za misiju Altea u mandatu koji je do sad bio poznat, odnosno bez proširenja“ – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da Njemačka ima neke aspiracije u tom pogledu i dodao da on nema povjerenja u to vojno predstavljanje Njemačke.“Nama ne trebaju tamo oni koji dolaze sa vojskom koja bi se bavila političkim modeliranjem BiH, a Nijemci to već čine ozbiljno i u tom pogledu još prisustvo njihovih vojnih snaga značilo bi da silom hoće da nametnu politička rješenja“ – dodao je on.

Dodik je naglasio da Srpska želi da očuva ustavnu poziciju BiH, koja je ozbiljno dovedena u pitanje mešetarenjima pojedinih iz međunarodne zajednice.

On je naveo se, da prema ocjenama političara sa Zapada, BiH najčešće tretira kao propala zemlja koja nema šansu da unutar svojih političkih procesa obezbijedi samostalnost.

Dodik je poručio da će BiH ako ostane, biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali će se odnosi morati raščistiti. “Mi ne odustajemo od naših napora da ono što smo pokrenuli dovedemo u ustavni sklad. Tražimo da se primjenjuje Ustav i ne tražimo i ne želimo ništa od BiH što ne pripada nama“ – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su Republici Srpskoj ranije oteli, a sada pokušavaju da to održe pričom da je sila Zapada dovoljna da tu krađu i otimačinu legalizuje na način kako oni misle, prenosi RTRS. “Na svu sreću, ima zemlja kao što je Rusija, koja kaže da poštuje međunarodne sporazume, Dejtonski sporazum i strane tog sporazuma“ – rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom u Sankt Peterburgu rekao da je Putina obavijestio i o izborima koji se u oktobru održavaju u BiH. “Pozvao me je da u septembru ponovo dođem da vidimo koji su projekti i kako se oni odvijaju, tako da će to biti prilika da nastavimo ovaj razgovor, koji je bio pun razumijevanja i otvorenosti“ – rekao je Dodik.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci