Skip to main content

Dodik u Tužilaštvu: Sumnjivo kako je kupio vilu na Dedinju 2007. godine

Dodik u Tužilaštvu: Sumnjivo kako je kupio vilu na Dedinju 2007. godineDodik u Tužilaštvu: Sumnjivo kako je kupio vilu na Dedinju 2007. godine
Foto; Novosti

Dodik je poslije saslušanja rekao da je predmet pokrenut iz političkih razloga, kao i da su za njega Tužilaštvo i Sud BiH nelegalne i nelegitimne institucije.

Potvrdio je da je saslušan u svojstvu osumnjičenog, dodavši da u cijelom postupku kupovine vile nema nikakvih nezakonitosti.

“Predočićemo sve dokumente kada se proces završi. Ovaj Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu poziciju i osnovu u Ustavu BiH i time ne mogu postojati. Oni nijesu legitimni ni legalni. Ja ću se uvijek pojaviti da riješim špekulacije, ali to ne znači da ga priznajem”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Naveo je da je na današnjem saslušanju predočio dokaze u vezi sa onim za šta ga tereti Tužilaštvo.

“Oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine. Banka je dužna da drži dokumentaciju pet godina poslije otplate kredita, taj kredit je otplaćen 2007. godine drugim kreditom iz 2008. godine. Već 2013. prestala je obaveza da banka čuva arhivu. Ja sam predočio svoje originalne ugovore”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada RS, čiji je predsjednik bio u to vrijeme, niti bila žirant niti otplaćuje kredit.

“Ja sam bio zaposlen u Vladi RS i tražili su mi da pokažem kolika mi je plata. Treća stvar je bila u vezi sa nekim osobama u banci, ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unaprijed na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je, da bi naplatila kamate od tog mog novca, od zakupnine naplaćivala otplatu kredita”, kazao je Dodik.

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dodika zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca, kao i da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja, prilikom kupovinom vile na Dedinju.

Istražioci sumnjaju da je Dodik novcem nezakonitog porijekla kupio vilu na Dedinju, te da je, kako bi prikrio porijeklo novca, podigao kredit u bijeljinskoj Pavlović banci (sada Naša banka).

Sarajevski portal Istraga naveo je da Tužilaštvu BiH u ovom slučaju problem predstavlja činjenica da vlasti u Srbiji odbijaju da BiH, putem mehanizma međunarodne pomoći, dostave dokumentaciju o tome kako je Dodik od Komeracijalne banke kupio vilu na Dedinju.

Dodik je vilu na Dedinju u Beogradu kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u “Pavlović banci” podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci