Skip to main content

Evropa

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske


Evropska komisija je službenim upozorenjem pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja članica EU.
Evropska komisija je službenim upozorenjem pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja članica EU.


Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske
Brisel

Razlog pokretanja postupka je jer nisu na potpuno korektan način prenijele sve odredbe direktive o sezonskim radnicima. Cilj ove direktive je da obezbijedi fer i transparentna pravila za prijem sezonskih radnika iz trećih zemalja u EU.

Cilj direktive je da garantuje pristojne uslove rada i života, jednaka prava i adekvatnu zaštitu od eksploatacije širom EU za radnike koji dolaze iz treće zemlje.

Osim Hrvatske, zvanična upozorenja dobile su Češka, Francuska, Mađarska, Malta, Nizozemska, Austrija i Poljska.

Komisija smatra da su Češka, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Malta, Nizozemska, Austrija i Poljska nepropisno prenijele i/ili sprovele neke obaveze iz direktive.

Ove države članice imaju rok od dva mjeseca da preduzmu neophodne mjere za otklanjanje nedostataka koje je Komisija identifikovala.

Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Evropska komisija im može poslati obrazložena mišljenja.

Komisija je u aprilu 2023. godine pokrenula prvi set postupaka za kršenje prava slanjem formalnih upozorenja Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Kipru, Letoniji, Litvaniji i Luksemburgu.

Komisija, kao čuvar ugovora EU, nadležna je za praćenje kako države članice primjenjuju evropske zakone i jednom mjesečno objavljuje paket kršenja prava EU.

Na osnovu sopstvenih istraga ili pritužbi građana, kompanija ili drugih zainteresovanih strana, pokreće postupak za kršenje prava EU.

Postupak ima tri koraka, navodi “b92”. Prvi je upućivanje službenog upozorenja, a ako se tim upozorenjem stvar ne riješi, šalje se obrazloženo mišljenje u kome se traži da se obezbijedi poštovanje zakonodavstva EU.

Ako država članica i dalje ne sarađuje, Komisija može uputiti slučaj Sudu pravde Evropske unije. Većina slučajeva se rješava prije nego što se prosljeđuju Sudu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci