Evropski sud za ljudska prava odbio

Hrvat tužio državu zbog epidemioloških mjera

Hrvat tužio državu zbog epidemioloških mjera


Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je Štab civilne zaštite epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije virusa korona kršio prava koja garantuje Evropska konvencija.
Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je Štab civilne zaštite epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije virusa korona kršio prava koja garantuje Evropska konvencija.Hrvat je tvrdio pred tim sudom da mu je Hrvatska mjerama koje je preduzela na početku izbijanja pandemije korone kako bi spriječila njeno širenje povrijedila prava na slobodu vjeroispovijesti, na slobodu okupljanja i na slobodu kretanja, precizirao je Kabinet predstavnice RH pred ESLJP-om.

Iz Kabineta predstavnice saopštili su kako je ESLJP prihvatio argumentaciju predstavnice da zahtjev predstavlja actio popularis (tužba koja pripada svim građanima) te da se stoga on ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije, prenosi Index.

U Kabinetu dodaju kako podnosilac zahtjeva nije iznio informacije o svojoj ličnoj situaciji niti je pokazao kako su tačno mjere Štaba civilne zaštite RH uticale ili mogle direktno uticati na njega.

„Stoga je taj Sud zaključio da podnosilac zahtjeva uopšteno prigovara odlukama Štaba civilne zaštite o protivpandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava“, saopštili su iz Kabineta.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services