Skip to main content

Za skoro pet godina 11 presuda

Lista zločina zbog kojih su u Srbiji dosuđene doživotne kazne: Silovanje ćerke, ubistvo djeteta…

Lista zločina zbog kojih su u Srbiji dosuđene doživotne kazne: Silovanje ćerke, ubistvo djeteta…


Od 1. decembra 2019. godine, u Srbiji je uvedena najstroža kazna – doživotni zatvor. Od tada, 11 presuda (jedna je poslije preinačena na Apelacionom sudu) donijeto je protiv najstrašnijih zločinaca, koji su svojim djelima izazvali duboku tugu i ogorčenje u javnosti.
Od 1. decembra 2019. godine, u Srbiji je uvedena najstroža kazna – doživotni zatvor. Od tada, 11 presuda (jedna je poslije preinačena na Apelacionom sudu) donijeto je protiv najstrašnijih zločinaca, koji su svojim djelima izazvali duboku tugu i ogorčenje u javnosti.


Lista zločina zbog kojih su u Srbiji dosuđene doživotne kazne: Silovanje ćerke, ubistvo djeteta…
Ilustracija/Foto: MUP Srbije

Neki od njih su manje, neki više poznati, jedan je u međuvremenu preminuo u zatvoru, a posljednji koji je osuđen da provede cijeli svoj dalji život iza rešetaka je Bojan Jovičić iz Novog Sada.

Kako su istakli nadležni kazna doživotnog zatvora predstavlja ključni korak ka pravdi za žrtve i predstavlja snažnu poruku društvu o neprihvatljivosti najtežih oblika kriminala.

Ovo su osobe koje su na nju osuđene.

1. Bojan Jovičić: Pet minuta horora zbog 50.000 eura

Bojan Jovičić (43) iz Novog Sada, osuđen je prošle nedjelje na doživotni zatvor zbog teškog ubistva na svirep način i iz koristoljublja, sugrađanina Jovana Janićijevića (46), 24. januara 2023. godine u novosadskom naselju Adice.

Jovičić je, kako se navodi, iznajmljenim automobilom došao u Ulicu Nova u Adicama, a prethodno se sa Janićijevićem dogovorio da se tu sretnu.

Jovičić je Janićijeviću nanio nožem 11 ubodnih i 26 reznih rana, a napad je trajao pet minuta i žrtva je preminula usljed iskrvarenja.

Nakon izvršenog zločina okrivljeni je odvukao tijelo oštećenog kako ne bi bilo vidljivo prolaznicima, a potom iz njegovog vozila uzeo oko 50.000 eura i pobjegao iz Srbije u Austriju gdje je na granici sa Njemačkom i uhapšen nedjelju dana kasnije, a potom izručen Srbiji.

2. Miroslav Marković: Ubistvo bivše partnerke na ulici

Miroslav Marković (55) osuđen je na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora jer je 5. marta prošle godine ubio iz pištolja svoju bivšu emotivnu partnerku Sanju M. u centru Pirota.

Miroslav je upucao Sanju nasred ulice, dok je išla u prodavnicu.

On je oko 9:45 časova ušao u PU Pirot i prijavio da je u centru grada, na Trgu Oslobodioca, ispalio metak iz pištolja u glavu bivše emotivne partnerke. Sanja je zadobila povrede glave, nakon čega je preminula.

Sanja je godinu dana pokušavala da se spasi od Miroslava, a on je dva puta bio osuđen za proganjanje. Nažalost, Sanja nije dočekala suđenje, jer ju je Miroslav kršeći zabranu prilaska lišio života.

3. Miloš Nikolić: Nasmrt pretukao dijete jer je plakalo

Miloš Nikolić (24) iz okoline Vlasotinca krajem prošle godine osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva dvogodišnje pastorke Petre Vladulović.

Istragom je utvrđeno da je Miloš bio pijan dok je tukao djevojčicu.

Obdukcija nesrećne djevojčice pokazala je da je Petra preminula usljed prestanka disanja i srčanog rada, uzrokovanog „obimnim visokostepenim povredama glave i posljedičnim razvojem visokostepenog otoka mozga“.

Sve ovo je učinio svjestan jer je, pokazalo je veštačenje, Miloš u momentu dok je batinao djevojčicu bio uračunljiv.

Kako je “Blic” ranije pisao, on je u svojoj odbrani naveo da ga je nerviralo kako dijete plače.

4. Kapetan Vojske: Silovao maloljetnu ćerku dvije godine

Kapetan Vojske Srbije osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog silovanja svoje maloljetne ćerke u periodu od novembra 2019. do maja 2022. godine .

Kako je sud saopštio, prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kazne, sud je imao u vidu brojne otežavajuće okolnosti koje se odnose na način i vrijeme izvršenja krivičnog djela, ličnost optuženog, odsustvo empatije, kao i težinu posljedica krivičnog djela, nalazeći da ne postoje olakšavajuće okolnosti.

“Sud je našao da se takvom presudom utiče i na druge građane da se uzdrže od vršenja takvih i sličnih najtežih krivičnih djela”, navodi se u saopštenju.

Prilikom suđenja i donošenja odluke javnost je bila isključena.

5. Goran Džonić: Ubio cijelu porodicu, pa ih zapalio

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić (59) koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, stupio je na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Zabeli.

Goran Džonić (59) iz Moravca, osuđen je na doživotnu robiju, jer je 27. septembra 2021. godine ubio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju Đokić (26) iz Aleksinca.

On je kritične noći zaustavio “pasat” u kojem su bili njegovi rođaci i prijeteći pištoljem primorao da odu do mjesta zvanog “Dudin gaj” gdje ih je ubio, a njihova tijela zapalio.

“Pasat” je odvezao u okolinu Tešice gdje je uzeo oko 40.000 eura u raznim valutama iz gepeka, a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

6. Dejan Pavlović: Pijan brutalno nožem izbo ženu

Dejan Pavlović (46) iz Vranja osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva supruge Slavice.

Sud je i izrekao mjeru obaveznog liječenja Pavlovića od alkoholizma.

Dejan je pod dejstvom alkohola, nakon rasprave sa suprugom nasrnuo na nju, a zatim uzeo nož iz kuhinje, sječiva 20 centimetara, uletio u spavaću sobu i supruzi nanio ubodne rane u predjelu lijeve slabine, a ćerku (23) posjekao u predjelu ruke jer je pokušala da zaštiti majku. Nesrećna žena je preminula u bolnici.

7. Virđinel Jovanov: Ubadao staricu do smrti

Narednu kaznu doživotnog zatvora izrekao je Apelacioni sud u Kragujevcu kada je preinačio prvostepenu presudu i osudio Rumuna Virđinela Jovanova (39) zbog pokušaja silovanja i ubistva Radinke Kostić (86) iz sela Rečice kod Požarevca.

U noći između 4. i 5. januara 2021, pijan je ušao u njenu kuću dok je spavala i uz prijetnju nožem, pokušao da je siluje. Nakon što je žena pružila otpor, ubo ju je nožem. Od zadobijenih povreda ubrzo je preminula.

Iako je prvobitno požarevački Viši sud izrekao 20 godina zatvora, Apelacioni sud u Kragujevcu je nakon žalbe tužilaštva odlučio da preinači presudu i izrekne maksimalnu kaznu.

8. Radomir Blagojević: Polio benzinom i zapalio ženu

Radomir Blagojević (52) osuđen je 2022. u Višem sudu u Beogradu jer je 13. jula 2020. u Surčinu, Zoricu Kalinić polio benzinom i živu je zapalio, usljed čega je žena preminula.

Pored ovog slučaja, Blagojević se tereti i da je u junu 2020. godine u kući svoje sestre u mjestu Radinac kod Smedereva silovao R. N., koju je poznavao iz ranijeg perioda.

9. Dejan Dabović: Do smrti tukao i sijekao bivšu djevojku

Dejan Dabović je 26. decembra 2019. u popodnevnim satima u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu izvršio zločin nad svojom bivšom djevojkom Dušankom Jocović (25) iz Novog Sada, nanoseći joj smrtonosne povrede nožem.

On je ispred zgrade, bijesan, sačekao nesrećnu djevojku, najprije je osam puta udario pesnicom po glavi, a zatim je nožem sijekao i ubadao po rukama, vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio.

Sud je utvrdio da je Dušanka pretrpjela izuzetno jake bolove, naročito zbog uboda u vrat, ispod desne ključne kosti i u desnu dojku, prije nego što je preminula.

Ustanovljeno je da je Dabović imao smanjenu uračunljivost zbog poremećaja ličnosti i iznenadnih izliva besa. Međutim, sud je zaključio da je on izuzetno opasan i spreman na ekstreme kako bi zadovoljio svoje nagone i želje. Iz tog razloga, kazna doživotnog zatvora je smatrana jedinom adekvatnom.

10. Malčanski berberin: Oteo i silovao djevojčicu

Prvi čovek, od početka primjene zakona, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora je sada pokojni Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. On je 5. januara 2021. osuđen zbog otmice i silovanja djevojčice od 12 godina. On je djevojčicu iz Suvog Dola 20. decembra 2019. godine u naselju Brzi Brod u Nišu oteo i držao zatočenu do 29. decembra kada je i uhapšen.

Nadimak je dobio jer je prije ove otmice proveo 22 godine iza rešetaka zbog otmice i silovanja, a svoje žrtve je šišao do glave.

Jovanoviću je 8. jula 2022. godine pozlilo u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u bolnici.

11: Kazna preinačena u 20 godina zatvora

Novosađanin M. J. (84) osuđen je u Višem sudu u Novom Sadu na doživotni zatvor zbog obljube djeteta. On je 7. maja. 2020. godine u Novom Sadu, u naselju Šodroš, silom i prijetnjom prinudio dijete rođeno 2012. godine da ga oralno zadovolji. Dječaku je prijetio da će ga baciti u Dunav.

Međutim, Apelacioni sud u Novom Sadu je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u tom gradu kojom je Miloje J. (84) bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora i pravosnažno ga osudio na 20 godina.

Dva masakra bez (prave) kazne

Za dva najjezivija zločina, nažalost, neće moći da budu izrečene kazne doživotnog zatvora, a radi se o masakrima u OŠ “Vladislav Ribnikar” i onom u selima Malo Orašje i Dubona.

Naime, dječak-ubica iz “Ribnikara” nije imao ni 14 godina u trenutku zločina i kao takav ne može da odgovara pred zakonom, dok monstrum iz Mladenovca Uroš Blažić nije imao napunjenu 21 godinu, pa kao takav može da dobije maksimalnu kaznu do 20 godina zatvora.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci