Skip to main content

tragedija u beogradu

Majka ubijene djevojčice u Ribnikaru: Ovo je Krvava bajka 21. vijeka, to više ne smije da bude škola

Majka ubijene djevojčice u Ribnikaru: Ovo je Krvava bajka 21. vijeka, to više ne smije da bude škola


Kada je učenik K.K. (13) započeo krvavi pir u školi “Vladislav Ribnikar”, S.N. (13) je bila u toaletu. Drugarica ju je čekala ispred, ali je utrčala u drugu kabinu kad su se začuli rafali. Međutim, S.N. je istrčala u hodnik i stradala.
Kada je učenik K.K. (13) započeo krvavi pir u školi “Vladislav Ribnikar”, S.N. (13) je bila u toaletu. Drugarica ju je čekala ispred, ali je utrčala u drugu kabinu kad su se začuli rafali. Međutim, S.N. je istrčala u hodnik i stradala.


Majka ubijene djevojčice u Ribnikaru: Ovo je Krvava bajka 21. vijeka, to više ne smije da bude škola

“Za mene OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru od 3. maja više nije škola”, započinje svoju ispovijest majka stradale djevojčice S.N. o danu koji je zavio Srbiju u crno.

“Tog dana je ona uništena i nijedno dijete tamo više ne treba da kroči da bi pohađalo nastavu, jer to nije normalno. To više ne smije da bude škola. Na tom mjestu treba napraviti memorijalni centar”, dodala je.

Kako je izjavila, školska godina bi trebala odmah da se prekine u cijeloj Srbiji, kako bi se pokazala solidarnost.

“Takođe, školska godina mora odmah da se prekine u cijeloj Srbiji, mora se pokazati solidarnost, a ne da se nastavi s pokušajima da se sve ovo normalizuje. Okej je, i treba da djeca do ljeta provedu vrijeme sa svojim razredom i nastavnicima, ali van škole, na terenima, igralištima, u parkovima, neka pričaju, nek se smiju, nek plaču, nek vrište, nek se grle. Neka nam preko ljeta sva djeca budu u fokusu, a od 1. septembra mora potpuna reforma obrazovnog sistema. Osnovna škola mora konceptualno da se mijenja”, kaže majka tragično nastradale djevojčice Milanka N.

Imam snage da se borim

Kako kaže Milanka, ima volje da se bori i želi da ukaže na krucijalne stvari.

“Ja imam i dijete od četiri i po godine, imam volje i snage da se borim, želim da mi to dijete ovdje odrasta i bitno mi je u kakvom će društvu odrastati… Zato hoću da ukažem na sve ovo i nevjerovatno mi je kako ovih dana svi maše temu, kako im je nekako sve drugo u fokusu sem krucijalnih stvari. Ovo moram da kažem iako mi sve ovo iziskuje puno energije, jer ulažem puno napora i energije da S.N. nekako održim prisutnom pored sebe, da joj čujem glas, da nekako nađem način kako ću dalje sa svime da se nosim”, kaže Milanka.

Nesrećna majka dodaje da našem društvu nedostaje empatija koja je prije bila prisutna među ljudima.

“Mi smo doživjeli nešto što je najveća tragedija koja se ikada dogodila u svijetu, a oni sada guraju djecu da idu u škole, da se sve normalizuje, da se sve nastavi, a ovo je “Krvava bajka” 21. vijeka. Sjećam se kako je, kad sam ja bila mala, svakog 21. oktobra cijelo odjeljenje mislilo na ono što se dogodilo u Kragujevcu 1941. godine i cijelo odjeljenje je tada plakalo, imalo osjećanja, emocije, saosjećanje, iako je bilo prošlo više od 40 godina. Postoji razlog za to, djeca se identifikuju s djecom, tako se razvija empatija. Nikad nismo plakali kad smo slušali da je poginuo neki heroj, jeste nam bilo žao, ali kad čujemo da su djeca stradala -onda plačemo. A naše društvo danas nema empatiju, to se u školi ne stiče, u školi postoji samo neka nezdrava kompeticija i zavist, to je jedino što se razvija”, ističe.

Danas je u školi, dodaje Milanka, najveći akcenat na ocjenama što decu frustrira.

“U školi je najveći akcenat na ocjenama, postoji veliki pritisak kada je riječ o ocjenama, pa sada ima 20 puta više vukovaca nego kad sam ja išla u školu. Podignuti su pragovi za upis u srednje škole, djeca su isfrustrirana. Zato pritisak sa ocjenama mora pod hitno da nestane. Akcenat u osnovnoj školi mora da bude na nečemu drugom, na tome da se djeca nauče vrijednostima, da im se da neki sadržaj, da imaju neku kulturu, da se druže i povezuju, da se razvija empatija. To je prioritet, a toga sada nema”, kaže ona i dodaje da sadržaj mora da uđe u osnovne škole i da se od 1. septembra krene u pozorišta, bioskope, šetnje, da se djeca drže za ruke, da se okupljaju na terenima.

Ističe da osim čitanja, sabiranja i oduzimanja djeca u školi moraju da se nauče empatiji i drugarstvu.

“Djeca nam nemaju nikakve napravljene veze, sve zavisi kakvi su im roditelji, koliko su oni uložili i u kakvom okruženju dijete raste… A neki roditelji rade dan-noć, nemaju vremena da se posvete djeci, zato društvu ovo mora da bude bitno. Ako je propisano da je osnovna škola obavezna, onda tamo dijete ne treba samo da nauči da čita i piše, sabira i oduzima, nego treba da se nauči da ima empatije, da se razvija drugarstvo, treba da im se da neki sadržaj. Pa ako već ne možemo da očekujemo da taj sadržaj pruži svaka porodica, onda je to pitanje društva, ono je dužno da se time bavi. Društvu je bitno u kakve ljude će da izrastu ta djeca. Prioritet je, dakle, da se društvo sada okrene djeci. U cijeloj Srbiji. Da se sva energija, koja se sada troši na šetnje i mitinge, okrene ka djeci. Hajde da se bavimo djecom”, rekla je Milanka.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci