Skip to main content

zakon ne dozvoljava da se trudnica podvrgne poligrafu

Major policije o nestanku Danke Ilić: Istraga neprestana i dinamična, provjerava se sve, ništa ne isključuje…

Major policije o nestanku Danke Ilić: Istraga neprestana i dinamična, provjerava se sve, ništa ne isključuje…


Major policije Srbije Bojana Otović Pjanović rekla je za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka Danke Ilić, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom djevojčicom neprestana i da se provjeravaju sve činjenice i sve osobe koje mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.
Major policije Srbije Bojana Otović Pjanović rekla je za RTS da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage nestanka Danke Ilić, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za dvogodišnjom djevojčicom neprestana i da se provjeravaju sve činjenice i sve osobe koje mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.


Major policije o nestanku Danke Ilić: Istraga neprestana i dinamična, provjerava se sve, ništa ne isključuje…
Foto: RTS/Screenshot

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora ušla je u osmi dan, a istraga na teritoriji Srbije je proširena.

U istragu o njenom nestanku uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak dvije žene na ulici Beča pored kojih se igra djevojčica koja liči na dvogodišnju Danku Ilić. MUP Crne Gore apeluje na građane da obavijeste Interpol ako imaju podatke o Danki.

Major policije Bojana Otović Pjanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage, ali je navela da je istraga od prvog dana jako dinamična, opsežna, uz punu koordinaciju.

“Rade se provjere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se provjeravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak djeteta, najprije one prve mjere i radnje koje se preduzimaju odnose se prije svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mjesta događaja“, navela je Otović Pjanović.

Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mjesta događaja, već i da je proširena sve moguće granične prelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.

Provjere u Boru i okolnim policijskim upravama

Navodi i da su uzeti svi mogući snimci svih mogućih kamera, sa svih mogućih pravaca, a provjere se ne rade samo u Policijskoj upravi u Boru i samom gradu u Boru, već i u okolnim upravama.

“Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vrijeme nestanka djevojčice bilo tu negdje u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može da se dovede u vezu sa izvršenjem nekog djela”, rekla je major policije Bojana Otović Pjanović.

Istog dana su najveći specijalisti različitih oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova bili na terenu, uz koordinaciju Uprave kriminalističke policije.

“Bukvalno smo svi učestvovali u traganju i paralelno vodili i planirali operativni rad i operativno postupanje… Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični… Sve je provjereno, sve sa mjesta događaja“, rekla je major policije.

“U ovom trenutku se ništa ne isključuje”

Govoreći o snimku koji je napravio naš građanin u Beču, a na kojem se vidi djevojčica koja liči na Danku Ilić, major Otović Pjanović je rekla da se uz koordinaciju UKP radilo na provjeri vjerodostojnosti navedenog snimka.

“Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovjekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo vidjeli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, da li je dobronamjernik ili zlonamjernik. Čovjek je otišao, podnio prijavu uz koordinaciju”, rekla je Otović Pjanović.

Uslijedilo je raspisivanje žute potjernice, koja se raspisuje uvek kada postoji sumnja da se nestalo lice može naći na teritoriji i van teritorije Republike Srbije.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je djevojčica žrtva trgovine djecom, major policije navodi da ništa ne isključuju u ovom trenutku.

“Ovdje isključivanje ide isključivo postepeno po svakom segmentu, apsolutno ne postoji mogućnost da se isključuje u ovom trenutku bilo kakva mogućnost. Ja bih zaista voljela da je djevojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmjerava, sigurna sam i nadam se i želim da budem optimista da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog”, navela je Otović Pjanović.

“Poligrafsko testiranje nije dokaz”

Govoreći o poligrafskom ispitivanju, navela je da zakon ne dozvoljava da se trudnica podvrgne poligrafu.

Napominje i da se takvo testiranje ne može koristiti kao dokaz.

“To testiranje se ne koristi kao dokaz, samo istragu u nekom trenutku može da usmjeri ka određenim okolnostima, kako bismo znali šta bismo još mogli da uradimo”, rekla je Otović Pjanović.

Mediji ovih dana prenose da je djevojčica mogla da nestane dan ranije, a major policije Bojana Otović Pjanović navodi da se na samom početku kada se prijavi nestanak nekog lica, radi provjera okolnosti i vjerodostojnost prijave.

“To je ona početna stavka koju smo u obavezi da utvrdimo prije nego što započnemo bilo kakav operativni rad”, istakla je Otović Pjanović.

Poručila je da je istraga dinamična i da traje u kontinuitetu, a ekipe su organizovane po smjenama.

“Osim onog profesionalnog momenta, svi kao ljudi, kao očevi, majke, deke, bake, imamo motiv da i lično učestvujemo, iako to možda nije u opisu naših poslova, u pretrazi terena, kao što smo i učestvovali”, rekla je Otović Pjanović, zahvalivši građanima na saradnji.

Djevojčica Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Djevojčica se može prepoznati po visećoj bradavici na lijevom uhu i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na lijevoj podlaktici.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci