Makron nudi da posreduje u makedonsko-bugarskom sporu?!

Makron nudi da posreduje u makedonsko-bugarskom sporu?!
Francuska, koja predsjedava EU po principu rotacije do 1. jula, već nekoliko nedjelja traži riješenje spora između dvije zemlje, saopštila je sinoć Jelisejska palata poslije telefonskih razgovora Makrona sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, prenijela je Beta.

Makron je tokom tih razgovora izrazio „punu podršku sporazumu između dvije zemlje, koji bi doprinio dobrosusjedskim odnosima i učvrstio evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije“, navelo je francusko predsjedništvo.

Bugarska je blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije EU novembra 2020. zbog sporova vezanih za jezik i istoriju.

Prije bugarske blokade, Sjeverna Makedonija je godinama bila suočena sa vetom Grčke koja joj je odbila naziv Makedonija, jer se tako zove i njena pokrajina na sjeveru, smatrajući to kao uzurpaciju svog istorijskog nasleđa.

Atina je ukinula veto tek 2018. kada je nazivu zemlje Makedonije dodato sjeverna.

Od kraja februara do početka marta ove godine, Ukrajina, Gruzija i Moldavija su sukcesivno podnosile svoje prijave za članstvo u EU, poslije početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Predviđajući dug proces integracije zemalja kandidata, Makron je 9. maja predložio ubrzani prijem Ukrajine u EU kroz stvaranje evropske političke zajednice.

Pet zemalja su trenutno zvanično kandidati za članstvo u EU – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija i Turska.

Makron je 2019. godine, sa još dvije države članice, stavio veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da nisu ispunjeni uslovi za proširenje EU sa ove dvije zemlje.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services