• Vijesti
  • Otvoreni Balkan
  • Napadnut autobus sa Srbima na Kosovu: Albanac kolima presjekao put i prijetio putnicima

Incident u Peći

Napadnut autobus sa Srbima na Kosovu: Albanac kolima presjekao put i prijetio putnicima

Napadnut autobus sa Srbima na Kosovu: Albanac kolima presjekao put i prijetio putnicima


Autobus kojim su članovi Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena krenuli ka Pećkoj patrijaršiji napadnut je danas u Peći.
Autobus kojim su članovi Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena krenuli ka Pećkoj patrijaršiji napadnut je danas u Peći.


Napadnut autobus sa Srbima na Kosovu: Albanac kolima presjekao put i prijetio putnicima
Foto: SPC

Vođa puta Slavica Josifović potvrdila je za Kosovo onlajn da se incident desio kada je iz automobila lokalnih registarskih oznaka izašao vozač i na albanskom prijetio Srbima koji su krenuli u posjetu srpskoj svetinji.

„Na samom ulazu u Peć oko 9.40 sati auto nam je presjekao put, kao da želi da ga udarimo, usporio je, ali je vozač autobusa ignorisao to. Onda je Albanac koji je vozio otvorio prozor automobila prijetio na albanskom, iako nismo razumjeli shvatili smo o čemu se radi. Nakon toga je parkirao automobil ispred autobusa, nismo mogli da ga zaobiđemo, jer su iz suprotnog smjera dolazili automobili. Izašao je, uzeo kosovsku zastavu i postavio na prednji dio autobusa, prijetio je da ne smijemo da je skinemo i fotografisao autobus koji je BG registarskih oznaka“, kazala je Slavica Josifović.

Kako je dodala, slučaj je odmah prijavljen policiji.

„Kao vođa puta tražila sam pratnju do Pećke patrijarše i Prilužja, jer je sa nama i jedno dijete, a ima i onih koji su prvi put krenuli da obiđu Pećku patrijaršiju. Vozač i ja smo dali izjavu“, rekla je ona u izjavi za Kosovo onlajn.

Josifovićeva je dodala i da nisu dobili pratnju za nastavak putovanja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila incident u kome su dva mladića albanske nacionalnosti iz Peći pratila Slavicu Josifović i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena i na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili kosovsku zastavu.

Kancelarija u saopštenju navodi da je slučaj prijavljen policiji i poziva bezbjednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

„Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da dok predsjednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno povjerenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno.

„Sve to izaziva zabrinutost i strijepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbjednost za sve građane, uprkos prijetnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u namjeri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbijedi normalan život.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services