Skip to main content

Beograd

Nastavak suđenja: Belivukov advokat tražio poništenje sporazuma okrivljenim saradnicima

Nastavak suđenja: Belivukov advokat tražio poništenje sporazuma okrivljenim saradnicima


U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvodnim izlaganjem advokata nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka u ponedjeljak.
U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvodnim izlaganjem advokata nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka u ponedjeljak.


Nastavak suđenja: Belivukov advokat tražio poništenje sporazuma okrivljenim saradnicima
Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

Advokat Dejan Lazarević, koji u ovom predmetu brani nekoliko optuženih, je u uvodnom izlaganju predložio sudiji da suđenje krene ispočetka kako bi se na taj način ispravile sve nepravilnosti koje je, kako tvrdi, počinila prethodna sudija.

Lazarević je istkao razloge zbog čega bi sud trebalo da ukine rješenje o potvrđivanju sporazuma o priznanju krivice koje je tužilaštvo sklopilo sa okrivljenim-saradnicima Srđanom Lalićem, Bojanom Hrvatinom i Nikolom Spasojevićem.

Branilac tvrdi da je Spasojević tokom svog izlaganja priznao krivično djelo nezakonito držanje i nošenje oružja, krivično djelo koje nije obuhvaćeno tim sporazumom, zbog čega je predložio da sudija taj sporazum poništi.

Kada je riječ o Hrvatinu, Lazarević tvrdi da je on priznao tokom svjedočenja da je trgovao narkoticima i poružjem, što takođe nije obuhvaćeno njegovim sporazumom.

Lazarević je naveo i da je oštećeni I.S. kog su pripadnici ove grupe oteli i tri dana mučili i zlostavljali na stadionu FK Partizan, tokom svjedočenja rekao da je njega Lalić silovao, zbog čega je rekao sudiji da bi trebalo da zatraži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Lalića za krivično djelo silovanje.

Takođe je ukazao da je Lalić pričao o trgovini drogom što sporazumom nije obuhvaćeno, kao i da je ponovio da bi rješenje o potvrđivnaju sporazuma trebalo da stavi van snage.

On je predložio da se oštećeni I.S. ponovo pozove u sud kako bi odredili suočenje njega i Lalića na okolnosti da li je Lalić izvršio krivično djelo silovanje.

Lazarević se osvrnuo i na komunikaciju sa kriptovane aplikacije “Skaj” dobijene međunarodnom pravnom pomoći , tvrdeći da je to nezakonit dokaz u Srbiji i da je to sad potvrdio i Evropski sud pravde.

Branilac tvrdi da su tokom uviđaja u kući u Ritopeku, gdje su, kako se navodi u optužnici, pripadncii ove grupe ubijali svoje žrtve, učinjeni brojni propusti. Na kraju on je rekao da je saglasan da se pročitaju iskazi prethodno ispitanih svjedoka, osim oštećenog I.S. i majke ubijenog Gorana Mihajlovića.

Miljkovićev advokat Nikola Jerković je naglasio da dobrana osporava činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju optužnice, te je detaljno objasnio zbog čega smatra da se komunikacija sa Skaj aplikacije ne može koristiti u Srbiji kao dokaz. Nakon Jerkovića i ostali advokati će izneti uvodna izlaganja.

Prvom optužnicom, koja je napisala na više od 300 strana, pripadnici se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića.

Istom optužnicom pripadnici su optuženi za trgovinu drogom, nelegalno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Kako se navodi u optužnici pripadnici grupe su tri dana u prostorijama restorana u Humskoj, odnosno na stadionu Partizana, držali I.S. kog su tukli, mučili i silovali.

Ovom optužnicom je obuhvaćena i tačka koja se odnosi na trgovinu drogom, a koju su kako se sumnja držali u prostorijama stadiona.

Drugom optužnicom pripadnici se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihjalovića. Suđenje je krenulo ispočetka zbog promjene predsjednice sudskog vijeća, odnosno jer je Vinka Beraha Nikićević koja je ranije bila predsjednica vijeća otišla u penziju.

Optuženi Boris Karapandžić nije došao na današnje suđenje, jer, kako je ukazano medicinskom dokumentacijom, on je operisao tetivu, dok je optuženi Aleksa Stošić izostao zbog operacije proširenih vena na nozi. U odnosu na njih je sudija razdvojila postupak.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci