Skip to main content

“Sve je posljedica nevakcinisanosti”

Opasna zaraza širi se Srbijom i lako se prenosi

Opasna zaraza širi se Srbijom i lako se prenosi


Umjesto da jenjavaju sa ljetnjim danima, male boginje se i dalje šire Srbijom, pa su tako za za samo sedam dana u Srbiji, od 1. do 7. jula dijagnostikovane kod čak 31 osobe, te se ukupan broj od početka godine popeo na 181.
Umjesto da jenjavaju sa ljetnjim danima, male boginje se i dalje šire Srbijom, pa su tako za za samo sedam dana u Srbiji, od 1. do 7. jula dijagnostikovane kod čak 31 osobe, te se ukupan broj od početka godine popeo na 181.


Opasna zaraza širi se Srbijom i lako se prenosi
Foto: Instagram

Zaraza je buknula uprkos visokoj temperatura, a stručnjaci za “Blic” podsjećaju da se radi o veoma kontagioznom oboljenju, što znači da se veoma lako prenosi, čak i glasnim govorom.

Novi slučajevi malih boginja su potvrđeni u Novom Pazaru, Beogradu, Loznici i Novom Sadu. Najviše ih je u Novom Pazaru – 23, i Beogradu 6, dok je u Loznici i Novom Sadu registrovan po jedan slučaj.

Zbog malih boginja epidemija je u Beogradu prijavljena u februaru ove godine, a u Novom Pazaru u maju.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar primarijus dr Šefadil Spahić, rekao je za “Blic” povodom ovolikog broja novoobolelih, da je ovo bilo za očekivanje, jer je loš stepen imunizacije.

“Sve je posljedica nevakcinisanosti. Čim ne postoji dobra imunizacija, male boginje imaju dobro tlo. A one imaju i dobro sjeme, i lakše se prenose”,  kazao je dr Spahić kratko za “Blic”.

Primarijus doktor Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu objasnila je za “Blic” da su novi slučajevi u Beogradu, koje je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio, bliski kontakti već potvrđenih slučajeva.

Ona podsjeća da su morbile veoma kontagiozno oboljenje koje se brzo širi, da se prenosi kapljično, pa da to može da se dogodi i glasnim govorom.

“Blizak kontakt i boravak u zajedničkim prostorijama omogućava njihovo širenje. Prenose se kapljično a te kapljice se osim kijanjem i kašljanjem izbacuju i putem glasnog govora”, kaže dr Maris.

Prenos putem kontaminiranih predmeta

Ovo oboljenje se može širiti i putem kontaminiranih predmeta, podseća dr Slavica Maris i dodaje da se to najviše dešava među decom.

“Djeca igračke koje zajedno koriste, često stavljaju u usta – kaže ona i podseća da morbile uglavnom udišemo”.

Osvrnula se i na visoke temperature, zbog kojih mnogi borave u klimatizovanom prostoru.

“Zbog vrućina se borabi u zatvorenom prostoru, i samim tim ostavruje bliski kontakt, što, takođe, može da bude jedan od razloga širenja zaraze”,  rekla je dr Slavica Maris za “Blic”.

Zarazne kapljice dva sata u vazduhu

Inače, kapljice koje produkuje obolela osoba prilikom kijanja ili kašljanja mogu da lebde u vazduhu do dva sata. Za ta dva sata svaka osoba može da se zarazi, rekla je ranije za “Blic” dr Ivana Begović Lazarević, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

“Kada ispari voda iz tih kapljica, i ostanu u tim takozvanim nukleosovim jezgrima, postaju lagane i mogu da lebde u vazduhu još najviše dva sata od kako su izbačene iz respiratornog trakta oboljele osobe. Tako da, ako neka osoba koja nema imunitet stečen na morbile, prođe kroz tu prostoriju može da se zarazi. na taj način se vrši prenos morbila sa jedne na drugu osobu vazduhom”, kaže Begović Lazarević.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci