Skip to main content

”Povorka sjećanja” povodom završetka filma o dr Zoranu Stankoviću

”Povorka sjećanja” povodom završetka filma o dr Zoranu Stankoviću
Povorka je ujedno i završna scena dokumentarnog filma ”Svjedok” posvećenog preminulom doktoru, prenosi Tanjug.

Građani Vukovara, Gospića, Bratunca i drugih opština krenuli su od Vukovog spomenika do Novog groblja i Aleje zaslužnih građana gdje je sahranjen Stanković, a gdje su povorku sačekali supruga patologa, njihove dvije ćerke i unuci.

U povorci su bile porodice stradalih u ratovima na prostoru BiH, Hrvatske i na Kosovu i Metohiji koji su identifikovani zahvaljujući Stankovićevim obdukcionim nalazima.

Autor filma ”Svjedok” Denis Bojić rekao je novinarima da je Stanković kao stručnjak Vojnomedicinske akademije iz Beograda uradio više od 7.500 obdukcija i na taj način omogućio porodicama stradalih u ratovima tokom devedesetih da identifikuju svoje najmilije i dostojno ih sahrane.

Kako je rekao, ono što je uradio Stanković ima neizreciv značaj za srpski narod.

”Ovo je neponovljiv trenutak, a želja svih nas je da pokažemo šta nam se dešavalo i šta je jedan čovjek uradio za srpski narod. Dr Stanković nije dočekao da vidi film, ali vjerujem da će njegova porodica biti ponosna na to šmo uradili”, rekao je Bojić.

U ”Povorci sjećanja”, u kojoj su građani nosili crvene ruže i fotografije stradalih članova porodice, bila je i Rada Cvijetić iz Istočnog Sarajeva koja je u ratu izgubila osmoro članova porodice među kojima je bila i osamnaestomesečna beba koju su, kaže, mučili lomeći joj ruke i noge

”Ako izgubite sve, za mene je to genocid. Zoran je divan čovek, hvala mu za sve što je učinio za nas, bilo mi je mnogo teško kada je umro”, rekla je kroz suze Rada.

Zahvalnost preminulom doktoru iskazao je i Brano Vučetić iz Bratunca koji kaže da su mu u ratu stradali majka, otac i dvojica braće, a da je on kao devetogodišnjak ostao sam.

”Bio sam dva mijeseca zarobljen kod Nasera Orića, bio sam i ranjen, maltretrirali su me i tukli, ali je veća tragedija kad izgubite nekoga, a ne znate gde mu je grob. Ovaj čin je mala zahvalnost dr Stankoviću koji je pomogao brojnim porodicama da identifikuju svoje najbliže i da im se znaju grobovi”, rekao je Vučetić.

Film ”Svjedok” je sniman od novembra prošle godine u koprodukciji Radio-televizije RS i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS kao svedočanstvo o Stankovićevom životu i radu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci