• Vijesti
  • Otvoreni Balkan
  • Profesor iz Skoplja za ADRIU: Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana, ne razumijem zašto to nije od početka

Profesor iz Skoplja za ADRIU: Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana, ne razumijem zašto to nije od početka

Profesor iz Skoplja za ADRIU: Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana, ne razumijem zašto to nije od početkaProfesor iz Skoplja za ADRIU: Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana, ne razumijem zašto to nije od početka
Foto: YouTube/Screenshot

Zemon, univerzitetski profesor iz Skoplja, u intervjuu za ADRIA TV komentarisao je aktuelne regionalne teme, naglasivši potrebu da se Crna Gora uključi u inicijativu Otvoreni Balkan koja se pokazuje kao efektivna i efikasna. 

Kako Vi vidite inicijativu Otvoreni Balkan i da li smatrate da je to, u današnjim kompleksnim međudržavnim odnosima, put koji predstavlja budućnost mira i prosperiteta zemalja Zapadnog Balkana?

– To je jedna odlična inicijativa za saradnju zemalja Zapadnog Balkana, prije svega zbog bržeg ekonomskog razvoja regiona. Za mene, to je ujedno i neka vrsta procesa pripreme za ulazak u EU, pogotovo po pitanju carinske politike , tržišta rada, saobraćaja… Mi na Balkanu moramo da gradimo što više mostova saradnje. Odlično je to što poslije toliko vremena Srbija i Albanija sarađuju na ovom nivou. Sve zemlje regiona treba uspješno da sarađuju kako bi se integrisali u EU. 

Vidite li Crnu Goru u Otvorenom Balkanu i kada smatrate da bi mogla postati dio ove inicijative? 

– Apsolutno. Crna Gora treba da bude dio Otvorenog Balkana. Treba što prije da postane dio ove priče. Ja stvarno ne znam zašto Crna Gora nije bila od samog početka dio inicijative. Nema šta da izgubi, a može da dobije. Benefiti su veliki, a rizik da će nešto da izgubi ukoliko pristupi Otvorenom Balkanu je ravan nuli, tako da, zaista, ne razumijem zašto se od početka u Podgorici nije prihvatila inicijativa i pristupilo se zajedničkom poduhvatu Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Pozivam relevantne činioce i strukture vlasti u Crnoj Gori da objektivno sagledaju potrebu da se radi i sarađuje i da donesu odluku u interesu građana, a to je da pristupe Otvorenom Balkanu. 

Kakvi su, po Vama, odnosi Sjeverne Makedonije sa Crnom Gorom i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i da li su oni bolji ili lošiji u odnosu na vrijeme prije pojave inicijative Otvorenog Balkana?

– Sjeverna Makedonija i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja. Imamo dobru saradnju na svim poljima. Otvoreno pitanje Sjeverne Makedonije do prije nekog mjeseca sa ostalim zemljama regiona bilo je pitanje Makedonske pravoslavne crkve. To je sada riješeno, zahvaljujući mudroj odluci i priznanju od strane SPC. Proces nije do kraja završen, čeka se odluka Vaseljenskog Sabora u Carigradu, ali je riješeno jedno važno pitanje između srpskog i makedonskog naroda na zadovoljenje obostranog interesa i poštovanja. Svakako da su pojavom Otvorenog Balkana odnosi dovedeni do poboljšanja i prepoznata je činjenica da je ekonomija najvažnija.

Na koji način prevazići podjele u društvu, vidite li neke sličnosti i(li) razlike po tom pitanju između Crne Gore i Sjeverne Makedonije?

– Mi, u Sjevernoj Makedoniji sastavili smo i sprovodimo jednu nacionalnu strategiju za razvoj koncepta “jednog društva“ i interkulturalizma. To je počelo 2020. godine. Dogodine treba da pravimo evaluaciju. Uglavnom, radi se o jednoj inter-resorskoj državnoj strategiji oko koordinacije politika za veću tolerantnost, koheziju, borbu protiv govora mržnje, interkulturno obrazovanje, interkulturne projekte… Mislim da Crna Gora treba da napravi i sporovede neku sličnu nacionalnu strategiju. Institucije države treba da imaju proaktivan pristup oko smanjivanja podijeljenosti u društvu. U Crnoj Gori, mislim, uspješnije to rade građani, ali treba i država da više sprovodi interkulturne politike. I Sjeverna Makedonija i Crna Gora su mnogo investirale u multikulturalizam, ali su zapostavile interkulturalizam.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


NajnovijePratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services