Skip to main content

Sedam godina ćutanja! Za pokušaj ubistva Vučića u Potočarima 2015. niko nije kriv?!

Sedam godina ćutanja! Za pokušaj ubistva Vučića u Potočarima 2015. niko nije kriv?!Sedam godina ćutanja! Za pokušaj ubistva Vučića u Potočarima 2015. niko nije kriv?!
Foto: Agencije

Komemoraciji ne prisustvuje niko od zvaničnika Srbije. Srbija je pokušala da pruži ruku pomirenja 2015. godine, kada je u Potočare otišao tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, umjesto pomirenja, tog 11. jula dogodio se pokušaj ubistva srpskog lidera!

Napad se desio odmah nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje na putu ka svečanoj loži, predviđenoj za delegacije. Vučiću je masa zviždala i uzvikivala: ‘Alahu ekber’ i ‘Ubij četnika’, a istovremeno su ga gađali plastičnim flašama, kamenjem i grumenima zemlje. Aktuelnom predsjedniku Srbije tada je rasječena glava. Zahvaljujući ličnom obezbjeđenju i pripadnicima MUP-a Republike Srpske, izbjegnute su tragične posledice.

Do dana današnjeg, međutim, napadači nisu identifikovani iako su nadzorne kamere sve snimile.

Predmet ‘Vučić/Potočari’ završio je u fioci kod istražnih i pravosudnih organa BiH. Niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen niti je podnio ostavku. Inicijativa za smjenu tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića odbačena je kao neosnovana!?!

Komentarišući ovaj događaj od prije sedam godina, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kaže da je srpska policija i dalje otvorena za kontakte sa bezbjednosnim organima BiH kako bi pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici bio rasvijetljen. 

„Niko u bošnjačkim službama nije ni pokušao da sazna imena nalogodavaca i izvršilaca pokušaja ubistva premijera Srbije u Srebrenici 2015. godine. Niko nije uhapšen ni osuđen. Niko se od bošnjačkih političara nije izvinio ili pokazao žaljenje. Ćutali su baš kao što su mirno posmatrali kako rulja napada lidera susjedne zemlje. Vučić se tog dana držao hrabro i nije uzmicao, a njegovi domaćini nisu pokazali da žele da se krivci za pokušaj ubistva pronađu. Država koja na svojoj teritoriji ne može da rasvijetli pokušaj ubistva stranog državnika ili nije država ili njena vlast podržava napad. Nema trećeg“, zaključuje Vulin.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci