Skip to main content

FNRJ PROMIJENILA IME 7. APRILA 1963.

Šest decenija od osnivanja SFRJ

Šest decenija od osnivanja SFRJ


Ustavom je 7. aprila 1963. godine dotadašnja Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenila je ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ).
Ustavom je 7. aprila 1963. godine dotadašnja Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenila je ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ).


Šest decenija od osnivanja SFRJ
Foto: Ilustracija

Ustav Jugoslavije iz 1963. godine poznat je i pod nazivom „povelja samoupravljanja“, jer je samoupravni model primijenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.

Ime države je promijenjeno u SFRJ i definisana je kao „savezna država dobrovoljno ujedinjenih i ravnopravnih naroda i socijalistička demokratska zajednica zasnovana na vlasti radnog naroda i samoupravljanja“. Takođe je teritorija Jugoslavije opisana kao „jedinstvena i sačinjavaju je teritorije socijalističkih republika“.

Istim Ustavom je Autonomna kosovsko-metohijska oblast proglašena Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija.

Jedanaest godina kasnije je usvojen novi savezni ustav, koji je dao više autonomije republikama i pokrajinama. Republike su dobile više prava, a smanjena su ovlašćenja savezne države. Jedna od odredbi isticala je teritorijalni integritet SFRJ.

Iste godine je Josip Broz Tito proglašen za doživotnog predsjednika, kako države, tako i Saveza komunista Jugoslavije.

Poslije Titove smrti 1980. godine, porasle su tenzije među narodima, a 1991. i 1992. godine došlo je do raspada Jugoslavije.

„Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. E nećemo nikom dozvoliti da nam dira ili da ruje iznutra, da se ruši to bratstvo i jedinstvo“, govorio je Tito.

Takođe je rekao i da „nijedna naša republika ne bi bila niko i ništa, da nijesmo svi zajedno“ i „čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga“.

A kako je to zapravo izgledalo, dok je trajalo?

Kako se sećaju oni koji su bili rođeni za vrijeme i prije osnivanja SFRJ, u državi je postojala „jaka srednja klasa“, a bilo je manje, ili uopšte nije bilo „prebogatih“.

Zaposleni su, u većem broju, mogli sebi da priušte nov automobil, da odu na ljetovanje, a stan se dobijao od preduzeća.

„Radnička klasa je stub naše socijalističke države, radnička klasa svih nacionalnosti i u svim republikama ima ista gledišta i iste interese, i ona predstavlja cement koji učvršćuje i snaži našu socijalističku zajednicu“, bile su riječi Josipa Broza.

Automobili su većinom bili „fiće“, a kasnije „stojadini“ i „jugo“.

Kao sjećanja još navode sigurnost i „slobodno kretanje u zemlji i inostranstvu“, ali i – besplatno školovanje i liječenje. Privatnih ljekara, zubara, kao ni apoteka u to vrijeme, nije bilo. To je sve, kažu, „ljudima ulivalo sigurnost“.

Tada se, ističu, cijenilo znanje i umijeće.

„Naše bogatstvo nijesu samo fabrike i putevi. Naše bogatstvo je čovjek, novi čovjek, socijalistički čovjek, koga treba izgrađivati“, govorio je Tito.

Ipak, sjećaju se i drugih stvari. Na primjer, osim Saveza komunista nijesu bile dozvoljene stranke, a na izborima, na svim nivoima je za jedno mjesto bio jedan kandidat.

Na primjer, za strani automobil se za carinu plaćao još jedan do jedan i po automobil, odnosno, ako je Njemac kupovao automobil za 10.000, ovdje se plaćao 25.000 maraka.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci