Skip to main content

ENERGETSKA KRIZA

Sjeverna Makedonija: Uvode se mjere za štednju struje, gasi se ukrasna rasvjeta i ograničavaju klima uređaji

Sjeverna Makedonija: Uvode se mjere za štednju struje, gasi se ukrasna rasvjeta i ograničavaju klima uređaji


SKOPLjE – U Sjevernoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mjere koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto.
SKOPLjE – U Sjevernoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mjere koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto.U odluci vlade, koja je donijeta na sjednici u utorak, date su preporuke domaćinstvima i preduzećima, i konkretni zadaci državnim institucijama, izvjestila je televizija Sitel, a prenio Tanjug.

Na narednoj sjednici vlade trebalo bi da bude donijeta odluka o proglašenju krize u energetskom sektoru. Za sada nema najava o restrikcijama struje, a iz vlade najavljuju povećanje proizvodnje, dodaje makedonski medij.

Mjere su podijeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga da li su za domaćinstva, preduzeća ili objekte, institucije i državna preduzeća, saopštio je ministar privrede Krešnik Bekteši.

Gašenje dekorativne rasvjete na javnih zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, hlađenje klima uređajima na temperaturi ne nižoj od 27 stepeni i grijanje na ne većoj od 20 stepeni, gašenje računara nakon rada, redovno zamjena filtera na grejnim i klima uređajima, zamjena prozora onim energetski efikasnim, samo su dio zadataka utvrđenih za državne institucije.

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogućstvu kada je jeftina struja, zatim racionalna upotreba grejnih tijela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora…

Poslovnoj zajednici se nalaže da isključi dekorativnu rasjvetu na svim zgradama, da ne koristi osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, racionalno grijanje i hlađenje klima uređajima, primjena novih tehnologija za poboljšanje energetskih performansi industrijskih postrojenja…

Ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto uštede električne energije, Bekteši je najavio da će uslijediti sankcije za čelnike institucija u skladu sa etičkim kodeksom.

Svakog 15. u mjesecu, počev od septembra, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju da li su ispoštovane obaveze vlade o štednji. Izvještaje institucija o utrošenoj električnoj energiji objavljivaće Ministarstvo privrede.

Uredbom o najavljenom proglašenju kriznog stanja u sektoru električne i toplotne energije predviđeno je da ona traje 30 dana, zbog čega će u međuvremenu parlamentu biti upućen zahtjev za produženje kriznog stanja do kraja grejne sezone.

Generalni direktor Elektrana Sjeverne Makedonije (ESM) Vasko Kovačevski je najavio povećanje proizvodnje električne energije, navodeći da je planirano da tri bloka u REC Bitola počnu da funkcionišu od novembra i da će se nastojati da se ne rade klasični remonti sa prekidima proizvodnje od 30, 60 ili 90 dana, već da se izvode u periodima kada dođe do smanjenja potrošnje.

ESM su u periodu januar-jul ove godine proizvele 2.194 gigavat-sati električne energije, ili 15 odsto više nego u istom periodu 2021. Planom proizvodnje za ovu godinu predviđeno je povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci