Srbija: Jedna osoba preminula od groznice Zapadnog Nila

Srbija: Jedna osoba preminula od groznice Zapadnog NilaSrbija: Jedna osoba preminula od groznice Zapadnog Nila
(Foto: Pixabay)

Saopštila je da je u Beogradu registrovano 11 ozbiljnih oblika među oboljelima od te infekcije.

„Na svu sreću groznica Zapadnog Nila kod 80 odsto osoba prođe bez ikakvih simptoma, ni ne znaju da su imali ubod zaraženog komarca. Kod dvadesetak odsto inficiranih ima simptoma kao da je u pitanju grip, povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, povraćanje i još neki. Za nedjelju, dvije osoba se potpuno oporavi“, rekla je Lazarević i dodala da se smatra da je groznica Zapadnog Nila uzrok smrti još dvije osobe u Srbiji.

Naglasila je da jedan odsto osoba koje dobiju tu infekciju ima puno ozbiljnije simptome, jaku glavobolju, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, što zahtijeva obavezno bolničko liječenje.

Prema njenim riječima, kako bi se zašitili od komaraca potrebno je nositi duge rukave, nogavice, izbjegavati boravak u prirodi kad su komarci najintenzivniji, a to su zora i predveče.

„Potrebno je imati mreže na prozorima. Ljudi koji imaju dvorišne kuće da barem jednom nedeljno prazne posude u kojima drže saksije, ili one iz kojih daju hranu kućnim ljubimcima. Ako imaju otpadnu burad i kante, bar jednom nedeljno da ih prazne. U gumama se skuplja voda i tu komaci polažu jaja. Naravno, neophodno je sistematsko zaprašivanje“, rekla je Lazarević.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services