Skip to main content

Tači i Veselji: Srbija izmislila dokaze protiv nas

Tači i Veselji: Srbija izmislila dokaze protiv nas




Bivši šefovi terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optužuju Srbiju da je ‘falsifikovala i podmetnula dokaze’ o zločinima na Kosovu za koje im se sudi u Hagu! ”Četvorica terorista tvrde da su srpske bezbjednosne službe, BIA, VBA i MUP, lažirale dokazni materijal i dostavile ga tadašnjem izvjestiocu Savjeta Evropa Diku Martiju, čiji je izvještaj potom poslužio za podizanje optužnice protiv Tačija i njegovih saučesnika. Advokati optuženih Šiptara su čak ustvrdili da je Srbija htjela da likvidira Martija i da za to onda optuži kosovske Albance”-navodi list Informer. 

Providna strategija
”Advokati Tačija i Veseljija nisu osporili nijednu činjenicu iz Martijevog izvještaja, već samo nastoje da sve kompromituju paušalnim optužbama ”, tvrdi advokat Zoran Živanović.

Selektivno pamćenje
Advokat Greg Kiho, branilac Hašima Tačija, kako prenosi ‘Albanijan post’, kaže da ”Srbija fabrikuje dokaze, izmišlja priče i podmeće optužbe, poput one o trgovini organima”.  ”Izvještaj specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija o zločinima OVK zasnovan je u velikoj mjeri na hiljadama dokumenata koje su vlasti Srbije predale Martiju još 2009. godine. Da nije bilo dokumenata srpskog Tužilaštva za ratne zločine, ne bi bilo ni Martijevog izvještaja. Vlasti u Srbiji sada žele da ubiju Martija kao jedinog svjedoka koji sve može da razjasni. Srpske vlasti bi za njegovo ubistvo okrivile kosovske Albance” – ističe Kiho, koji propušta da spomene činjenicu da je izvještaj Dika Martija usvojen 2010. godine na Komitetu za ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

”Potezi advokata Tačija i Veseljija su pravni trikovi. Oni nastoje da obmanu javnost obezvrijeđivanjem izvještaja Dika Martija. Strahujem i da će biti i likvidacija svjedoka kada ocjene da je za to došlo vrijeme”-tvrdi advokat Branislav Tapušković. 

Branilac Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson takođe tvrdi da su ”otisci prstiju Srbije na svim dokazima na kojima je optužnica utemeljena”. ”Na suđenju pred Haškim tribunalom, gdje sam odbranio Ramuša Haradinaja, utvrđeno je da su srpske obavještajne službe namjerno podmetale lažne dokaze. I ovoga puta ćemo diskreditovati tvrdnje tužilaca. Svi postojeći dokazi koje tužilaštvo ima protiv mog klijenta su izmišljeni. Jedini svjedok koji je govorio o navodnom uklanjanju ljudskih organa kasnije je priznao da je to bila laž, laž na koju su ga primorale srpske obavještajne službe” – naglašava Emerson, koji je slično kao njegov kolega izbjegao da kaže činjenicu da je tokom suđenja Haradinaju ubijeno ili zastrašeno više od 40 svjedoka koji su ga optuživali.  

Za šta se terete
Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete se za stravične zločine koje su počinili u 42 ilegalna zatvora OVK na Kosovu. Konkretno, optuženi su za mučenje 407 Srba i ubistvo najmanje 98 ‘zatvorenika’ u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su 4. i 5. novembra 2020. godine i od tada su u pritvoru. U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi. 

Teške optužbe
Komentarišući sve ove navode, advokat Zoran Živanović, koji je u Hagu zastupao bivšeg predsjednika RSK Gorana Hadžića, kaže da će advokati optuženih učiniti sve da obesmisle Martijev izvještaj, koji je osnova optužnice. ”Izvještaj Dika Martija usvojila je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i u njemu su Tači i Veselji označeni kao vođe organizovane mafijaške grupe za trgovinu ljudskim organima. Savjet Evrope je tražio od Euleksa da sprovede istragu i da niko ne bude pošteđen, bez obzira na funkciju. Advokati Tačija i Veseljija nisu osporili nijednu činjenicu iz Martijevog izveštaja. Težina optužbi protiv njih djeluje prilično uznemirujuće na kosovsku javnost, pa zato advokati sada nastoje da kompromituju Martijev izvještaj paušalnim tvrdnjama da su dokazi falsifikovani i podmetnuti, što je naravno čista laž” – naglašava Živanović.

Veselji se buni zbog pritvora
Ben Emerson, advokat Kadria Veseljija, zatražio je od Suda za OVK da naloži puštanje njegovog klijenta, ocjenjujući da je pritvor ”nerazumna odluka”. ”Pritvor treba da bude izuzetak, a ne pravilo. Odbrana traži da sudski kolegijum uvaži zahtjev i naloži privremeno puštanje Veseljija na slobodu” – rekao je Emerson.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci