Skip to main content

Tužilac traži da se Šariću potvrdi 15 godina zatvora

Tužilac traži da se Šariću potvrdi 15 godina zatvora



Tužilac traži da se Šariću potvrdi 15 godina zatvora
Foto: Kurir

Postupajući tužilac Saša Ivanić smatra da je tužilaštvo iskazima svjedoka saradnika i iskazima samih okrivljenih dokazalo da su Šarić i ostali optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

U nastavku glavnog pretresa pred Apelacionim sudom, odbrana će iznijeti svoje završne riječi nakon čega će se sudu obratiti i optuženi.

Na početku današnjeg suđenja Šarićeva odbrana je od suda zatražila da se iz predmeta kao dokazi isključe transkripti razgovora i SMS poruka, što je sud odbio.

Svjedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković su na prethodnim pretresima svjedočili i lično ih je ispitivao Šarić, kao i ostali optuženi u ovom predmetu.

Joksović i Vuković svjedočili su prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Šarić je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmjerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanović (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odavić, Duško Mirković i Danilo Stojanović.

Prethodno je Šariću 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor.

On je četiri i po godine bio u bjekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će donijeti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sljedećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom lijeku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dijela pretresa biće donesena nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u cjelosti ili u nekim dijelovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vrijeme u bjekstvu, osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svjedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan dio optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci