Skip to main content

Regionalni turnir u Sarajevu

Uhapšeno još šest osoba zbog napada na grupu roditelja u Sarajevu

Uhapšeno još šest osoba zbog napada na grupu roditelja u Sarajevu


Još šest osoba uhapšeno je poslije napada na grupu roditelja djece iz Beograda koja učestvuju na regionalnom turniru u Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u nedjelju, 15. januara.
Još šest osoba uhapšeno je poslije napada na grupu roditelja djece iz Beograda koja učestvuju na regionalnom turniru u Sarajevu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u nedjelju, 15. januara.


Uhapšeno još šest osoba zbog napada na grupu roditelja u Sarajevu
Ilustracija, foto: Twitter

Prethodnog dana, uhapšene su četiri osobe, a svi se sumnjiče za krivično djelo nasilničkog ponašanja, dodaje se u saopštenju. Iz policije su naveli da će osumnjičeni u zakonskom roku biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Napad se dogodio u sarajevskom naselju Ilidža u subotu, 14. januara, kada je jedan od roditelja učesnika turnira iz Beograda povrijeđen nožem.

Radi se o roditelju dječaka iz Beograda koji igra na Dječjem međunarodnom fudbalskom turniru u jednom hotelu.

Šta kažu iz kluba Zvezdara?

U Sarajevu je u nedjelju, 15. januara nastavljen Dječiji malonogometni turnir na Ilidži, a ekipa Zvezdare učestvuje u njemu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Almir Prguda, organizator turnira.

Roditelji djece nisu željeli govoriti za medije, ali su bili tu i pratili utakmice.

Trener kluba Zvezdara Miloš Nikolić kaže da je većina roditelja bila za to da djeca ostanu i nastave turnir.

“Danas smo pobijedili na dvije utakmice. Razgovarali smo s roditeljima i većina je bila za to da ostanemo. Svi su nam obećali podršku i zaštitu u Sarajevu. Žao nam je što se desilo ovo, nikad ranije nismo imali nikakve probleme”, kazao je Nikolić za RSE.

Sekretar kluba Zvezdara Ivan Stojimirović je rekao da su odlučili da ostanu zbog djece.

“Povrijeđeni roditelj je dobro, pušten je iz bolnice juče. Ima lakše tjelesne povrede. Napad se desio kad je grupa roditelja izašla sa utakmice sa zastavom Zvezdare ispred hotela. Napala ih je grupa maskiranih osoba. Pokušali su da im uzmu zastavu. Napadači su upotrijebili i suzavac. Oni su potrčali za njima i tad je jedan od roditelja uboden nožem”, ispričao je Stojimirović kako se dogodio napad prethodnog dana.

Zahvalio se na pomoći i podršci policiji, ministru sporta i policije i gradonačelnici Sarajeva.

“Na drugoj utakmici se čulo ‘Ubij Srbina’, ali to nisu povezani incidenti. Strašno je što se to čulo, posebno od tako male djece. Mi smo svake godine u Sarajevu i nikad nikakve probleme nismo imali”, rekao je Stojimirović za RSE.

Iz drugog kluba iz Makarske kaže da su vidjeli šta se desilo i da su sigurni da je riječ o huliganima.

Kažu i da se “Ubij Srbina” čulo od dječaka iz jednog splitskog kluba, ali da su odmah reagovali treneri tog kluba.

“Osjećamo se sigurno uvijek u Sarajevu. Ovo je potez huligana”, rekli su treneri kluba Makarska.

Sankcije za klub iz Splita

Organizator turnira je potvrdio da su djeca iz Splita, koja su učestvovala na turniru, vrijeđala dječake iz Srbije.

“Oni će biti sankcionisani i više neće učestvovati. To je prvi put za 15 godina održavanja ovog turnira da se to desilo”, kazao je Prguda za RSE

Napad su javno osudili predstavnici kantonalne i gradske vlasti u Sarajevu.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa kaže kako su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i on u nedjelju, 15. januara obišli povrijeđenog roditelja.

“Otišao sam na Ilidžu i obratio se kompletnoj strukturi, trenerima, dječacima i djevojčicama iz Zvezdare. Izvinio sam im se zbog nemilog događaja i rekao im da su uvijek dobrodošli u Sarajevo. Ovaj nemili događaj ne treba nikad da prekine bilo kakve sportske događaje. Siguran sam da ćemo i dalje kao grad nastaviti s organizacijom i podrškom sportskih događaja u kojima će učestvovati svi”, izjavio je Avdić za Radio Slobodna Evropa.

Istovremeno, u subotu naveče, gradonačelnica Sarajeva je osudila nasilje koje se desilo na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži.

“Upravo se nalazim sa gostima koji su napadnuti na Ilidži. Osuđujem nasilje i sigurna sam da će napadači odgovarati za učinjeno. Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zaštitnik čovjeka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čovjeka i ljudskih vrijednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti”, napisala je Karić na Facebook profilu.

I predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je na svom twitter nalogu saopštio kako očekuje privođenje napadača na goste iz Beograda.

Dječiji malonogometni turnir je počeo 12. januara i završava u nedjelju, 15.januara.

Na turniru učestvuju djeca od sedam do 14 godina.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci