Umjesto na plovak, pecaju na magnet

Umjesto na plovak, pecaju na magnetUmjesto na plovak, pecaju na magnet
(Foto: Lična arhiva)

Slobodno vrijeme provode u čamcu, na Savi. Pecaju, ali umjesto na plovak, dvojica mladića koriste magnet. Ne vade iz vode ribu, već gvožđe. Dvadesettrogodišnji Nikola Vidaković i dvadesetjednogodišnji Aleksa Radosavljević iz Obrenovca ovim svojim neobičnim hobijem čuvaju životnu sredinu čisteći rijeku od zagađenja i predmeta koji tu ne pripadaju, ali i sopstveni novčanik jer prodajom sekundarnih sirovina uspjevaju da zarade finu sumu novca. U prosjeku, otkriva nam Nikola, dnevno zarađuju oko 30.000 dinara.

A kako su dvojica mladića, koji imaju svoje redovne poslove, Aleksa radi u termoelektrani, Nikola ima građevinsku firmu, uopšte smislili da slobodno vrijeme i dane provode u ovom svojevrsnom „gvožđelovu”?

“Aleksa je na „Jutjubu” i „Tiktoku” gledao snimke stranaca koji vade sefove i slične stvari iz vode. Najpre je išao sam u „magnet fišing” (pecanje na magnet) i u početku nije mogao ništa da nađe. Ja sam radio na jednom mostu i znao sam da ispod njega ima dosta gvožđa, i onda smo počeli da idemo zajedno, pa se sreća okrenula“ – priča Nikola kako je sve počelo prije godinu dana.

Sam početak, kao i svaki, bio je težak – nisu imali dovoljno novca da bi ostvarili svoju zamisao.

“Otišli smo da pozajmimo novac od Aleksinog ujaka i čovjek nam je bez riječi dao. Za čamac, magnete i motor dali smo oko 1.000 evra, a kupili smo i kameru kako bismo to što radimo snimali. Uložena sredstva vrlo brzo su nam se i vratila“ – objašnjava naš sagovornik, dodajući da su, prije godinu dana, njih dvojica osnovali i jutjub kanal „Mungela i Dakwi”, na kome objavljuju i snimke kojima ilustruju šta je ustvari pecanje gvožđa.

“Nekada se dešava da uz pomoć magneta izvučemo 200 kilograma, a nekad i po dvije tone. Ali to je kao da ste izvukli šest tona jer sav taj teret tri puta ide preko ruku. Ipak, nisu to neki veliki komadi koje ne možemo da podignemo, i u principu je sve lako za utovar, a traktor koji vozi gvožđe na prodaju već nas čeka na obali“ – kaže Nikola i dodaje da iako ova zanimacija ima i neke svoje opasnosti, njih dvojica su sve to istražili i prije nego što su u te vode zagazili.

Iako zarađuju na sirovinama koje vade iz mulja, ne love u mutnom. Ističu, ovaj način pecanja gvožđa kojim se oni bave jedini je legalan, i zato i ne eksperimentišu mnogo po vodi. Ima i onih kojima se dešavalo da ima onih koji „upecaju” i oružje u vodi, oni takvih situacija nisu imali.

“U vodi ima svašta, ali najviše izvlačimo građevinski materijal, poput armatura i cevi. Most pod kojim se nalazimo je relativno skoro izgrađen, u njega je ugrađeno ko zna koliko tona gvožđa, pa je nešto moralo i da ispadne“ – ilustruje ovaj momak.

Da kod njih nije sve u zaradi, možda ipak svjedoči i snimak koji je Aleksa objavio na „Tiktoku”. Čamac pun gvožđurije s natpisom „svaki put kad odem na rijeku i izvadimo gvožđe, osjećam da mi priroda kaže – hvala ti”.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services