Skip to main content

NASTAVAK DIPLOMATSKE KARIJERE „PREKO BARE“

Vladimir Božović generalni konzul Srbije u Njujorku

Vladimir Božović generalni konzul Srbije u Njujorku


Vladimir Božović diplomatsku karijeru nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama- preuzima dužnost generalnog konzula Srbije u Njujorku.
Vladimir Božović diplomatsku karijeru nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama- preuzima dužnost generalnog konzula Srbije u Njujorku.


Vladimir Božović generalni konzul Srbije u Njujorku
Vladimir Božović/ foto: Screenshot YT

“Novoj diplomatskoj dužnosti pristupam spreman da, uz redovne nadležnosti, budem potpuno posvećen građenju najboljih odnosa Srbije i SAD, sa osnovnom pretpostavkom da je Srbija čvrsto opredijeljena da SAD u budućem razvoju budu jedan od ključnih strateških partnera Srbije na političkom, ekonomskom i svakom drugom putu napretka, kako je to nedavno naglasio njegova ekselencija ambasador u Vašingtonu Marko Đurić, napominjući da je urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa, a i osnovan je Američko-srpski poslovni savjet sa ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Srbije i Sjedinjenih Američkih Država”, izjavio je Božović.

Srpski diplomata dr Vladimir Božović nalazi se pred novim velikim diplomatski izazovom, poslije nečuvenog skandala u režiji režima Mila Đukanovića koji ga je kao ambasadora Srbije proglasilo personom non grata u Crnoj Gori, 28. novembra 2020. godine, samo nekoliko dana prije nego što je izabrana nova, 42. Vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je povuklo skandalozan potez da ambasadora Srbije proglasi nepoželjnim u Crnoj Gori i od Vladimira Božovića je zatraženo da istog dana napusti Crnu Goru, što je pokazalo da Crna Gora ne želi normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ni tri godine od ovog skandala nad skandalima u režiji crnogorske vlasti, još nisu uspostavljeni diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore na nivou ambasadora.

Kakav je to bio “neoprostiv grijeh” ambasadora Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića za neočekivani nediplomatski potez vlasti pod direktnim uticajem tadašnjeg neprikosnovenog crnogorskog vladara, predsjednika Mila Đukanovića?

Ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je 27. novembra 2020. godine na izložbi dokumenata pod nazivom ‘’Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja’’ istakao “da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obilježimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može mijenjati”. Potom je napomenuo: “Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.”

Mojkovačka bitka odigrala se januara 1916. godine, dvije godine po početku Prvog svjetskog rata. Crnogroska vojska se u blizini ovog grada u Crnoj Gori sukobila sa austrougarskom armijom, te obezbjedila povlačenje srpske vojske koja se pred ofanzivom Austro-Ugarske kretala iz Srbije ka Jadranskom moru. Ovakvom izjavom na izložbi dokumenata o ovom istorijskom događaju, ambasador Srbije Vladimir Božović je, po ocjeni Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, “nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918.

nazvao ‘oslobođenjem‘ i ‘slobodnom voljom crnogorskog naroda’‘, čime je “unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.”(?!)

Niko, dakle, nije smio da dovede u pitanje ovu reviziju istorije koju su dizanjem ruke u Skupštini Crne Gore progurali poslanici DPS-a sa svojim satelitima.

Ceh je platio dr Vladimir Božović, koji je ukazom predsjednika Republike Srbije, 2. decembra 2019. imenovan za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, a mandat mu je započeo predajom akreditiva crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću 28. januar 2020. na Cetinju. Diplomatska aktivnost u Crnoj Gori uskraćena mu je poslije samo deset mjeseci!

Dr Vladimir Božović je protjeran iz Crne Gore pri samom kraju mandata Vlade Duška Markovića. Tada je saopšteno da je povrijedio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašnjoj vlasti.

Božoviću je zabranjen i ulazak u Crnu Goru! Tek na njegovu žalbu, Upravni sud Crne Gore početkom juna 2023. godine je poništio rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani ulaska u Crnu Goru. Upravni sud je utvrdio da u rješenjima upravnih organa nije pojašnjeno zbog kojih razloga “Božović predstavlja smetnju po nacionalnu bezbjednost”, odnosno “šta je razlog da se tužiocu zabrani ulazak u Crnu Goru“. Krajem avgusta 2023. godine Vladimir Božović je konačno mogao nesmetano da uđe u Crnu Goru i posjetio je roditelje u Nikšiću.

Vladimir Božović je rođen 3. decembra 1970. u Nikšiću, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Višu školu unutrašnjih poslova završio je u Zemunu, potom i osnovne studije prava. Magistarskim radom “Korupcija i antikorupcijska svijest sa osvrtom na policiju” stekao je zvanje magistra pravnih nauka, a na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu doktorirao je na temu “Integritet policije i korupcija u policiji u Srbiji”.

Završio je specijalističke kurseve i obuke u Srbiji, Mađarskoj i SAD. Nakon toga, 1997. godine otvorio je advokatsku kancelariju Božović. Zastupao je Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju Crnogorsko-primorsku. Uporedo je radio i kao rukovodilac Odjeljenja pravosuđa i ljudskih prava u Koordinacionom centru Vlade SR Jugoslavije i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Političku karijeru počeo je 2004. kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije. Na toj funkciji ostao je do 2007. godine. U tom periodu obavljao je i funkciju generalnog inspektora MUP-a, te Nacionalnog koordinatora za policiju i ljudska prava Srbije i Crne Gore pri Savjetu Evrope. Funkciju državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije obavljao je u dva navrata. Prvi put od aprila do novembra 2012. godine, a nakon toga i u periodu od juna 2017. do decembra 2019. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora Srbije u Crnoj Gori. Od maja 2015. do juna 2017. bio je savjetnik predsjednika Vlade Aleksandra Vučića nadležan za regionalnu saradnju i odnose sa vjerskim zajednicama.

Godinama je bio gost na Molitvenom doručku u Bijeloj kući. Govori engleski i italijanski.

Dr Vladimir Božović je u novembru prošle godine bio u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je u Vašingtonu i Njujorku imao više susreta sa zvaničnicima američke administracije i poslovnim ljudima. Osim sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Stejt departmentu, prisustvovao je međunarodnom bezbjednosnom forumu koji se održavao na Kapitolu u američkom Senatu u Vašingtonu. Poslednjeg dana svog višednevnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama proveo je u sjedištu Ujedinjenih nacija, na Ist Riveru u Njujorku.

Dvije i po godine od kada je proglašen personom non grata, Vladimir Božović je 15. jula 2023. i zvanično opozvan sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori, kada je u Službenom glasniku Srbije objavljena odluka o razrješenju 23 ambasadora.

Bivšem ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, dr Vladimiru Božoviću, ukazano je novo povjerenje, da u ulozi generalnog konzula u Njujorku doprinosi još čvršćim i stabilnijim odnosima Srbije i Amerike koje su decembra 2022. obilježile 140 godina diplomatskih odnosa.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Fala Bogu da se litrosimo od njega!


Povezani članci