Skip to main content

Vučić danas na svečanom otvaranju aerodroma Rosulje

Vučić danas na svečanom otvaranju aerodroma Rosulje




Predsjednik Srbije će, tokom posjete Rasinskom okrugu, najpre obići radove na izgradnji dionice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor, najavila je pres služba predsjednika Republike.

Poslije obilaska radova na izgradnji auto-puta, Vučić će u 11 časova prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dvije godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar posjeduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letjelica koje imaju do 10 sedišta.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom “Rosulje” nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Predsjednik Srbije će na Moravskom koridoru obići radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na dionici 1 budućeg auto-puta, od Pojata do Kruševca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izgradnja ovog objekta, čija je dužina oko 500 metara, počela je krajem prošle godine i do sada je završeno više od polovine planiranih radova.

Dužina Moravskog koridora je 112 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave.

Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, a vrijednost radova je 745 miliona evra.

Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put.

Kada bude završen spajaće auto-put Beograd-Niš sa autoputom “Miloš Veliki” i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda stanovnika ovog dijela Srbije.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci