• Vijesti
  • Otvoreni Balkan
  • Vučić: Od sankcija Rusiji mnogo je teže to što nam iz EP traže da priznamo Kosovo

predsjednik srbije

Vučić: Od sankcija Rusiji mnogo je teže to što nam iz EP traže da priznamo Kosovo

Vučić: Od sankcija Rusiji mnogo je teže to što nam iz EP traže da priznamo Kosovo


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.


Vučić: Od sankcija Rusiji mnogo je teže to što nam iz EP traže da priznamo Kosovo
Vučić – Foto: Borba

Nakon sastanka predsednik Vučić obratio se povodom dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama. 

Obraćanje Vučića

Predsjednik je najprije poželio Dodiku i Cvijanovićevoj uspjeh na obavljanju novih funkcija. Čestitao im je na uspjehu i izbornoj pobjedi. 

„Upoznao sam ih o situaciju na KiM, kao i o nekim druim važnim događajima. Ove nedjelje biće foirmiran zajednički tim, uložićemo veliki novac u izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini“, rekao je Vučić. 

Imamo sve veću trgovinsku razmjenu što se tiče Bosne i Hercegovine. Oko 2,3 milijarde u prvih devet mjeseci. Približavamo se tome da uskoro budemo broj 1 partner za BiH – istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da imamo što bolje odnose. 

Naglasio je da će u Srbiji uvijek imati nekoga na koga mogu da se oslone. Predsjednik se zahvalio i narodu u Srpskoj koji je uvijek uz Srbiju i što brinu o nama koliko Srbija brine o Srpskoj.
 
Obraćanje Cvijanovićeve i Dodika

Cvijanovićeva je naglasila da ih i na novim pozicijama očekuju veliki izazovi. 

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović se zahvalila Srbiji što želi da učestvuje u infrastrukturalnim projektima, kao što je aerodrom u Trebinju.

„U periodu koji je pred nama treba razriješiti mnoga pitanja i dileme. Trebaće nam mnogo napora i podrške Srbije“, istakla je ona. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio predsjedniku Vučiću na podršci koju Srbija daje Republici Srpskoj.

Dodik je istakao da je ovo prvi radni sastanak posle izbora i da su oni baš tako željeli. 

„Razgovarali smo o svim važnim tetamam u okruženju. Rekao sam predsjedniku da međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i Srpsku“, rekao je Dodik. 

Dogovorili smo se da nakon formiranja vlade u Republici Srpskoj, održimo zajedničke sjednice vlada gdje ćemo detaljnije govoriti o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu, istakao je Dodik. 

Dodik naveo da je Srbija zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je u redu.

„Naivno je verovati da je moguće da se pitanja odvoje i rešavaju na neki odvojeni način. Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dodik. 

Srbija je u epicentru međunarodnih pritisaka i vezano za Prištini, i po pitanju sukoba u Ukrajini, naglasio je Dodik. 

„Kao što je Vučić rekao stvari se usložnjavaju. Bitna je podrška koju dobijamo od Srbije. Radićemo na što većoj vrednosnoj integraciji Srbije i Republike Srpske. To su specijalne veze, koje su zadate Dejtosnkim sporazumom i to ne bi trebalo nikoga da zabrinjava“, naveo je Dodik.  

Istakao je da Sarajevo blokira mnoge važne projekte za Republiku Srpsku. 

Pitanja novinara

O Rezoluciji Evropskog parlamenta

„Interesantno je kako se naši mediji ponašaju i kako niko ne voli da čita. EP nije donio čak ni Rezoluciju, već Preporuke. Suština teksta je važna. Nisu u pitanju samo sankcije, već pokušaj da se disciplinuje vlada Srbije. Preskočili su da vam pročitaju dio koji govori u tim Preporukama da moramo da priznamo nezavisno Kosovo. Pa pitam sve te koji hoće da nam govore o dobronamjernosti onih koji donose te Preporuke – zašto ste to sakrili? Mnogo važnije od sankcija je to što od nas traže međusobno priznanje. Zašto to krijemo od ljudi. Krije jedan dio naše političke i medijske javnosti zato što bi onda ljudima bilo jasno šta ti i takvi žele Srbiju. Juče je Alijev rekao jednu važnu stvar – samostalnost i nezavisbnog država, a vi ste, rekao je meni takav imidž zemlje izgradili, napravili ne ogleda se u tome da jedna zemlja ima himnu, zastavu i grb već se ogleda po donošenju odluka. Nisam se mnogo uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti. Nismo zainteresovani za priznanje sa Prištinom, nimalo. Nastavićemo da slušamo sve što govore, a odluke ćemo da donosimo u interesu naše države“, naglasio je Vučić.  Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services