predsjednik srbije

Vučić predstavio plan od 10 tačaka za odbranu Srbije

Vučić predstavio plan od 10 tačaka za odbranu Srbije


Ako dođe do pitanja Kosovo u UN ili ne, a vidjećemo hoće li doći, za mene, kao predsjednika Srbije, Ustav je Sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija i znam šta ću da učinim. Između ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagrantovan – koji ne možete da skratite, smanjite i promijenite – znam šta mi je činiti. Jer, ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvijek na strani Srbije i izabraću Srbiju, a Vučić nije važan. Ovu snažnu poruku uputio je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Skupštine o Kosovu i Metohiji.
Ako dođe do pitanja Kosovo u UN ili ne, a vidjećemo hoće li doći, za mene, kao predsjednika Srbije, Ustav je Sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija i znam šta ću da učinim. Između ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagrantovan – koji ne možete da skratite, smanjite i promijenite – znam šta mi je činiti. Jer, ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvijek na strani Srbije i izabraću Srbiju, a Vučić nije važan. Ovu snažnu poruku uputio je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Skupštine o Kosovu i Metohiji.


Vučić predstavio plan od 10 tačaka za odbranu Srbije
Vučić – Foto: Novosti

On je ukazao da se nalazimo u teškom i veoma delikatnom trenutku, da s jedne strane moramo da pomažemo našem narodu na KiM, sa druge da izbjegnemo osudu i kažnjavanje, a sa treće da vodimo računa o našim vitalnim interesima.

Vučić je predstavio politiku Srbije za KiM u 10 tačaka:

SAČUVATI MIR I STABILNOST

„Moramo da se uzdržimo i ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ne budu bili ugroženi, kao što su bili 2004, kada su naši veliki heroji, razumije se – herojski ćutali. Govorim o tadašnjim vlastima. Mir i stabilnost nisu parola, to vraća i donosi život u Srbiju i omogućava nam da sačuvamo opstanak našeg naroda“.

FORMIRANjE ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA

„ZSO mora da bude pravni i fizički okvir za prava našeg naroda i političko organizovanje na KiM za svaku vrstu podrške Republike Srbije, koju više niko i nikada ne može da spriječi, da ne razmišlja da li će neko da nam ukine platni promet i zabrani ljekove, hranu i novine“.

BEZBJEDNOST ZA SRBE NA KiM

„Moramo činiti sve da Srbi na KiM budu bezbjedni, pošto bi oni prvi stradali, a ne oni koji se busaju po kafanama. Zbog toga se borimo za mir. Bezbjednost za Srbe je i deo tačke mir i stabilnost, dio i tačke o ZSO, bezbjednost za Srbe znači da niko ne brine da će mu dijete, kada ga pošalje u školu, biti napadnuto jer nosi srpsko ime i prezime“.

BOLjI ŽIVOT ZA NAŠ NAROD

„Bezbjednost je preduslov da možemo da se bavimo i drugim pitanjima i boljim životom za naš narod na KiM. To podrazumijeva i direktan novac koji dajemo za naš narod. Zato je potrebno da nastavimo sa insistiranjem i u onome što nam se ne dopada, ali donosiće dobro i za nas. Zato nismo prekidali razgovore“.

RAZGOVORI I O NAJLOŠIJIM PAPIRIMA

„Srbija će da pregovara i razgovara o svim ključnim pitanjima važnim za saradnju Srba i Albanaca, i o najlošijim papirima, jer nemamo pravo da ponovimo greške iz prošlosti. Nametnuli su nam Rambuje, prihvatili smo i gurnuli Srbiju u provaliju. Kada je Kosovo trebalo da nam bude samo demokratsko pitanje 2006. i 2007. godine, Kosovo je postalo nezavisno. Onda smo tražili prebacivanje pregovora iz UN u EU i postavili čuveno pitanje Međunarodnom sudu pravde“.

OČUVANjE VITALNIH DRŽAVNIH INTERESA

„Nastavićemo da čuvamo svoju vojnu neutralnost. Očuvanje našeg samostalnog i nezavisnog odlučivanja. Da ne idemo po mišljenje ni u Vašington, ni u Moskvu ni u Brisel. Poštovanje Ustava Republike Srbije“.

NASTAVAK EVROPSKOG PUTA

„Naš životni interes je da ostanemo na evropskom putu. Manje od 43 odsto ljudi je za ulazak u EU, ali to me neće natjerati da kažem da je to loša politika za Srbiju. Evropski put znači i investicije i standard za Srbiju, i plate i penzije. Taj put nam je potreban i zbog toga što danas živimo u drugačijoj realnosti, okruženi smo zemljama u NATO ili je NATO u njima, na KiM je NATO“.

RAZVOJ ZDRAVSTVA, ENERGETIKE, VOJSKE

„Veoma su bitni zdravstvo, energetika, hrana, ali i vojska. Nedostatak hrane je nosilac inflacije i na tome mora da se radi. Imamo rekordne količine gasa, kako u Srbiji tako i u Mađarskoj, akumulacija je veća od 5.000 kilovat- sati. Takođe, vojska mora da bude snažnija jer je ona ta koja je sačuvala naš narod na KiM. Potreban nam je razvoj zdravstva da ulažemo u inovativne ljekove i bolnice“.

BORBA ZA INVESTICIJE

„Srbija je rekorder po investicijama. Pri odluci da nastavimo razgovore o KiM, a ništa nisam potpisao, nema nigdje parafa – rukovodio sam se time da su nam potrebna ulaganja, fabrike, tehnološki parkovi, da mlade zadržimo ovdje. U suprotnom, bili bismo potpuno izlovani, niko sa nama ne bi razgovarao, niko na nas ne bi gledao kao na saveznika zbog rata u Ukrajini i zbog toga što Srbija nije uvodila sankcije Rusiji“.

PROGRAM SRBIJA 2025.

„Uprkos krizama i ratu u Ukrajini, prosječne plate će 2025. preći 1.000 evra, čime izlazimo iz reda siromašnih i stižemo neke zemlje EU. To će nam vraćati ljude“.

Vučić je naglasio da će, svakako, o planu za KiM odlučivati Skupština, da nikada nije bježao od odgovornosti i da želi građanima da predoči sve što predstoji i sa čim se suočavamo. Iznio je hronologiju događaja u vezi sa KiM u poslednjih nekoliko mjeseci – od prve verzije francusko-njemačkog plana prošlog septembra, preko izmijenjenog teksta koji je u decembru prihvatilo i pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, do dolaska zapadne „kvinte“ 20. januara:

„Predlog je prošao na brzinu, prihvatilo ga je svih 27 država EU i time je postao novi evropski okvir za pregovore. Onda u Beograd dolazi petorka, predstavnici najmoćnijih zapadnih zemalja koji su nam rekli da se nadaju da razumijem i da su oni odlučni da riješe probleme, ali da neće da dozvole novu eskalaciju i probleme na Balkanu. U tri rečenice su saopštili da ćemo se, ukoliko se ne prihvati rad na inicijativi i implementaciji, suočiti sa: pod jedan – zaustavljanjem pregovora sa EU, pod dva – sa prekidom dolaska investicija i povlačenjem svih investicija, i pod tri – sa drugim sveobuhvatnim mjerama koje moraju da pokažu kako prolaze oni koji se ne usklađuju sa EU“, precizirao je Vučić.

Predsjednik je rekao da ne može da iznese sve iz njemačko-francuskog predloga za KiM, jer on nije zvanični dokument, već „non-pejper“, ali i naglasio da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnost o tom papiru tačno:

„Opasna je tačka 4. stav drugi, gdje se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Međutim, važnije čak i od samog plana je da se razgovara o okolnostima, političkom okviru u kojem se sve dešava, jer prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata, koji će biti sve gori i teži. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja samostalno donosi odluke, više od većih, razvijenijih i bogatijih zemalja. Ponosan sam na to“.

PRIŠTINA HOĆE DA NAS UVUČE U SUKOB

Vučić je naveo da Priština ne želi da formira ZSO, iako je to predviđeno Briselskim sporazumom još 2013, već samo da izazove ratni sukob i Srbiju uvuče u sukobe sa NATO i cijelim svijetom:

„Hoće da sebe predstave kao žrtvu i „balkanskog Zelenskog“ i nas kao agresora, kao nekoga ko je ugrozio, gle licemjerja, „teritorijalni integritet suverene i nezavisne države Kosovo“. U tome je suština cijele igre i zato su počela hapšenja Srba, progoni, izazivanje kriza“…

GLAS SA BARIKADA

„Srbi kada su podigli barikade na sjeveru KiM krajem prošle godine, trudili su se i vodili ih disciplinovano i organizovano, kako bi se njihov glas čuo. Ali, tada ih je čuo samo jedan mali dio zapadnog svijeta i to za nijansu više oni preko okeana nego iz Evrope. Srbija u barikadama nije učestvovala, ali je bila uz svoj narod“, rekao je Vučić, i naglasio da su mu najteži sastanci bili u Raški, jer su Srbi bili odlučni da se ne sklanjaju sa barikada, a on ih je molio da to učine kako bi se sačuvali životi.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services