Skip to main content

predsjednik srbije

Vučić: U istoriji će biti zapisano da smo jedan od rijetkih naroda koji je smio da govori istinu

Vučić: U istoriji će biti zapisano da smo jedan od rijetkih naroda koji je smio da govori istinu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na godišnjoj skupštini UN-a, govorio je o principima koje je i pomenuo tokom pomenutog obraćanja.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na godišnjoj skupštini UN-a, govorio je o principima koje je i pomenuo tokom pomenutog obraćanja.


Vučić: U istoriji će biti zapisano da smo jedan od rijetkih naroda koji je smio da govori istinu
Vučić

“Naše je bilo da kažemo šta je istina. Da to bude zapisano u istoriji. Da to bude na ponos našem narodu, da smo jedna od rijetkih zemalja i jedan od rijetkih naroda koji je smio da govori istinu i smio da kaže kako stvari stvarno stoje”, rekao je Vučić i dodao:

“To će u jednom smislu da osnaži poziciju Srbije, a to je da znaju da znamo. I da odliučno razumiju da mi razumijemo. I da ne pokušavaju da misleći da ne shvatamo o čemu se radi da dobiju nešto nije moguće. Ništa više od toga. A da li se to sviđa onima kojima Međunarodno pravo nije nešto na šta se pozivaju uvijek, već samo kada im odgovara to se svakako neće promijeniti”.

Govor predsjednika Srbije u UN

“Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoga tradicionalna prijateljstva koja je vjekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski vjeruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svjetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država. Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Nosi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelj međunarodne bezbjednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija”, rekao je Vučić.

“Svi koji ovdje govorimo u ovoj uvaženoj organizaciji, govorimo o svojim problemima, nerijetko se obračunavamo sa stvarnim i zamišljenim neprijateljima, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti, uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost svijeta?

Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svjetski dnevnik nije prenio njegove upozoravajuće riječi. U eri dominacije socijalnih mreža u kojoj je važno dobiti samo što više lajkova, u eri u kojoj se svakom kućnom ljubimcu posvećuje više pažnje nego djeci, nije ni čudno što ne prepoznajemo opasnosti koje su pred nama.

Kao predsjednik jedne ne tako velike zemlje, ne mogu da govorim o odnosima između velikih sila. Niti je moj posao, niti bih uspio. Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do velikih posledica. Pokupaj rasparčavanja moje zemlje, započet forrmalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvijek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim.

Šire posmatrano – otkad smo se prošli put ovdje sreli – svijet nije ni bolje, ni bezbjednije mejsto. Naprotiv, globalni mir i stabilnost su i dalje ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbjednosti, finansijske nestabilnosti, kao i poremećajima u lancima snabdijevalja hrane i lijekovima. Rješenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sosptvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja”, kazao je, između ostalog, Vučić tokom obraćanja u Njujorku.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci