Skip to main content

predsjednik srbije

Vučić: U Pokret za državu i narod bi trebalo da uđu svi zaštitnici nacionalnih interesa

Vučić: U Pokret za državu i narod bi trebalo da uđu svi zaštitnici nacionalnih interesa


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od ponedeljka krenuti sa konsultacijama oko nove vlade.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od ponedeljka krenuti sa konsultacijama oko nove vlade.


Vučić: U Pokret za državu i narod bi trebalo da uđu svi zaštitnici nacionalnih interesa
Foto: Facebook

„Od ponedeljka ću da krenem na konsultacije o novoj vladi sa onima koji žele da poštuju Ustav i zakone Srbije, a naravno biće i onih koji to ne žele“, rekao je Vučić za RTS.

Posle toga će biti spreman, kako je rekao, da odredi mandatara nove Vlade Srbije.

„Ušli smo u važne procese odlučujuće za formiranje nove vlade i skupštine“, rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da će taj postupak biti završen relativno brzo.

Spreman sam da učinim sve da se smanje tenzije, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je pred nama mnogo teških izazova, ali i mnogo dobrih stvari.

O rezoluciji EP: Kesa laži prosuta po Srbiji zbog sankcija Rusiji i tzv. Kosova

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta o decembarskim izborima u Srbiji, on je rekao da se u njoj navodi da on, kako je rekao, hoće da osnaži svoju vlast i doskorašnju partiju, ali i istakao da su izbori raspisani na zahtjev opozicije.

“Drugi stav rezolucije navodi da je Srbija na brutalan način prekoračila ovlašćenja prilikom napada na studente i demonstrante ispred gradske skupštine u Beogradu. Ali policajci su trpjeli teror dva i po sata od nekih batinaša koji su ih gađali šipkama, kamenicama. Petorici su nanijete teške tjelesne povrede“, rekao je Vučić i naveo da su policajci prema zakonu štitili od nezakonitog ulaska u državnu instituciju.

On je ocijenio da je reakcija policije bila daleko kraća i efikasnija u odnosu na ono što policija radi drugim zemljama i dodao da Srbija čeka na izvještaje OEBS-a i ODIHR-a o izborima.

Vučić je naveo da je pravi cilj rezolucije bio da se “sipa kesa laži po Srbiji“, zbog geopolitičkih interesa.

“To su nezavisno Kosovo i da se Srbija saglasi sa tim. Pod dva – sankcije Ruskoj Federaciji, i pod tri, još lakše ostvarivanje drugih interesa, političkih, ekonomskih i koruptivnih“, rekao je Vučić.

Dodao je da je u Srbiji dovoljno organa da sprovode istrage kada su one potrebne.

„U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje kakvih god hoćete istraga. Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja, mnogo puta do sada je odbijala istrage čuvajući svoju slobodu i teško stradala, ali ovog puta neće da strada ni zbog čega. Nismo imali ozbiljnih prigovora ni žalbi – imali smo samo političko mešetarenje i pokušaj da se izbjegne odgovornost za po ko zna koji po redu poraz i ništa više“, naglasio je Vučić.

O beogradskim izborima: Znaćemo 1. marta

Na pitanje da li bi novi beogradski izbori bili korak u relaksaciji odnosa u društvu, Vučić je napomenuo da legalne većine ima i da je čini 57 odbornika.

„Beogradskih izbora će biti ako ne bude legitimne većine, u ovom trenutku imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika, ne želimo da bez punog legitimiteta upravljamo gradom, a to ćemo znati 1. marta kada ćemo vidjeti šta će reći Nestorovićeva odbornička grupa“, rekao je predsjednik Vučić

O novom pokretu: Trebalo bi da uđu svi koji su za zaštitu nacionalnih interesa

Vučić je rekao da je idejni tvorac Pokreta za državu i narod. Ukazao je da će za četiri godine biti velike nestašice gasa, a da će biti i problema sa naftom.

Postavio je pitanje šta će Srbija po tom pitanju da radi i rekao da „ide vještačka inteligencija“.

„Pokret mora da bude nešto što mora da razumije da je zaštita državnih i nacionalnih interesa od vitalnog značaja za našu zemlju. To je pokret u koji treba da uđu svi koji žele“, rekao je Vučić.

Podvukao je da ga interesuje samo Srbija.

„Da sačuvamo zemlju, da ne pokleknemo po pitanju Kosova i Metohije, prije svega po pitanju ulaska u UN“, rekao je Vučić.

Kaže da je Pokret za državu i narod važan i da mora dobro da razumije šta su praktični interesi Srbije.

„Dajte da se borimo za zemlju svakog dana, da dobijemo najviše što možemo i da izgubimo najmanje što moramo“, rekao je Vučić.

O Ekspu 27: To je energetska kapisla

Na pitanje zašto će Ekspo 27 koštati 17 milijardi evra, Vučić je rekao da će samo izložba da košta dvije i po milijarde evra, ali da pod Ekspom podrazumijeva i brojne infrastrukturne projekte koji će koštati.

„U Ekspo nam ulaze i mamografi i magnetne rezonance, porodilišta“, rekao je Vučić i dodao da je Ekspo energetska kapisla.

On je najavio i da će do kraja septembra biti završena pruga Novi Sad-Subotica i da ćemo već u decembru da idemo za sat i 10 minuta brzom prugom od Beograda do Subotice.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci