Skip to main content

PREDSJEDNIK SRBIJE ODGOVARA NA POSLANIČKA PITANJA

Vučić: Zahvaljujući našem javašluku i neradu Crna Gora je 2006. postala nezavisna država

Vučić: Zahvaljujući našem javašluku i neradu Crna Gora je 2006. postala nezavisna država


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara u parlamentu na poslanička pitanja.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara u parlamentu na poslanička pitanja.


Vučić: Zahvaljujući našem javašluku i neradu Crna Gora je 2006. postala nezavisna država
Foto: Tanjug

U odgovoru na izlaganje poslanika liste Ujedinjeni za pobjedu Srbije Vladete Jankovića, Vučić je istakao da je Crna Gora zahvaljujući javašluku i neradu tadašnjih vlasti u Beogradu izašla iz zajedničke države sa Srbijom.

„Od 2000. godine počeo je raspad državne zajednice sa Crnom Gorom, da bi 2006. godine Crna Gora donijela odluku da postane nezavisna zemlja, zahvaljujući našem javašluku, neradu i svemu ostalom. Istovremeno, pogrom je bio 2004. godine, 2008. godine je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova. Nama kada su rekli da pozovemo članstvo i narod, mi smo to radili. Iako smo bili opozicija, sve smo radili za svoju zemlju, nismo htjeli da idemo protiv vlasti po svaku cijenu“, rekao je Vučić.

On je izrazio žaljenje što je i današnja rasprava u parlamentu o Izvještaju o KiM, pokazala da ne se može postići ni elementarna saglasnost o Kosovu i Metohiji, i što je umjesto podrške tom važnom pitanju, imao priliku da čuje brojne gadosti.

„Jasno je da ne možemo da postignemo ni elementarnu sagalsnost da je KiM Srbija, ni oko izveštaja koji je faktografski“, rekao je Vučić i dodao da će ipak većina morati da pokaže odgovornost i da to izglasa.

Vučić je kazao da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

„To nije fudbalska utakmica u kojoj uspijevate nešto da izgurate, već time pokušavate da očvrsnete pregovaračku poziciju. Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promijenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, to sada prvi put kažem. Pokušaću da stupim u kontakt sa novim predsjednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo“, objasnio je on.

Ne obožavam EU, ali Srbija ne treba da silazi sa evropskog puta

Predsjednik Srbije je naglasio da on ne obožava EU, ali da ne misli da je dobra ideja da Srbija silazi sa evropskog puta.

„Vjerujte mi, znam šta nam čine. I ne sanjate šta sam sve slušao, ali i govorio, na sastancima sa njima. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je idol svima. Svi su idoli, samo mi nismo dovoljne patriote iako jedini nismo uveli sankcije Rusiji. Neće da izađe, zato što mi uvijek kaže: „Aleksandre, sve znaš šta mislim o njima, ali bolje je biti član kluba, nego ne biti član kluba“. On dolazi uskoro da primi najviši orden Republike Srbije“, otkrio je Vučić i dodao da je Srbija danas mnogo jača nego što je bila, ali da je i dalje mala u odnosu na EU.

„Da li to znači da ćemo da se povučemo ako budu ugroženi naši vitalni nacionalni interesi? Ne nećemo se povući. Nećemo se povući ni sa KM tablicama. KM tablice su kao i srpske lične karte na KiM za nas dokaz da je država Srbija i dalje prisutna na KiM. Za nas je to dovoljno vrijedna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo dio Srbije. To je suština“, rekao je on.

Vučić kaže da iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU, da bi nas skupo koštalo odustajanje od evropskog puta.

„Ja mislim da u ovom trenutku, niti smijemo, niti bi bilo pametno da napuštamo evropski put. Ne zato što ih volim, još manje zato što oni nas vole. Mi moramo da radimo na pojačavanju saradnje sa zemljama EU, posebno sada u svijetlu rata u Ukrajini. Pojavljuju se sukobi svakoga dana, koje izazivaju svjetske službe – od Kirgistana i Tadžikistana, do Jermenije i Azerbejdžana. Ubijeno 105 Jermena, a ništa se nije desilo, svijet ne reaguje. Oguglali su svi. Govorim o mogućim posledicama koje nisu tako daleke ukoliko bismo se ponašali tako lagodnije“, rekao je on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci