Skip to main content

Završen razgovor Vučića i Hila: Amerika podržava Otvoreni Balkan, evropske integracije…

Završen razgovor Vučića i Hila: Amerika podržava Otvoreni Balkan, evropske integracije…Završen razgovor Vučića i Hila: Amerika podržava Otvoreni Balkan, evropske integracije…

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Srbije, Vučić je danas ugostio američkog ambasadora, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za tu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja jedan od izuzetnih primjera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspješno posluju u toj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu riješiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rješenja.

“Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora”, naglasio je Vučić.

Ambasador SAD Kristofer Hil je ponovio podršku evropskim integracijama cijelog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region. 

Vučić je zahvalio ambasadoru na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

“Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu”, istakao je Hil.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci