• Vijesti
  • Politika
  • Alternativa: Centar za građansko obrazovanje svake godine dobija više od pola miliona evra

Alternativa: Centar za građansko obrazovanje svake godine dobija više od pola miliona evra

Alternativa: Centar za građansko obrazovanje svake godine dobija više od pola miliona evraAlternativa: Centar za građansko obrazovanje svake godine dobija više od pola miliona evra
Daliborka Uljarević

Oni su svoju objavu započeli sa pitanjem „čemu služi većina NVO organizacija u Crnoj Gori, šta je to što ih povezuje i koji su njihovi rezultati?

„Alternativa Crna Gora je ovih dana objavljivala seriju podataka o NVO organizacijama koje su crpile sredstva iz Fonda za manjine. A da li ste znali da NVO Centar za građansko obrazovanje dobija svake godine više od pola miliona evra? Ako uzmemo da su osnovani još 2002. godine, možete da izračunate koliko je to novca. Imati NVO u Crnoj Gori je izuzetno isplativ posao za neke“, saopštili su iz Alternative. 

                                                                                                         Foto: Alternativa

Kako navode iz Alternative, Daliborka Uljarević, koja je izvrna direktorica CGO-a, je pored ove NVO suosnivač ili rukovodilac u sljedećim NVO organizacijama:

– Centar za razvoj nevladinih organizacija (osnovana 2006. godine);

– Institut Alternativa (osnovanog 2007. godine);

– Institut za uporedna istraživanja (osnovanog 2006. godine);

– Odbor za ljudska prava i osnovne slobode (osnovanog 2005. godine);

– Udruženje politikologa Crne Gore (osnovanog 2005. godine)

– NANSEN DIALOGUE CENTER (osnovanog 2000. godine);

– Društvo prijatelja Morinja (osnovanog 2002. godine).

„Kad krenu aplikacije za neki projekat, onda za nevladinu organizaciju koja aplicira za sredstva preporuku pišu sve druge organizacije koje ona ima. Na taj način se efektom „krda“ dobijaju milionski „grantovi“ (odobrena novčana sredstva) za koje posle niko ne pita kako su potrošena“, tvrdi Altenrativa.

Oni navode da nije tajna da se na ovaj način aplicira godinama i da uvijek iste organizacie dobijaju sredstva.

„Za to vrijeme neki dobri ekološki i društveni projekti ne dobijaju ni jedan jedini cent za svoj rad! Zato nemamo napredak ni u ekologiji, ni u društvenim projektima, ni u političkom djelovanju… Većina nama poznatih „nevladinih“ organizacija je pisala izvještaje tako da 30-ogodišnja diktatura izgleda kao „…da ostvaruje napredak u određenim oblastima, ali je potrebno još raditi na vladavini prava i transparentnosti..bla..bla…“, kažu iz Alternative i pitaju je li javnosti poznata ova rečenica.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services