KOLUMNA BEĆIRA VUKOVIĆA

Andrija Mandić premijer

Andrija Mandić premijer


Prije nekoliko dana čuo sam riječ jednog običnog čovjeka: vrijeme je da budemo normalni.
Prije nekoliko dana čuo sam riječ jednog običnog čovjeka: vrijeme je da budemo normalni.


Andrija Mandić premijer
Andrija Mandić – Foto: Filip Filipović/ADRIA

Piše: Bećir Vuković

 

Bez ikakvih metafora i stilskih vježbi, čovjek traži samo ono što je normalno, ono što bi morao prihvatiti svaki zdrav razum, a to je da premijer nove vlade bude Andrija Mandić, kome to mjesto pripada po svim pravilima i pravima. Ako to nije normalno, kaže čovjek, ja više ne znam ni gdje živim, niti znam ko sam…

Poslije dvije tranzicione vlade, poslije eksperimenata od kojih je radionica skoro u dim sagorela, poslije tridesetogodišnje privatne države i organizovanog kriminala i pljačke svega pod nebom, izašli smo na prvi brijeg na kojem nema magle. I šta sad kad se sve jasno vidi do iza mora? Ništa drugo bez da onaj koji je bio pred nama, i dalje bude na istom mjestu i istoj ulozi. Da nastavi da vodi – predstavlja – narod koji mu je vjerovao tolike godine. To je jedino normalno rješenje, ako još išta ima normalno u Crnoj Gori. Navikli smo na laži, navikli smo na – ljude laži – kako kaže jedan pisac, pa hajde da jednom probamo i nešto što je normalno. Da jednom čujemo glas opljačkanog naroda.

Što je čovjek pošteniji to je stidljiviji. Poštenog čovjeka je stid da traži i ono što je njegovo. Sad bi morali i tu priču zatvoriti. Mora se bez ustručavanje pred bilo kim jasno reći: premijer nove vlade da bude Andrija Mandić, i to je jedino pošteno.

Andrija Mandić je političar koji nema jedan jedini minus u svojoj karijeri. Da ima jedan minus, bio bi, vaistinu, objavljen na sva zvona.

Stigli smo do zadnje ure, lopovi, ubice, i udbovci postali su velikaši, sudije i tužioci kriminalci, i svi repovi proglasili se patriotama…

Čelom smo dotakli dno, razni provincijski fićfirići, epigoni, politikanti, poltroni, koji jedva prekorače crtu cenzusa, drže slovo i predlažu sve drugo sem ono što je normalno; sumnjivi tipovi po svakoj osnovi, još jednom probuđeni, izmišljaju toplu vodu, i bježe uprijeko od realnosti.

Andrija Mandić je političar koji će nas najbrže ekonomski povezati sa zemljama regiona. Projekat Otvoreni Balkan otvara vrata i može se krenuti naprijed, projekat garantuje da se može demontirati i demaskirati mafija i iskorijeniti zlo korupcije, i da se već jednom krene ka tom obećanom svijetu ma kakav bio.

Konačno, Andrija Mandić je političar koji je opet okupio parlamentarnu većinu koja je pobijedila 30. avgusta na izborima, i po tome, pripada mu da bude premijer nove vlade. Svako drugo ime i svakoj drugoj kombinaciji nešto fali, i ne bi bila čista, po mnogim osnovama.

Dosta je bilo lutanja kroz pustinje i prašume, i kroz naše mećave…Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services