• Vijesti
  • Politika
  • Ćalović Marković o aferama bivše crnogorske vlasti: Preko suda krali državu

Ćalović Marković o aferama bivše crnogorske vlasti: Preko suda krali državu

Ćalović Marković o aferama bivše crnogorske vlasti: Preko suda krali državuĆalović Marković o aferama bivše crnogorske vlasti: Preko suda krali državu
Ćalović-Marković

„Očigledno je da ćemo imati konstantan sukob na relaciji političkih partija koje joj pružaju podršku, bilo da je to DPS ili SNP, i da ćemo imati stanje u kojem će premijer konstantno morati da pravi trule kompromise“, rekla je Ćalović Marković za „Dan“.

Ona je podsjetila da je premijer to i najavio izjavom da će Vlada davati predloge zakona Skupštini, od kojih će neke podržati DF, a neke DPS.

„To bi bilo tako kada bi politika bila matematika, ali znamo da u njoj interesi političkih grupacija igraju veliku ulogu, pa je vjerovatno da će se podrška za neke zakone dobijati određenim kompromisima koji, sudeći prema onome što smo do sada vidjeli, podrazumijevaju i neke pozicije odnosno uhljebljavanja „po dubini“ ili čak na višim pozicijama“, kazala je direktorka MANS-a.

Kako je dodala, druga je stvar što na čelu mnogih ministarstava ove vlade imamo ljude koji ne znaju ništa o temi kojom bi trebalo da se bave.

„Neki od njih su možda radili u toj oblasti, ali ne znaju ništa o reformama koje treba sprovesti u procesu evropskih integracija i onome što se očekuje od Crne Gore. Neka predlagana rješenja potpuno su suprotna onome što su zahtjevi evropskih integracija, npr. uvođenje novog suda za slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala, što je bila intencija prethodne vlade, a razumjela sam da će to nastaviti i ova vlada. To je potpuno suprotno onome što je uslov evropskih integracija koji podrazumijeva racionalizaciju sudstva, jer mi u Crnoj Gori imamo najveći broj sudija po glavi stanovnika u Evropi“, istakla je Ćalović Marković.

 
 

Ćalović Marković ne očekuje prevelike rezultate i smatra da je ova vlada neka vrsta kupovine vremena do sljedećih izbora.

„Veze kriminala i djelova prethodne vlasti i djelova sudske vlasti i svih segmenata sistema su izuzetno snažne, i to je više puta konstatovano u raznim međunarodnim izvještajima od Evropske komisije do Stejt departmenta. Ključno pitanje je kako naći ljude koji znaju da rade taj posao, da su bar u jednom periodu bili u tom sistemu, koji će imati dovoljno hrabrosti i volje da se usude da nešto konkretno urade u trenutku u kome imate vrlo nestabilnu političku situaciju i gdje nije jasno kuda nas vodi ova vlada “ da li ona u potpunosti vraća DPS na vlast ili vodi razvlašćivanju te partije“, kazala je Ćalović Marković.

Ona ističe da je prirodno očekivati da će DPS na neki način pokušati da zaštiti neke svoje istaknute članove koji su bili uključeni u korupciju i da je izvesno da će oni biti prepreka ozbiljnim reformama i da se uspostavi stvarno nezavisno tužilaštvo.

„Jedan od razloga zbog kojih je formirana ova vlada je da se izaberu nezavisne institucije kojima ističe mandat, kao što su VDT i Ustavni sud. Ako se novi VDT bude birao glasovima DPS-a, onda će se tim glasovima zarobiti novi VDT da ne može da postupa u svim predmetima jednako jer znamo kako se to dešavalo u prethodnom periodu. Ukoliko se potvrde optužbe u slučajevima Vesne Medenice i Blaža Jovanića, to će značiti da su upravo oni koji su morali da štite javni interes i sprečavaju korupciju bili njeni akteri. Drugim riječima, umjesto da dijele pravdu i korumpirane funkcionere šalju u zatvor, čelnici sudstva su te funkcije koristili za lično bogaćenje“, naglasila je Ćalović Marković.

Podsjetila je da nijedan VDT kojeg je birao DPS nije išao protiv DPS-a.

„Nije problem DPS kao DPS jer postoji veliki broj članova te partije koji nisu imali veze sa kriminalom. Ovdje imamo problem pojedinaca koji su imali moć i samim tim pojedinaca koji su bili u vrhu te partije i samu tu partiju zbog svojih kriminalnih aktivnosti drže zarobljenim sopstvenim interesima“, navela je naša sagovornica.

Ona je kazala da je pitanje da li će DPS naći snage da se sam očisti od tih pojedinaca jer oni toj stranci nanose štetu dugoročno i čine je problematičnom za bilo koju koaliciju.

„Problem je što su ljudi koji su povezani sa kriminalom na vrhu DPS-a, a oni koji nisu povezani sa kriminalom na dnu hijerarhije“, rekla je Ćalović Marković.

Đukanović podstiče međunacionalne tenzije

Direktorica MANS-a smatra da je Milo Đukanović najveći balast DPS-a i najveći balast Crne Gore.

„Nažalost, situacija je takva da Đukanović drži kao taoca sopstvenu partiju, jer da je bilo ko drugi na čelu te partije, ona bi imala mnogo veći koalicioni kapacitet i ne bi bilo problematično da učestvuje u vlasti, kao što je to sada slučaj. Đukanović nije dozvolio, kao što nije nijedan balkanski autokrata, da se za njegovog političkog života stvori alternativa i pojavi neko iz partije ko bi mogao biti stranački lider. On nije gajio lidere u svojoj partiji, već je gajio sebe, i to će dugoročno mnogo štetiti DPS-u. Đukanović nas vraća u devedesete svjesno podižući međunacionalne tenzije i podržavajući ekstremne pojedince koje slušamo ovih dana “ ocijenila je Ćalović Marković.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services