Skip to main content

Čelanović: Ako SNP vedri i oblači novom, bolje da stara vlada nije ni padala

Čelanović: Ako SNP vedri i oblači novom, bolje da stara vlada nije ni padala



Čelanović:  Ako SNP vedri i oblači novom, bolje da stara vlada nije ni padala
Foto: SD

On je reagovao na ocjene lidera SNP-a Vladimira Jokovića, koji je rekao da u novoj vladi, između ostalih, nema mjesta za SD.

“Partija koja je bila najvjerniji sljedbenik retrogradne politike Slobodana Miloševića, koja za razliku od čitavog civilizovanog svijeta ni dan danas nije u stanju da kaže da je Rusija izvršila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu, baš kao što ne može preko usta da prevali da je u Srebrenici pokolj 8.000 nevinih duša bio genocid, sebe prikazuje snagom ‘pomirenja i reformi’, i još pritom umišlja da joj priprada da određuje koncept i političke prioritete nove vlade”, rekao je Čelanović.

O ideološkom profilu SNP-a, kako je rekao, najbolje govori činjenica da se “evo nedjeljama ubi pravdajući se, da ne kažemo izvinjavajući, zbog ulaska u vladu koja bi trebala da ima epitet proevropske i pro-NATO”.

“Nekome sa retrogradnim svejtonazorima, gotovo identičnim DF-ovim, dati da vedri i oblači u novoj vladi, značilo bi da je bolje bilo da Krivokapićeva nije ni padala”, rekao je Čelanović.

Teza da bi Vlada koja bi bila okupljena oko SNP-ovih programskih prioriteta bila evropska i evroatlantska, kako je ocijenio Čelanović, “realna je taman koliko i mantra zvanične Moskve da je ničim izazvana invazija i vojna okupacija Ukrajine izvedena da bi se spriječio rat”.

“SD je svjestan važnosti obezbjeđivanja kvalifikovane većine od 49 poslanika, spreman je da tom cilju pruži potreban doprinos, ali ne po svaku cijenu. Posebno ne ukoliko bi to podrazumijevalo da se proruski elementi u novoj Vladi, u predvorju drugog ‘hladnog rata’, šepure po bezbjednosnom, vanjskopolitičkom, vojnom, kao i sektorima prosvjete i kulture. Mada, ako ovako nastavi, SNP će sam sebe isključiti iz manjinske vlade. Uostalom, vlade nema bez podrške 35 poslanika državotvornih građanskih partija, a bez 5 poslanika SNP-a je i te kako može biti”, zaključio je Čelanović.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci