• Vijesti
  • Politika
  • Danilović za ADRIU: Đukanović više nije opasnost, ne može pobijediti ni on, ni njegov kandidat

„Srušen je, samo još nije obaviješten, biće mu jasno nakon izbora“

Danilović za ADRIU: Đukanović više nije opasnost, ne može pobijediti ni on, ni njegov kandidat

Danilović za ADRIU: Đukanović više nije opasnost, ne može pobijediti ni on, ni njegov kandidat


Neće biti jedinstvenog predsjedničkog kandidata većine od 30. avgusta, jer su i kolege iz Demokratskog fronta vrlo izričite, rekao je, gostujući u Info plusu na Adria televiziji, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Dodao je da im stranački kandidati iz bilo koje partije nisu interesantni, naglasivši da politika u jednom trenutku traži i odvažnost.
Neće biti jedinstvenog predsjedničkog kandidata većine od 30. avgusta, jer su i kolege iz Demokratskog fronta vrlo izričite, rekao je, gostujući u Info plusu na Adria televiziji, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. Dodao je da im stranački kandidati iz bilo koje partije nisu interesantni, naglasivši da politika u jednom trenutku traži i odvažnost.


Danilović za ADRIU: Đukanović više nije opasnost, ne može pobijediti ni on, ni njegov kandidat

„Mi smo do prije nekoliko dana bili zainteresovani da se, ako se pojavi neki kandidat svih, uključimo u tu priču, ne zbog straha od Đukanovića, nego bi, uz to, tražili da to bude kvalitetan kandidat, kandidat za koga se može glasati, a ne neko ko će biti izgovor da se glasa protiv Mila. Mislim da je to passé priča. Đukanović više nije opasnost, on ne može pobijediti, ni on, ni njegov kandidat. Mi hoćemo nekoga za koga može da se glasa“, naveo je Danilović.

Odluku o kandidatu za predsjednika donijeće u narednih 15 dana.

„Ali prinuđeni smo da razmišljamo o svom kandidatu, jer ne želimo da naši ljudi služe kao moba na nekim izborima, da potom dva mjeseca kasnije izlazimo na izbore i pravdamo se zašto sada izlazimo tako, a dali smo podršku prethodno ovako. Ako se odlučimo da imamo svog kandidata, onda, prosto, hoćemo da pošaljemo poruku da nudimo nekoga za koga se glasa, a ne nekog za koga se glasa usput, da bi se srušio Đukanović, Đukanović je srušen, samo o tome još nije obaviješten, biće mu to jasno nakon ovih predsjedničkih izbora“, rekao je Danilović.

U toku je saslušanje kandidata za sudije Ustavnog suda. Na pitanje da li se ovog puta može očekivati dogovor o deblokadi te sudske instance Danilović odgovara da možemo očekivati svašta.

„Mi nismo bili problem ni prošli put, bili smo spremni da podržimo sve četvoro sudija, pa jednog sudiju. Sasvim izvjesno iz ovoliko kandidata mora da postoji četvoro profesionalaca koje ne možemo dovesti u neku političku vezu sa ovim ili onim subjektom, koji imaju zavidne profesionalne biografije“, dodao je.

Ali, upozorio je, ne treba potcijeniti potrebu Mila Đukanovića da dodatno destabilizuje vlast.

„Jer želi da pred međunarodnom javnosti da predstavi sebe kao faktor stabilnosti i, eto, otkako se on ne pita u parlamentu i otkako se on ponovo ne pita u Vladi – nikako da se izabere Ustravni sud. Samo se nadam da stranci nisu naivni ili da neće da se prave da su toliko naivni da ne vide da je ovdje stvar zavisi od DPS-a. Nisam siguran da im odgovara funkcionalan Ustavni sud i zbog toga se uzdržavam od pretjeranog optimizma“, istakao je Danilović.

Iako bez Ustavnog suda nema zaokruženog izbornog procesa, on je naglasio da moramo imati predsjedničke izbore.

„Nisam pravnik, ali sam skoro dvije decenije bio zakonodavac, nijedna institucija nije iznad Ustava, pa ni Ustavni sud. To što mi iz političkih razloga nemamo većinu za kompletiranje Ustavnog suda ne znači da bi vrijeme i život u Crnoj Gori trebalo da stanu. To bi bilo strašno. Ne, takmičićemo se i, sasvim sigurno, nakon što dobijemo novog predsjednika biće zaista smiješno ukoliko ponovo neka besmislena žalba odložila proglašenje nogo predsjednika. Ako je ovaj predsjednik sačuvao i zrno političke časti – predaće vlast uz žalbu ili bez nje“, kazao je Danilović.

Rekao je i da se, nakon što je propao pokušaj dogovora od 4. januara, kada su svi saopštili da idu na vanredne izbore jer od vlade koja se ponovo ucjenjuje i pravi pod ucjenama nema ništa, tada ušlo u tišinu.

„Ono što me je začudilo je da čak i DPS, koji je do tog trenutka pozivao na izbore i čak nudio skraćenje mandata Skupštini, je zaboravio šta je tražio“, dodao je Danilović.

Jasno mu je to, kaže, dugo se bavi politikom.

„DPS nudi izbore i moli Boga da ih ne dobije. Kada su shvatili da će izbora definitivno biti – onda su se ućutali“, istakao je predsjednik UCG.

Kako je rekao, ako hoće da istjeraju na čistac stvari onda će glasati za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi, nakon što je narod najurio ekipu Ivana Vukovića, to sproveli u djelo.

„Jer on dobrovoljno neće da ode. Ako hoćemo da prestane ova lakrdija – onda treba da skratimo mandat parlamentu, bez ikakvog žala što je taj parlament formiran na osnovu izborne volje od 30. avgusta. Zašto? – Zbog toga što je taj parlament, na koji smo bili ponosni, ali, bojim se, kratko, napravio pravi džumbus, glasajući za jednu pa za drugu Vladu, za ono nepovjerenje, interpelacije, ko zna šta. Ne treba za tim žaliti. Treba ići na izbore. Ova vlada ne može da nastavi, nova ovako ne može da se formira. Gubimo vrijeme“, ocijenio je.

Bili su, podsjetio je, na raspolaganju kolegama za sve što je trebalo.

„Iscurjelo je vrijeme, mi tražimo izbore. Možemo se dogovoriti o datumu. Ne treba mnogo kasniti. Da stvari probaju da se razvedre. Sad je previše tmurno“, zaključio je Danilović.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services