Skip to main content

predsjednik opštine mojkovac

Delić: Popis će pokazati da je broj Srba, pravoslavaca koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onoga što se prikazivalo

Delić: Popis će pokazati da je broj Srba, pravoslavaca koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onoga što se prikazivalo


Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić za Borbu je komentarisao predstojeći popis stanovništva i kazao da je za njega lično ovaj popis važan jer će rezultati istog pokazati da je broj Srba, pravoslavaca Srpske pravoslavne crkve i onih koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onog broja koji je bivši režim prikazivao javnosti.
Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić za Borbu je komentarisao predstojeći popis stanovništva i kazao da je za njega lično ovaj popis važan jer će rezultati istog pokazati da je broj Srba, pravoslavaca Srpske pravoslavne crkve i onih koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onog broja koji je bivši režim prikazivao javnosti.


Delić: Popis će pokazati da je broj Srba, pravoslavaca koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onoga što se prikazivalo
Foto: Privatna arhiva

Delić ističe da je bivši režim koristio sve moguće mehanizme kako bi obesmislio sve procese koji su se dešavali u zemlji, pa i popis. Delić tvrdi i da su podjele u Crnoj Gori završene kada su ljudi uzeli ikone i krstove u ruke i išli u odbranu svetinja.

„Kasnije, na parlamentarnim izborima 30.avgusta stavili su pečat na tu herojsku i veličanstvenu odbranu koju će vjerujem izučavati istorija širom svijeta. Jer, kao što je veliki Matija Bećković rekao, tada se čuo usklik „Ne damo svetinje“ koji se nikada i nigdje u svijetu nije čuo“, tvrdi predsjednik opštine Mojkovac za BORBU.

Delić je za Borbu kazao i da je opasno što DPS poziva svoje pristalice da bojkotuju popis.

„Oni ne prihvataju činjenicu da građani treba da se o svemu slobodno i bez straha izjašnjavaju i da više ne mogu da manipulišu bilo kakvim rezultatima koji će biti ishod budućih procesa u Crnoj Gori, pa i popisa“, jasan je Delić.

U Crnoj Gori će se za par nedjelja organizovati popis stanovništva. Mnogi kažu da će ovo biti prvi slobodni popis. Šta za Vas znači popis stanovništva? Prost statistički podatak ili je to u Crnoj Gori ipak nešto više?

Delić: Moram prije svega istaći činjenicu da je poražavajuće da mi, građani Crne Gore, tek sada poslije toliko godina možemo reći da ćemo konačno imati slobodno izjašnjavanje na popisu, odnosno slobodan popis. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko su građani bili izloženi pritiscima i ucjenama od strane bivšeg režima, tačnije DPS-a.

Svakako, popis stanovništva jeste tehničko pitanje koje u svojoj osnovi prije svega ima za cilj prikupljanje i obradu podataka o stanovništvu, domaćinstvu i slično. Međutim, popis u Crnoj Gori je specifična pojava koja se ogleda u činjenici da su za asimilaciju Srba u Crnoj Gori korišćeni rezultati ranijih popisa, koji nisu predstavljali stvarno stanje, već stanje koje je DPS montirao ucjenama i pritiscima na građane.

Raduje me činjenica da je sa tom pogubnom praksom konačno gotovo i što ćemo konačno imati popis koji će prije svega biti demokratski i čiji će rezultati biti validni i vjerodostojni.

Za mene lično, ovaj popis je važan, prije svega, iz razloga što će rezultati istog pokazati da je broj Srba, pravoslavaca Srpske pravoslavne crkve i onih koji govore srpskim jezikom uvijek bio veći od onog broja koji je bivši režim prikazivao javnosti.

Šta Vi kažete, jesu li prethodni popisi pod palicom bivše vlasti bili fabrikovani?

Delić: Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru smatram da je bivši režim koristio sve moguće mehanizme kako bi obesmislio ne samo popis, već i sve procese koji su se dešavali u našoj zemlji. Dovoljno je sjetiti se samo brutalnih krađa na referendumu i gotovo svim izborima koje je bivši režim organizovao.

Kako su im korupcija i pokušaj stvaranja apsolutističkog režima na principu „zavadi pa vladaj“ bili saveznici 30 godina sasvim je opravdana tvrdnja da je popis bio sredstvo kojim su manipulisalo građanima.

Nakon 2020. godine, mnogi kažu da je Crna Gora počela da se vraća sebi. Šta je Vaše mišljenje? I kako će se na popisu izjasniti probuđena Crna Gora?

Delić: Više sam mišljenja da kažem da se Crna Gora počela vraćati sebi, tačnije onoj Crnoj Gori koja se ne stidi Njegoša, svoje istorije i porijekla, svojih predaka, onda kada je pravoslavni narod iz svojih kuća iznio ikone i krstove i počeo odbranu svetinja. Kasnije, na parlamentarnim izborima 30.avgusta stavili su pečat na tu herojsku i veličanstvenu odbranu koju će vjerujem izučavati istorija širom svijeta. Jer, kao što je veliki Matija Bećković rekao, tada se čuo usklik „Ne damo svetinje“ koji se nikada i nigdje u svijetu nije čuo.

Zato, nošeni onom bakljom slobode koji je narod tada upalio, vjerujem da će i takav popis biti – slobodan. Slobodno ćemo reći da smo Srbi, da smo pravoslavci SPC i da se sporazumijevamo na najljepšem srpskom jeziku. I opet bih podsjetio na Bećkovićeve riječi: Strahovati da će se Crna Gora posrbiti isto je kao da će se Turska poturčiti“.

Da li popis produbljuje postojeće podjele? Šta je Vaše mišljenje, kako se one mogu prevazići?

Delić: Sa podjelama je prestalo onda kada je DPS izgubio moć. Kako više nisu u mogućnosti da sprovode aparthejd protiv građana, samim tim nemaju više mogućnosti izazivanja sukoba i podjela. Ne postoji niti jedan razlog da neko misli da će predstojeći popis na bilo koji način izazvati podjele. Istina, takav stav se čuje od onih koji pozivaju na bojkot popisa i svjesno kršenje zakona, ali građani su, ubjeren sam, prevazišli potrošenu i ispraznu politiku tih istih „bojkotaša“ koji dolaze iz redova DPS-SD-LP…

Očekujete li procentualni rast broja pripadnika srpskog naroda?

Delić: Očekujem. Ima više razloga zašto to mislim, ali u prvom redu bih naveo činjenicu da je narod pobijedio ucinjivačku i represivni politiku DPS-a i da Crnom Gorom više ne vlada atmosfera straha. Takođe, imaćemo objektivnu i stručnu komisiju koja će valjano obrađivati rezultate i podatke popisa.

S druge strane, ovolika histerija oko popisa i apeli od strane bivšeg režima da se isti odloži, po mom mišljenju, odraz je straha od porasta procenata broja Srba i srpskog jezika.

Koliko će rezultati popisa uticati na buduća politička i društveno istorijska dešavanja u Crnoj Gori?

Delić: Prirodno je da rezultati popisa utiču na dalja dešavanja u Crnoj Gori a koja se prije svega odnose na to da više niko nikada neće pokušati da ugnjetava ogroman broj jednog naroda, da prekraja istoriju i stvara neku novu koju će kasnije koristiti za podjele i sukobe građana. Rezultati će, nadam se, uticati i na to da se ukaže na jedan presedan kakav se rijetko ili gotovo nigdje ne viđa – da službeni jezik jedne države nije jezik kojim govori većinsko stanovništvo.

Takođe, ono što moram reći, da će ovaj popis napokon pokazati koliko stanovnika ima Crna Gora, tj. koliko ima punoljetnih građana koji imaju biračko pravo. Mislim da će to biti pokazatelj a i pečat na izborni inženjerig kojem smo bili svjedoci u protekloj deceniji.

Kako komentarišete najavljeni bojkot popisa od strane DPS-a?

Delić: Kao jedan u nizu apsurda koji može doći samo od onih koji znaju šta su i kako su radili decenijama unazad. Krajnje je opasno pozivati svoje pristalice da svjesno krše zakon i propise. Jasno je da panika u redovima DPS-a dolazi zbog toga što su itekako svjesni činjenice da će slobodno izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima pokazati da je procenat Srba i govornika srpskog jezika mnogo veći nego što to zvanični, falsifikovani rezultati prethodnog popisa pokazuju.

Oni ne prihvataju činjenicu da građani treba da se o svemu slobodno i bez straha izjašnjavaju i da više ne mogu da manipulišu bilo kakvim rezultatima koji će biti ishod budućih procesa u Crnoj Gori, pa i popisa. Zato bih ovim putem apelovao na sve građane, prije svega na moje Mojkovačane da slobodno i bez straha kažu, između ostalog, ko su, šta su i kojim jezikom govore.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci