Skip to main content

DF: Dokaz da se SNP odrekao principa jeste glasanje Vukića za podobne članove žirija za Trinaestojulsku nagradu

DF: Dokaz da se SNP odrekao principa jeste glasanje Vukića za podobne članove žirija za Trinaestojulsku nagraduDF: Dokaz da se SNP odrekao principa jeste glasanje Vukića za podobne članove žirija za Trinaestojulsku nagradu
Foto: Mina, arhiva

“Javnost Crne Gore i ovih dana u nastavcima prati samourušavanje nekad čestite i moćne Socijalističke narodne partije, čiji su organi, po prvi put u njenoj istoriji, donijeli odluku da budu koalicioni partneri DPS-a”, kazali su iz DF-a.

Iz tog saveza tvrde da je SNP napravio dil sa DPS-om, bjekstvom iz Koalicije „Za budućnost Crne Gore“”, i to uz, kako kažu, podršku istih onih međunarodnih subjekata koji su „ranije privodili slične partnere DPS-u, a koji su na kraju sramno odbačeni na smetlište istorije”.

“Jedan od najnovijih dokaza da se SNP odrekao partijskih principa i tradicionalnih političkih partnera je i glasanje člana te partije, Dragana Vukića, poslanika i člana Administrativnog odbora. Ovaj SNP-ov poslanik je glasao za podobne članove Žirija za Trinaestojulsku nagradu, i nije želio glasati za Veselina Rakčevića, uglednog književnika, člana Udruženja književnika Crne Gore, nepotkupljivog pjesnika, osvjedočenog borca za vladavinu prava i jednog od utemeljivača izvornog SNP-a, osnovanog 1998. godine, kad je Vukić tek trčao u osnovnu školu”, ističu u saopštenju.

Pošto politika podrazumijeva odgovornost, dosljednost i poštovanje moralnih principa, iz DF-a podsjećaju, kako kažu, “mladog poslanika da je časni Rakčević objavio više knjiga poezije, od kojih su neke prevođene na strane jezike, da je dobitnik nagrade „Marko Miljanov“, a njegovi stihovi su se našli i u Antologiji dobitnika ovog visokog književnog priznanja, kao pjesma „Balada o Crnogorcima“, koja je, po ocjeni savremene kritike, slika naše današnjice”.

“Poslaniku SNP-a takođe treba ukazati da je Rakčević i autor dokumentarnog romana „Radun Živković – čovjek i junak“, da je i dramski pisac, da je radio kao uvaženi gimnazijski profesor, novinar, urednik privredne štampe i urednik u NB „Radosav Ljumović“, da se i dalje bavi prevodilaštvom sa bugarskog jezika, da je preveo opus preko šezdeset bugarskih pjesnika, kao i Antologiju savremene bugarske poezije! Rakčević je u svojoj poeziji opjevao mučnu istoriju našeg naroda, a Vukićev postupak predstavlja samo dodatni prilog diskriminaciji srpske jezičke i nacionalne zajednice, dokaz više kako pjesnici slobodari bivaju nepodobni i za novi režim”, ukazuju u DF-u.

Naši građani znaju, kako naglašavaju, da je Vukić “digao dva prsta za sve predloge DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a, ali nije dao glas Veselinu Rakčeviću”.

“Da li ima kraja tom političkom posrnuću, i da li će organi SNP-a iznaći snage da se suprotstave marginalizaciji te partije, i izvuku je iz provalije, u koju je, iz dana u dan, sve više gura DPS, koji neće odustati sve dok SNP ne pretvori u Novaka Kilibardu…”, zaključuju u saopštenju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci