„Jokić pokazao značajan deficit političkog znanja“

DF izašao iz koalicione vlasti u Kotoru

DF izašao iz koalicione vlasti u Kotoru


Kotorski DF je saopštio da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić pokazao značajan deficit političkog znanja i korektnosti koji su osnov za uspješno funkcionisanje vlasti i time primorao kotorski DF da pređe u opoziciju.
Kotorski DF je saopštio da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić pokazao značajan deficit političkog znanja i korektnosti koji su osnov za uspješno funkcionisanje vlasti i time primorao kotorski DF da pređe u opoziciju.


DF izašao iz koalicione vlasti u Kotoru
Kotor – Foto: NTO

Iz kotorskog DF podsjećaju da je na skupštinskom zasjedanju koje je održano u srijedu 28.decembra odbornici DF su izašli sa konstruktivnim predlozima u cilju prevazilaženja nastale situacie,pokusavajući da lokalni parlament vrate u okviru pisanih i nepisanih pravila demokratije, ali za dogovor je potrebno dvoje.

„Pokazalo se i ovaj put da brod za cijim je kormilom Vladimir Jokić ne može do luke odredišta, ili tone ili ga potpomažu remorkeri koji mu mijenjaju kurs. Taj kurs nije onaj za koji se DF borio svih ovih godina. Da pojasnimo – u prošlom mandatu, tačnije 2019.godine došlo je do krize vlasti jer tadašnji i sadašnji predsjednik opštine Vladimir Jokić, nije imao kapacitet da kroz dijalog rješava tekuća pitanja već se samoproglasio za nezamjenljivog suverena i shodno tome se i ponašao“, navode iz DF-a.

Tada je jedan od konstituenata vlasti tražio od Demokratske Crne Gore da, kako navode, umjesto Jokića kandiduju drugu osobu za funkciju predsjednika opštine, shvatajući da je sa njim nemoguće uspostaviti saradnju.

„Drugi konstituent vlasti, GP URA tražila je skraćenje mandata kao najčasniji izlaz iz tadašnje situacije. Nažalost nije bilo volje da se kroz taj čin doprinese boljoj saradnji i redefinisanju odnosa u samoj koaliciji pa je DPS vraćen na vlast. Jokiću je to bilo prihvatljivije od njegove ostavku“, navodi se u saopštenju kotorskog DF, uz podsjećanje da je danas slična situacija.

Kako kažu, na skupštinskom zasijedanju održanom 28.12.2022. godine, DF je i zvanično prešao u opoziciju.

„Kao ozbiljan subjekt na političkoj sceni i Kotora i Crne Gore,to ne možemo i ne smijemo zbog naših glasača participirati u vlasti kao puki posmatrači i taster odbornici koji će se staviti u službu jednog čovjeka i njegove sujete“, kažu u DF.

Smatraju da predsjednik Opštine mora biti osoba koja ima dovoljno političke i svake druge odgovornosti,osoba spremna da uspostavi kompromis i stvori pozitivan ambijent koji ce doprinijeti što kvalitetnijem vršenju vlasti, ali da je umjesto toga Jokić opredijeljen da ispuni samo jedan cilj a to je kreiranje potrebne većine po svaku cijenu.

„U tu svrhu koristi DPS preletače,one iste koji su Srbima spremali traktore.Zarad sprovodjenja svojih toksičnih ambicija ne bira partnere za saradnju.Kako smo obavješteni od strane naših izvora ovakav Jokićev rad nije podržan od centrale Demokrata već se radi o njegovom ličnom djelovanju“, kaže se u saopštenju DF.

Iz DF kažu da su njihovi odbornici učinili dodatni napor na održanoj sjednici ne bi li Jokića doveli “ k spoznaniju prava” pa su odustali i od prethodno dogovorenog mjesta predsjednika skupštine ali ni to nije bilo dovoljno.

„Nakon što je bilo jasno da je dogovor nemoguće postići,ponudili su skraćenje mandata sto takodje nije prihvaćeno, čime nam nije ostavljena ni jedna druga mogucnost osim prelaska u opoziciju.Nasi ciljevi su uvijek bili nedvosmisleni – pored borbe za pravednije i naprednije drustvo, nikada u vlast sa DPS -om. Vladimir Jokić nema ove barijere,geslo je,naprotiv, vlast po svaku cijenu . U prilog tome stoji i činjenica da je za direktora Vodovoda imenovao clana OO DPS Kotor koji je ujedno i predsjednik mjesnog odbora DPS-a Muo -Kotor. Uporedo sa takvim i slicnim imenovanjima vrijedno je radio na smjeni kadrova DF-a gje god mu je to bilo moguce.Ako povučemo paralelu izmedju sadašnjih dešavanja i onih iz 2019.god.nije teško zaključiti da je Jokić i tada predano radio za interes DPS-a.Razlika je samo što ih je tada vratio na vlast a sada ih je u vlast uveo“, ističu u DF-u.

Dalje navode da je elementarno pravilo demokratije da se svaka kriza rješava jednim i samo jednim činom a to je poštovanje izborne volje građana.

„To je članom 2. definisano u Ustavu Crne Gore. Imao je Jokić priliku da to nebrojeno puta čuje od svojih partijskih kolega koji su se uvijek i s pravom pozivali na ovaj član kad god je demokratski proces bio ugrožen. Nažalost, zaslijepljen svojim ličnim ambicijama otporan je na svaku suvislu sugestiju. Pitamo se da li je i dokle potrebno tolerisati da ovakav čovjek dodatno opterećuje i onako kompleksnu političku situaciju i međusobne korelacije stranaka u danima kada je više nego ikad potrebno i partijsko i koaliciono jedinstvo u cilju konačnog formiranja Vlade čiji legitimitet nije ničim kompromitovan već zasnovan na slobodno izraženoj volji gradjana Crne Gore“, zaključuje se saopštenju kotorskog DF.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

DPS je svašta radio punih 30 godina,ali vi ste nesposobni i neozbiljni za vršenje vlasti,i DF,i Demokrate i URA,ne zaslužujete svi zajedno ništa,narod je u vas totalno razočaran,Evropa sad će uzeti više od svih vas zajedno.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services