Skip to main content

“NIJE ČOVJEK KOJI ĆE TO LAKO PRIHVATITI”

Dobrosavljević: Đukanović igra svoj posljednji tango, zna da mu je istekao rok upotrebe

Dobrosavljević: Đukanović igra svoj posljednji tango, zna da mu je istekao rok upotrebe


Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kazao je, gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije, da je politička situacija u Crnoj Gori vrlo komplikovana.
Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kazao je, gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije, da je politička situacija u Crnoj Gori vrlo komplikovana.


Dobrosavljević: Đukanović igra svoj posljednji tango, zna da mu je istekao rok upotrebe
Dobrosavljević

„Činjenica je da u Crnoj Gori postoji niz sistemskih problematičnih stvari. Nemate funkcionalni Ustavni sud, nemate Zakon o Parlamentu, niti Zakon o Vladi. Članovi Ustava kojim se reguliše ta materija oko formiranja nove Vlade, opoziva predsjednika, nadležnosti predsjednika je poprilično prazna i ostavljen je prostor za različita tumačenja“, kazao je Dobrosavljević.

Što se Đukanovića tiče, evidentno je, kaže Dobrosavljević, “da on igra svoj poslednji tango”.

„Zna da mu je istekao rok upotrebe zbog visoke tolerancije za organizovani kriminal koje je ta država pokazala u prethodnim decenijama. Njemu je istekao i rok upotrebe kod njegovih zapadnih mentora i saveznika i sad on pokušava da trguje. Ono što jeste nepobitna činjenica je da u Parlamentu postoji parlamentarna većina od 41 poslanika. Ta većina može da uređuje normativni prostor donošenjem novih zakonskih akata kojim bi regulisala sfere koje smo definisali kao prazne“, kazao je Dobrosavljević.

Na pitanje može li to stopirati predsjednik Crne Gore nedozvoljavanjem formiranja nove Vlade, Dobrosavljević ponavlja da je tu zakonski sistem neprecizan i podložan je različitim tumačenjima.

„Bilo je i tumačenja da jedan saziv Skupštine može izabrati samo jednu Vladu, ali se to u praksi pokazalo kao neistinito baš u vrijeme Mila Đukanovića. On je svojevremeno na mjestu premijera zamijenio Lukšića i Šturanovića. Prosto, Đukanović nije želio da prihvati većinu jer bi to podrazumijevalo dalju detronizaciju njegovih struktura u državnoj upravi. On je želio da kontrolom nad državnim resursima dočeka predsjedničke i parlamentarne izbore“, smatra Dobrosavljević.

„Đukanović nije čovjek koji će lako prihvatiti da je njegova karijera završena“

Bitno je, napominje Dobrosavljević, samo očuvati jedinstvo većine u Parlamentu jer oni mogu regulisati djelove pravnog sistema Crne Gore koji nedostaju.

„To je jedan dio priče, a drugi je da ne postoji način da 41 poslanik sam sebi skrati mandat i da DPS-u da mogućnost da obnovi svoju snagu. Tu je po meni potpuno jasna situacija. Postoji i još jedna stvar – što govori Dritan Abazović o tome kako je Đukanoviću isteklo vrijeme, i podsjeća ga da mu je istekla upotrebna vrijednost kod zapadnih saveznika i da je samo pitanje trenutka kada će se povući. Đukanović svakako nije čovjek koji će lako to prihvatiti. On hoće da za sebe istrguje najbolju moguću poziciju, a svakako se nije lako povući poslije 30 godina vlasti“, kazao je Dobrosavljević.

Đukanović, tvrdi analitičar, ima gomilu interesa oko njega, poslovnih partnera i saradnika i oni nisu baš raspoloženi za varijantu da on ode za Katar, Abu Dabi, Bjelorusiju, Rusiju, a da oni ostaju tu kao manjina u državi koja se demokratizuje.

Govoreći o Abazovićevoj Vladi i hapšenjima koja su sprovedena tokom njenog mandata, Dobrosavljević kaže da je to ranije bilo nezamislivo.

„Možete li zamisliti da je neko bio u kapacitetu da uhapsi Veselina Vukotića? Pa to je politički otac Mila Đukanovića i u poslovnom, ali i političkom smislu“, zaključio je Dobrosavljević.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci