• Vijesti
  • Politika
  • Dobrosavljević: DPS na tački bez povratka, nikad više neće biti nosioci vlasti

Dobrosavljević: DPS na tački bez povratka, nikad više neće biti nosioci vlasti

Dobrosavljević: DPS na tački bez povratka, nikad više neće biti nosioci vlastiDobrosavljević: DPS na tački bez povratka, nikad više neće biti nosioci vlasti
Foto: Screenshot

„Potpisaću vas– reče čovjek koji se nalazi na na Forbesovoj listi najbogatijih političara. Vrlo čudno za čovjeka koji je cijeli život proveo u politici. Zanimljivo je isto tako da u njegovom tekstu ništa ne govori o uticaju narko kartela na bezbjednosni sistem Crne Gore i regiona i pod čijom političkom zaštitom su nastali narko karteli. Ovo je kontinuitet njegove politike, a to je radikalizacija njegovih birača. Poslije svih istraživanja, jasno je da je DPS na tački bez povratka. Oni nikad više neće biti nosioci vlasti. On na ovaj način pokušava da homogenizuje svoju radikalnu bazu pristalica, ne bi li natjerao domaću javnost i domaće subjekte da pažljivije postupaju sa njim“, kazao je Dobrosavljević, pozivajući se na hapšenja Medenice, Lazovića i Vukotića.

S druge strane, kaže analitičar, on igra vrlo rizičnu igru sa strancima pokazujući im da on nije spreman da se tako lako povuče, i da ne želi da se povuče pod njihovim već pod svojim uslovima. Dodaje i da postoji nezadovoljstvo velikog dijela DPS-a kako Đukanović njih vodi.

„Daljom ekstremizacijom će nastaviti da gube, a veliki dio ljudi ne želi da bude dio toga, naročito onih koji koketiraju sa nacističkom simbolikom. DPS koji nije toliko duboko ogrezao sa narko kartelima i visokom korupcijom zna osnovnu stvar– ne može se reformisati sa Đukanovićem na čelu. Ovo što Milo Đukanović radi, piše autorske tekstove, to je borba sa onima u DPS-u koji žele da mu vide leđa“, pojašnjava Dobrosavljević.

Analitičar govori da neće pasti Vlada, ali ni da neće biti vlada dugog trajanja.

„Nekako mi je logičnije da će izbori uslijediti poslije nje. Ne treba zaboraviti da je ova vlada nastala pod direktnim uticajem stranaca. SAD je želio izbor sudskog i tužilačkog savjeta. Tu je naravno bio i početak obračuna sa visokom korupcijom vezano za politiku što je Tužilaštvo i počelo da radi. S druge strane, ako ćemo demokratski i politički da se vodimo, najbolje je da se dogode izbori na svim nivoima u jednom danu. To je rješenje. Znajući kako je vlada nastala i na osnovu čijeg se uticaja održava, mislim da neće pasti 19-og ali ni da će duže potrajati“, kazao je Dobrosavljević.

Komentarišući najavu predsjednika NSD-a i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da možda neko i povuče potpis za smjenu vlade, Dobrosavljević je kazao da znajući podložnost pritiscima iz stranih ambasada potpisnika zahtjeva za smjenu vlade, Dobrosavljević kaže da neko od službenika može da pozove i da kaže da se ne igraju.

„Šta god da se desi, manjinska vlada je izgubila podršku u parlamentu. Bude li pala ili ne, mora se izvršiti rekonfiguracija odnosa u parlamentu. Uzmimo teoretski, čak i da Demokrate glasaju sa DPS-om, čak i da padne Vlada, to ne znači da je raspušten parlament. Kako god da se okrene, formiranje tehničke Vlade dolazi. Najbolji način je da se od snaga koje su dobile podršku građana na izborima 30. avgusta formira ta Vlada ojačana manjinama. Oni trebaju pripremiti čitav niz stvari za prve demokratske izbore u Crnoj Gori. 30. avgusta jeste izgubila autoritarna vlast ali to nisu bili demokratski izbori. OEBS je u svom izvještaju rekao da je skoro 40.000 fantomskih birača bilo u biračkom spisku. Obrni-okreni, tehnička vlada od stranaka pobjednica 30. avgusta sa strankama manjinskih naroda, predstavlja jedini izlazak iz krize“, podvlači Dobrosavljević.

Govoreći o fotografiji premijera Dritana Abazovića i bivšeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, Dobrosavljević kaže da bi se to posmatralo kao politička poruka samo ako bi politiku posmatrali kao reality show.

„Ne zaboravite, gospodin Spajić je do prije nekog vremena pozivao ljude da izađu na ulice protiv Dritana Abazovića. U politici i vuk i ovce krenu zajedno da spavaju. Ovo ipak ima veze sa vrstom medijskog performansa. Tek kad se Evropa sad pokaže na izborima i koju težinu ima, onda ovakvi razgovori imaju smisla. Da je ovo bilo ozbiljno, ne bi bilo na društvenim mrežama“, zaključio je on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services