Skip to main content

„kritikovane česte reorganizacije i smjene u javnoj upravi“

Institut alternativa: Političke partije drže ključ odmrzavanja puta ka EU

Institut alternativa: Političke partije drže ključ odmrzavanja puta ka EU


Evropska komisija je u godišnjem izvještaju zabilježila slabiju prosječnu ocjenu napretka, prepoznala da je u okviru temeljnih poglavlja u potpunosti ispunjena samo jedna preporuka, dok je prosječna ocjena spremnosti ostala ista, saopšteno je iz Instituta alternativa.
Evropska komisija je u godišnjem izvještaju zabilježila slabiju prosječnu ocjenu napretka, prepoznala da je u okviru temeljnih poglavlja u potpunosti ispunjena samo jedna preporuka, dok je prosječna ocjena spremnosti ostala ista, saopšteno je iz Instituta alternativa.


Institut alternativa: Političke partije drže ključ odmrzavanja puta ka EU
Foto: IA

“Izostanak učinkovitog političkog dijaloga i konstruktivnog pristupa od strane političkih partija su posebno istaknuti u ovogodišnjem izvještaju, uz zaključak o nedostaku usmjerenja ka pitanjima pristupanja Evropskoj uniji (EU)”, navodi se u saopštenju.

U sklopu temeljnih poglavlja, u okviru oblasti “funkcionisanje pravosuđa”, ponovljena je ocjena o izostanku napretka kao i 2021. godine, čime je to najlošije ocijenjeni aspekt u ovogodišnjem izvještaju. Tome je doprinijela činjenica što je u periodu od sredine septembra 2022. godine do kraja februara 2023. godine, koji je obuhvaćen izvještajem, Ustavni sud bio u blokadi.

“U pogledu napretka, poglavlja 5 (javne nabavke), 12 (bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor) i 30 (vanjski odnosi), slabije su ocijenjena ove godine: “određeni nivo napretka” u odnosu na “dobar napredak” 2022. godine. Na drugoj strani, poglavlja 7 i 14, koja se odnosi na pravo intelektualne svojine i saobraćajnu politiku, ocijenjena su nešto bolje: “dobar napredak” u odnosi na “ograničeni napredak” u prošlogodišnjem izvještaju. Time prosječna ocjena napretka iznosi 3.12, u odnosu na 3.15 u 2022. godini”, dodaju u saopštenju.

U pogledu spremnosti, nije bilo nikakvih pomaka pa je i prosječna ocjena ostala ista (3.12). Podsjećamo, od 2015. godine, Evropska komisija primjenjuje dva nivoa ocjenjivanja – “presjek stanja/spremnosti” i “ocjenu napretka”. Prvi nivo se odnosi na ocjenu sveukupnog stanja u oblastima koja pokrivaju pojedina poglavlja, dok se drugi nivo fokusira na izdvojenu ocjenu napretka koji je ostvaren tokom dvanaest mjeseci.

“Izostanak fokusa na napredovanje u EU integracijama odražava se i u ponavljanju starih preporuka ali i direktnijoj formulaciji preporuka naročito u onim oblastima, gdje već duži period izostaju odlučniji koraci, kao u slučaju izmjene medijskog zakonodavstva. U sklopu klastera koji se odnosi na temeljna poglavlja, u potpunosti je ispunjena samo jedna od prošlogodišnjih preporuka, koja se odnosi na uspostavljanje strateškog okvira za reformu javne uprave, kroz usvajanje Programa reforme upravljanja javnim finansijama. Dakle, u poglavljima od kojih zavisi sveukupan napredak u pregovorima, desio se samo jedan mali pomak, koji i dalje ne garantuje isporučivanje konkretnih rezultata”, kazali su iz Instituta alternativa.

Posebno ističemo kao važnu preporuku, kojom se zahtijeva priprema mape puta za reformu javnih preduzeća, unapređenje upravljanja i nadzora nad njihovim radom, i razvoj objektivnih kriterijuma za izbor njihovih upravljačkih organa. Nova i jednako važna je i preporuka koja se odnosi na potrebu da se adresira rizik od korupcije i infiltracije organizovanog kriminala u institucije pravosuđa i krivičnog gonjenja, kroz preventivne mjere ali i odlučniji pravosudni odgovor na otkrivene i pokrenute slučajeve.

“Slično ranijim godinama, kritikovane su česte reorganizacije i smjene u javnoj upravi, a posebno je naglašen izostanak unapređenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Evropska komisija je posebno naglasila da, umjesto da radi na unapređenju uslova za zapošljavanje koji su degradirani početkom 2021. godine kroz poboljšanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, parlamantarna većina je predložila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi se ovi uslovi degradirali i na lokalnom nivou, na šta smo i mi u Institutu alternativa upozoravali. Evropska komisija podvlači da su izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama i dalje na čekanju, iako “proces pripreme i konsultacija već traje godinama””, dodaju.

Očekivano, i slično ranijim ocjenama iz nezvaničnog dokumenta za poglavlja 23 i 24, Evropska komisija je prepoznala agilnost u iniciranju slučajeva visoke korupcije i organizovanog kriminala pod novim glavnim specijalnim tužiocem. Ipak, ukazano je i na kontrast u broju pokrenutih slučajeva u odnosu na skoro nepostojeći bilans pravosnažnih presuda.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci