Skip to main content

Izbori neizvjesni ako se u septembru ne izaberu sudije Ustavnog suda

Izbori neizvjesni ako se u septembru ne izaberu sudije Ustavnog suda



Izbori neizvjesni ako se u septembru ne izaberu sudije Ustavnog suda
Foto: RTCG

Održavanje lokalnih izbora u više opština koji su zakazani za 23. oktobar neupitno je za šefa države Mila Đukanovića.


Đukanović: Što se mene tiče izbori će biti održani 23. oktobra


“Ne vidim apsolutno ni jedan razlog da može doći do korekcije termina održavanja izbora. Što se mene tiče, oni će biti održani 23. oktobra”, kaže Đukanović.

Tako, ipak, ne misle pravnici. Smatraju da bi održavanje izbora moglo da bude dovedeno u pitanje, jer bi Ustavni sud koji već funkcioniše u okrnjenom sastavu odlaskom još jednog sudije u penziju od septembra mogao ostati i bez kvoruma.

“Mi ćemo sad doći u jednu situaciju da nakon lokalnih izbora nećemo imati ustavno sudsku zaštitu u okviru izbornog sistema. I onda dolazimo u najgoru moguću situaciju, a to je da birač nije zaštićen”, kaže Đorđe Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Marija Vesković iz Akcije za ljudska prava ističe da je taj sud već na ivici kvoruma.

“Da bi se donijela bilo koja odluka potrebno je da četvoro sudija, koliko ih je trenutno tamo, imaju jednoglasan stav o svakom predmetu pojedinačno što samo po sebi ograničava zaštitu ljuskih prava”, kaže ona.

Takva situacija mogla bi se izbjeći, kažu pravnici, ako se političari dogovore da izaberu sudije Ustavnog suda, jer su u toku tri konkursa za njihov izbor. U DPS-u i DF-u kažu da kod njih postoji politička volja.

“Što se tiče DF-a ta politička volja je nedvosmislena i mi pozivamo sve predstavnike drugih politčkih organizacija u Skupštini da otpočnemo sa razgovorima. Ukoliko postoji spremnosti i političke volje taj proces izbora sudija Ustavnog suda do septembra se može završiti i nema nikakavog razloga da se izbori odlažu”, kazala je Simonida Kordić iz DF-a.

“Crnoj Gori je potrebno ubrzavanje reformi u poglavlju 23, pa vjerujem da politički subjekti koji učestvuju u parlamentarnom životu razumiju neophodnost postizanja šireg konsenzusa o ovako važnim pitanjima”, navodi poslanik DPS-a Danijel Živković.

Pravnici, međutim sumnjaju u iskrene namjere političara. Objašnjavaju i zašto.

“Očigledno da su mnnogo preči partijski interesi nego država i njene institucije i tu se mora ozbiljno raditi i za to će biti neophodno puno puno vremena, a mi vremena nemamo”, kaže Blažić.

“Mislim da građani imaju jednu potpuno opravdanu sumnju, odnosno pravo da sumnjaju da iza svega ovoga mogu da stoje i neki politički interesi, a to je stvaranje situacije do koje će se Ustavni sud dovesti do potpune ivice i potpune obustave rada”, smatra Vesković.

Ustavni sud treba da ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina. Za izbor sudija Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina u prvom, odnosno tropetinska većina u drugom krugu glasanja.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci