Skip to main content

„PRAVOSUĐE SPORO ODLUČUJE O PREDMETIMA“

Izvještaj Stejt dipartmenta: Korupcija u Crnoj Gori i dalje zabrinjava

Izvještaj Stejt dipartmenta: Korupcija u Crnoj Gori i dalje zabrinjava


Korupcija u Crnoj Gori i dalje značajno zabrinjava, uprkos poboljšanju propisa, navodi se u izvještaju Stejt dipartmenta o investicionoj klimi za 2022. godinu.
Korupcija u Crnoj Gori i dalje značajno zabrinjava, uprkos poboljšanju propisa, navodi se u izvještaju Stejt dipartmenta o investicionoj klimi za 2022. godinu.„Crna Gora je počela da sprovodi široki program ekonomskih reformi poznat kao Evropa sad, kojim su eliminisani svi individualni doprinosi za zdravstvenu zaštitu, skoro udvostručena minimalna zarada, povećane penzije i uveden sistem progresivnog oporezivanja. Kao zemlja kandidat na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji (EU), Crna Gora je otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja (i zatvorila tri). Ali, kandidatura okruga zavisi od napretka u odnosu na privremene standarde vladavine prava“, piše u izvještaju.

Podsjeća se na Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2021. u kojem se napredak u oblasti vladavine prava definisao kao „ograničen“.

Dodaje se i da je Crna Gora donijela posebne zakone koji propisuju garancije i zaštitne mjere za strane investitore.

„Crna Gora je usvojila i više od 20 drugih zakona iz oblasti poslovanja, svi u skladu sa standardima EU. Glavni zakoni koji regulišu strana ulaganja u Crnoj Gori su: Zakon o stranim ulaganjima, Zakon o privrednim društvima, Zakon o stečaju, Zakon o fiducijarnom prenosu prava svojine, Zakon o računovodstvu, Zakon o kapitalnom i tekućem prometu, Zakon o spoljnoj trgovini, Carinski zakon, Zakon o slobodnim zonama, Zakon o radu, Zakon o hartijama od vrijednosti, Zakon o koncesijama i set zakona koji regulišu poresku politiku“, piše u izvještaju.

Crna Gora je, dodaje se, preduzela značajne korake kako u izmjeni zakonodavstva u vezi sa investicijama u skladu sa svjetskim standardima, tako i u stvaranju neophodnih institucija za privlačenje investicija. Međutim, kao što je slučaj sa drugim zemljama u tranziciji, ističe se da je implementacija i primjena postojećeg zakonodavstva ostaje slaba i nedosljedna.

„Iako je Crna Gora preduzela korake da učini zemlju otvorenijom za strane investicije, još uvijek postoje neki nedostaci. Odsustvo potpuno razvijenih pravnih institucija podstaklo je korupciju i slabu kontrolu sukoba interesa. Pravosuđe još uvijek sporo odlučuje o predmetima, a sudske odluke nijesu uvijek dosljedno obrazložene ili sprovedene. Značajna siva ekonomija Crne Gore utiče na njeno otvoreno tržište, negativno utiče na preduzeća koja posluju u skladu sa zakonom“, ističe se.

Povoljne poreske politike uspostavljene na nacionalnom nivou često se poništavaju porezima koje uvode različite opštine na lokalnom nivou, piše, između ostalog, u izvještaju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci