Skip to main content

LIDER SNP-A SMATRA DA TREBA NASTAVITI DIJALOG O FORMIRANJU NOVE VLADE

Joković: Ako se ne postigne dogovor, Lekić da bude zajednički kandidat na predsjedničkim izborima

Joković: Ako se ne postigne dogovor, Lekić da bude zajednički kandidat na predsjedničkim izborima


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da treba da se nastavi sa dijalogom o formiranju nove vlade Crne Gore.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da treba da se nastavi sa dijalogom o formiranju nove vlade Crne Gore.


Joković: Ako se ne postigne dogovor, Lekić da bude zajednički kandidat na predsjedničkim izborima
Foto: Filip Filipović/ADRIA

“Apelujemo i na mandatara Miodraga Lekića da pozove na nastavak razgovora, jer su pregovori tek počeli. Da se dogovorimo o prioritetima i ciljevima nove vlade, o njenoj strukturi i da onoga momenta kada preciziramo detaljan plan rada i programa, tu vladu i izaberemo u Skupštini Crne Gore. Svi se dobro sjećamo lošeg iskustva s vladom Zdravka Krivokapića i koliko su građani Crne Gore imali štetu zbog toga što je prilikom dogovaranja o toj vladi mnogo toga ostalo nedefinisano. Sličnu grešku ne treba da pravimo, već sada treba da pripremimo dobar koalicioni sporazum i da na osnovu tog sporazuma nova vlada može da počne da radi”, kaže u intervjuu za Kurir potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Socijalističke narodne partije.

Vi, dakle, zagovarate nastavak razgovora. Šta ako se i tada ne postigne dogovor?

U tom slučaju Miodrag Lekić treba da bude naš zajednički kandidat na predsjedničkim izborima. Sigurno je da on već u prvom krugu pobjeđuje i Mila Đukanovića i bilo kojeg kandidata kojega predloži gospodin Đukanović. Ti izbori će brzo biti raspisani i naš apsolutni prioritet treba da bude puno razvlašćivanje Demokratske partije socijalista. Inače, što se tiče formiranja nove vlade, svi smo bili iznenađeni kad smo prvog dana razgovora i pregovora od kolega iz Demokratskog fronta čuli da oni istog tog dana te razgovore proglašavaju neuspješnim i završenim.

Da li vi to tvrdite da je DF odgovoran za neuspjeh pregovora?

Tvrdim ono što su u Crnoj Gori svi vidjeli – da su naši prijatelji i kolege iz DF proglasili neuspješnim pregovore koji tek što su bili počeli. U toj brzini su neargumentovano i neopravdano napali i mene i moju partiju da mi ne želimo razgovore. A ja i danas ponavljam da razgovori nije ni trebalo da budu prekidani, nego da treba da se nastave. Zašto se DF žurilo, kakva je to muka bila pa se sve moralo završiti u jednom danu, to ne znam i ne razumijem. Od takvog njihovog pristupa štetu može da ima upravo DF.

Šta je vaš ključni uslov za učešće u Lekićevoj vladi?

Socijalistička narodna partija je u te razgovore ušla bez ikakvih opterećenja u smislu naših zahtjeva za pojedinim pozicijama. Mi smo već u ovoj, aktuelnoj vladi ostvarili sve ciljeve zbog kojih smo u ovu vladu i ušli. Potpisali smo Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, usvojili smo Zakon o popisu, pripremili smo zakon o porijeklu imovine, podigli smo standard građana, i to za kratko vrijeme, a očekujem da uskoro pristupimo i Otvorenom Balkanu. Sve su to bili prioriteti vlade koje je definisala upravo partija čiji sam predsjednik. Sve smo i ostvarili i mi potpuno rasterećeno ulazimo u pregovore o formiranju nove vlade ili u priču o rekonstrukciji ove vlade.

Je li uopšte moguća rekonstrukcija vlade koja je izgubila povjerenje u Skupštini?

Ako je moguće smijeniti ministre u vladi koja je pala, moguće je i izabrati nove. Nema ustavnih i zakonskih prepreka za to. Moje je mišljenje da je najbolje da rekonstruišemo ovu vladu i da tako omogućimo da u njoj svoje predstavnike imaju ljudi iz DF i drugih partija koje su bile dio one velike avgustovske pobjede iz 2020. godine. A moguće je i da ništa od toga ne bude, već da odemo na prijevremene izbore. Što se tiče SNP, i to je dobra opcija.

Da li možda iz cijele ove priče može da profitira DPS Mila Đukanovića, koji je poražen na izborima 2020.?

Najizvjesnija stvar u crnogorskoj politici danas jeste da gospodin Đukanović nema nikakvu, pa ni teoretsku šansu da sačuva ni djelić vlasti. To najbolje pokazuju rezultati lokalnih izbora, na kojima je DPS redom gubio vlast u brojnim opštinama u Crnoj Gori. Za nekoliko mjeseci nam predstoje predsjednički izbori. DPS gubi i na tim izborima, i o tome nema dilema.

Kako vam se čini predlog da se na proljeće, uz predsjedničke, Crna Gora ide ujedno i na parlamentarne izbore?

Zašto da ne. Ukoliko se dogovorimo da je to put, onda treba tako da uradimo. Moguće je i da istovremeno sredinom aprila imamo redovne predsjedničke i prijevremene parlamentarne izbore. U opticaju je niz modela o tome kojim putem dalje, a moj stav je da niti jedan od ovih modela koje sam pomenuo nije loš.

Koliko ste zadovoljni onim što je postigla Vaša vlada i vlada Dritana Abazovića?

Veoma sam zadovoljan. Maloprije sam vam nabrojao koji su to ciljevi ostvareni. Ovo je vlada velikih postignuća i ako je suditi po djelima, ova vlada nije ni trebalo da padne. Ali u redu, vlada je pala i to smo evidentirali kao relevantnu činjenicu. Moj je utisak da i u ovom tehničkom mandatu mi odlično radimo i da ogromni broj građana priželjkuje da vlada, makar i u tehničkom mandatu, potraje što duže i da nastavi s dobrim rezultatima.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci