Skip to main content

novi detalji

Kina objavila dokument za političko rješavanje ukrajinske krize

Kina objavila dokument za političko rješavanje ukrajinske krize


Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u petak dokument u kojem se navodi stav o političkom rešavanju ukrajinske krize.
Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u petak dokument u kojem se navodi stav o političkom rešavanju ukrajinske krize.


Kina objavila dokument za političko rješavanje ukrajinske krize

  1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja. Neophodno je striktno poštovati opšte priznato međunarodno pravo, uključujući načela i principe Povelje UN, kao i praktično garantovati suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja. Jednake su sve zemlje, bez obzira da li su velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne. Neophodno je da sve strane zajednički očuvaju osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose i da brane međunarodnu jednakost i pravdu. Međunarodno pravo bi trebalo da bude na jednaki i jedinstveni način primenjeno, i ne bi trebalo da se primenjuje dvostruki kriterijum.
  2. Odbacivanje hladnoratovskog mentaliteta. Bezbednost jedne zemlje se ne može postići na uštrbu bezbednosti drugih država, regionalna sigurnost se ne može garantovati jačanjem i čak ekspanzijom vojnih blokova. Racionalni bezbednosni interesi i brige svih zemalja zaslužuju veliku pažnju i celishodno rešavanje. Ne postoji jednostavno rešenje za komplikovano pitanje. Neophodno je insistirati na zajedničkom, sveobuhvatnom, kooperativnom i održivom pogledu na bezbednost, fokusirati se na dugotrajni mir sveta, unaprediti izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira, kao i protiviti se ponašanju da se bezbednost svoje zemlje ostvari na temelju nesigurnosti drugih zemalja, sprečiti formiranje blokovskih konfrontacija. Potrebno je zajedničkim naporima očuvati mir i stabilnost evroazijskog kontinenta.
  3. Prekid vatre. U sukobima i ratovima nema pobednika. Sve strane treba da pokažu razum i uzdržanost, da ne sipaju ulje na vatru, ne intenziviraju sukob, kako bi se sprečilo pogoršavanje krize u Ukrajini i da se ona otima kontroli. Sve strane bi trebalo da podržavaju da se Rusija i Ukrajina nađu na pola puta, što ranije obnove direktni dijalog, postepeno unapređuju ublažavanje situacije, kako bi na kraju postigle sveobuhvatno primirje.  
  4. Obnova mirovnih pregovora. Dijalog i pregovori predstavljaju jedini izlaz iz ukrajinske krize. Svi napori koji koriste mirnom rešenju krize zaslužuju ohrabrivanje i podršku. Međunarodna zajednica treba da insistira na pravcu smirivanja situacije i omogućavanja pregovora, treba da pomogne sukobljenim stranama da što pre otvore vrata za političko rešenje krize, da stvore uslove i obezbede platformu za obnovu pregovora. Kina je spremna da radi toga nastavi da igra konstruktivnu ulogu. 
  5. Rešavanje humanitarne krize.Sve mere koje koriste ublažavanju humanitarne krize zaslužuju ohrabrivanje i podršku. Humanitarna akcija mora da bude u skladu sa principima neutralnosti i pravičnosti, kako ne bi došlo do politizacije humanitarnog pitanja. Potrebno je praktično zaštititi sigurnost civila i uspostaviti humanitarni koridor za povlačenje civila iz zaraćenih područja. Treba povećati humanitarnu pomoć relevantnim područjima, poboljšati humanitarno stanje, obezbediti brz, bezbedan i neometan pristup humanitarne pomoći, sprečiti humanitarnu krizu većeg obima. Treba podržavati UN da igraju ulogu koordinatora u humanitarnoj pomoći konfliktnim područjima.
  6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika.Sukobljene strane treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbegnu napad na civile i civilne objekte, zaštite osobe ugrožene sukobima, kao što su žene i deca, poštuju osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava da Rusija i Ukrajina razmenjuju ratne zarobljenike, sve strane treba za to da stvore više uslova.
  7. Očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana. Protivimo se oružanom napadu na civilne nuklearne objekte, pozivamo sve strane da poštuju Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti, odlučno izbegavaju nuklearni incident do kojeg bi došlo zbog ljudskih faktora. Podržavamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da igra konstruktivnu ulogu u očuvanju bezbednosti civilnih nuklearnih objekata.
  8. Smanjenje strateških rizika.Ne sme se upotrebiti nuklearno oružje, niti pokrenuti nuklearni rat. Neophodno je usprotiviti se upotrebi nuklearnog oružja ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja. Treba sprečiti širenje nuklearnog oružja i izbeći nuklearnu krizu. Protivimo se da bilo koja zemlja u bilo kakvim uslovima razvija i upotrebi biološko oružje.  
  9. Garantovanje međunarodnog transporta hrane. Sve strane bi trebalo na uravnoteženi i sveobuhvatni način realizuju sporazum o transportu hrane koji su potpisali Rusija, Turska, Ukrajina i UN, da podržavaju važnu ulogu UN u tome. Inicijativa o saradnji u međunarodnoj bezbednosti hrane, koju je predložila Kinu, nudi izvodljivo rešenje za globalnu krizu hrane. 
  10. Obustava jednostranih sankcija. Jednostrana sankcija i vršenje ekstremnih pritisaka ne mogu da reše probleme, već i stvaraju nove probleme. Protivimo se jednostranim sankcijama bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN. Pojedine zemlje treba da prestanu sa zloupotrebom jednostranih sankcija i ‘jurisdikcijom duge ruke’, da igraju ulogu u ublažavanju krize u Ukrajini, i da stvore uslove za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u zemljama u razvoju.
  11. Obezbeđivanje stabilnosti industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja. Sve strane bi trebalo da praktično očuvaju postojeći svetski ekonomski sistem, da se protive politizaciji svetske ekonomije i pokušajima njene upotrebe kao instrumenta i oružja, da zajednički ublažavaju posledice prelivanja krize, sprečavaju da kriza utiče na međunarodnu saradnju u energetici, finansijama, trgovini hranom i transportu, što bi štetilo globalnom ekonomskom oporavku.
  12. Unapređivanje obnove posle rata. Međunarodna zajednica treba da preduzme mere za podršku obnovi posle rata u sukobljenim područjima. Kina želi u tome da pruža pomoć i igra konstruktivnu ulogu.

 



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci