Skip to main content

„NEDOSTAJE NAM DA JEDAN MALI BRIJEG PRESKOČIMO SVI ZAJEDNO“

Mandić: Očekujem da će doći do dogovora

Mandić: Očekujem da će doći do dogovora


Pa kada pogledate čitavu situaciju vidjećete da smo mi kao parlamentarna većina koja je pobijedila na parlamentarnim 2020. godine prešla dug put. Danas smo okupljeni za istim stolom i mogu da registrujem kod učesnika razgovora želju da se dogovorimo, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić u emisiji „Argumenti“ Javnog servisa.
Pa kada pogledate čitavu situaciju vidjećete da smo mi kao parlamentarna većina koja je pobijedila na parlamentarnim 2020. godine prešla dug put. Danas smo okupljeni za istim stolom i mogu da registrujem kod učesnika razgovora želju da se dogovorimo, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić u emisiji „Argumenti“ Javnog servisa.


Mandić: Očekujem da će doći do dogovora
Andrija Mandić – Foto: Filip Filipović/ADRIA

On je kazao da bi trebalo da dođe do dogovora.

“Da li u tom dogovoru ima nekih posebnosti, svakako da ima. Mi se razlikujemo kao političke organizacije, i u tim posebnim programima i zahtjevima, mi smo otišli itekako naprijed sa čitavom procedurom dogovaranja, tako da smo danas napredovali i približili se dogovoru.  Nedostaje nam samo da jedan mali brijeg preskočimo svi zajedno”, kazao je Mandić.

On je kazao da se danas sreo sa premijerom Dritanom Abazovićem.

“Ja sam večeras imao razgovor sa Dritanom Abazovićem gdje sam mu naglasio činjenicu da nam nedostaje taj mali brijeg koji moramo preskočiti, i da bi trebalo da nađemo onaj najoptimalniji model kako da dođemo do rješenja koji svi želimo”, kazao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a kazao je da dijeli optimizam u postizanje dogovora.

“Očekujem da će dogovora da bude, i čvrsto vjerujem u dogovor. Bio sam jedan od onih ljudi koji je čitavo vrijeme dijelio veliki optimizam sa onima koji žele da dođu do dogovora. Tu mislim na ljude koji su nam dali mandat i koji traže promjene u Crnoj Gori”, poručio je Mandić.

Tačke spoticanja u pregovorima nema, poručio je Mandić.

“Imate vrstu pluralizma u dogovaranju. To nije jednostavan proces, svjesni smo vremenskih ograničenja. Napravili smo veliki iskorak u razgovorima, razumijevanjem smo pošli od činjenice je najbolji zajednički kandidat, koji će imati podršku većine. Postigli smo načelni dogovor oko Miodraga Lekića, ali smo uspoostavili i princip da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, pojasnio je Mandić.

On je dodao da bi najjednostavnije  bilo da se primijeni demokratski princip da se prema rezultatima izbora iz 2020. godine podijele mjesta.

“Ali pošto je situacija kompleksna ostavili smo u dogovoru kontrolni dio da se odstupi od takvog načela. Po ovom principi polovina Vlade trebalo bi da pripadne DF-u. Ali mi se odričemo tih principa, jer je najbitnije da se dogovorimo”, kazao je Mandić.

Mandić je saopštio da su na današnjem sastanku Demokrate danas izašle sa predlogom kadrova za ministarska mjesta.

“DF i Demokrate imaju podjednak broj kandidata za ministre, a manje kandidata za funkcije nego što imaju koalicija “Crno na bijelo” i SNP. I sada tražimo rješenje. Nijedna pojedinačna ambicija ne smije da bude iznad opšteg interesa da se ta velika pobjeda odbrani, da se politike koje smo zagovarali unaprijede i da ne dozvolimo se DPS vrati na vlast”, kazao je Mandić.

Poručuje da  je jasno da DPS slabi u svim opštinama.

“Mene je strah pod apstinencije onih koji su glasali za promjene. Ova politika, ako se ne dogovorimo, uticaće na povećanje apstinenata”, kazao je Mandić, i poručio da razumije takvo razmišljanje, ali da će do dogovora doći.

 Mandić je poručio da je apsolutni prioritet borba protiv organizovaog kriminala i korupcije.

“Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije važna je, neophodno je da  zaustavljanjem ubistava, šverca i sličnih stvari povećamo životni standard”, kazao je Mandić.

Rekao je i da ostali lideri DF-a Nebojša Medojević i Milan Knežević čekaju priliku da rukovode sektorom bezbjednosti, jer imaju više iskustva, mogućnosti i imali bi podršku da “otklone trule daske iz sistema bezbjednosti”.

Moramo se paziti oštrih riječi

Komentarišući izjavu premijera Abazovića da neće potpisati da Lekić bude premijer, Mandić je kazao da to nije novi momenat.

“Mi smo od predstavnika URE i danas mogli čuti da neće dati potpis dok se ne ispoštuje princip ‘Dok sve nije dogovoreno, ništa nije dogovreno’. Mi smo željeli da u ovoj etapi dogovaranja to razdvojimo u dvije faze. Da prva faza bude potpisivanje mandata onome kojeg niko ne osporava, a to je Lekić, pa da nastavimo razgovore. Oni žele da se sve dogovori i njihov potpis je tu”, kazao je Mandić.

Poručio je da treba da se izbjegne zbunjivanje javnosti.

“Mislim da treba da se čuvamo oštrih riječi mi koji radimo zajedno. Na sastancima je dobra atmosfera,i nema potrebe da opterećujemo javnost i zbunjujemo ljude koji nas podržavaju izjavama”, kazao je on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci