Skip to main content

“Moramo da pokrenemo dijalog”

Marović: Još postoji šansa da ubrzamo evropske integracije

Marović: Još postoji šansa da ubrzamo evropske integracije


Evropska budućnost Crne Gore zavisi od toga koliko ima spremnosti da se partijski interesi podrede ozbiljnim reformama, kazala je ministarka evropskih poslova Vlade u tehničkom mandatu Jovana Marović.
Evropska budućnost Crne Gore zavisi od toga koliko ima spremnosti da se partijski interesi podrede ozbiljnim reformama, kazala je ministarka evropskih poslova Vlade u tehničkom mandatu Jovana Marović.


Marović: Još postoji šansa da ubrzamo evropske integracije
Marović

Marović je agenciji MINA rekla da, kao potpredsjednica URA-e koja je jedna od partija vlasti, dijeli odgovornost za to što još nijesu izabrana ključna imena u pravosuđu.

Prema riječima Marović, krivica je svih političkih partija, nekih manje, nekih više.

Ona je navela da društvo isuviše dugo trpi zbog nestabilne političke situacije i da treba svi da preuzmu odgovornost.

„Ali, što je važnije, da pokrenemo dijalog, da svako učini ono što može da sistem normalno funkcioniše, da institucije budu nezavisne, da vladavina prava postoji u praksi“, dodala je Marović.

Upitana koliko je realna priča o dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, do juna naredne godine, a nakon pada 43. Vlade, Marović je navela da je taj narativ o dobijanju završnih mjerila u što skorijem roku nametnula Vlada u tehničkom mandatu i ona kao ministarka evropskih poslova.

„To iz razloga što Crna Gora pregovara već deset godina o članstvu u Evrospkoj uniji (EU), što smo prelazna mjerila u poglavljima 23 i 24 dobili prije osam i što je ova Vlada formirana da bi ubrzala proces evropske integracije“, kazala je Marović.

Kako je navela, dobijanje najprije izvještaja o ispunjenosti prelaznih mjerila, pa potom i završnih mjerila, bili bi konkretan indikator da se u toj namjeri uspjelo.

Na jednoj strani, kako je kazala Marović, to jeste bilo ambiciozno, a posebno uzimajući u obzir da su prethodne vlade bezuspješno dugo pokušavale da naprave pomak u vladavini prava, i da nijesu bile ni blizu da dobiju završna mjerila.

„Prostim rječnikom, pokušali smo za nekoliko mjeseci da uradimo ono što nije bilo moguće u višegodišnjem, decenijskom, periodu“, rekla je Marović.

Na drugoj strani, dodala je Marović, nije od onih koji olako nešto predviđaju i obećavaju.

„I mislim da je odlučnim rezovima moguće napraviti ključne pomake i dobiti ta mjerila tokom sljedeće godine“, rekla je Marović.

Redosljed koraka i uslovi, kako je dodala, poznati su.

„Imenovanja u pravosuđu su jedna strana priče, ispunjavanje prioritetnih prelaznih mjerila, poput izmjene medijiskih zakona, unapređenja rada Agencije za sprečavanje korupcije, i druga“, rekla je Marović.

Ona je poručila da to znači da „što prije postignemo široki društveni konsenzus o najvažnijim pitanjima i dobijanje završnih mjerila će biti izvjesno“.

Marović je, odgovarajući na pitanje koliko je ugrožena evropska budućnost države nakon najnovijih dešavanja, kazala da je to nešto što se mogli čuti tokom prethodnih dana.

„Međutim, šansa da ubrzamo proces evropske integracije je još uvijek tu, ukoliko to političke prilike budu dozvolile, a ovdje moramo uzeti u obzir da je ova Vlada stvorila tu šansu, a bitno su uticale i geopolitičke prilike“, smatra Marović.

Prema riječima Marović, ne može biti riječi o tome da je prokockano nešto „što nam je ostavljeno u zaostavštinu“.

Ona je navela da je najvažnije to da Vlada u tehničkom mandatu radi odgovorno, kao i da političke potrese neutralizuje i svi rade u interesu države i društva.

„Evropska budućnost Crne Gore zavisi od toga koliko smo spremni da partijske interese podredimo ozbiljnim reformama“, ocijenila je Marović.

Ona je podsjetila na to da gotovo 80 odsto građanki i građana želi u EU i dodala da političke partije ne mogu i ne smiju da odustanu od evropskog puta.

„Najzad, evropsku budućnost ugrožavaju višedecenijski korupcija i kriminal, a ova Vlada je, u tom kontekstu, za kratko vrijeme učinila velike napore da stvori podsticajni ambijent i pruži podršku radu nezavisnih institucija, prije svega Specijalno državno tužilaštvo, da se sa tim problemima obračunaju“, kazala je Marović.

Upitana da li je neodgovorno od URA-e da odbija da pregovara o novoj vladi u trenutku nadolazeće krize, Marović je rekla da ta stranka nije apriori odbila nijedan mogući scenario za izlazak iz krize.

„U ovom trenutku bliži su nam brzi izbori kao opcija, ali ne bježimo ni od drugih rješenja“, dodala je ona.

Marović smatra da je nuđenje rješenja najveća odgovornost na onim partijama koje su srušile Vladu.

„Otuda je i naš stav rezervisan i skeptičan, jer to rješenje nije ni na vidiku, a najmanje ga nude oni koji su srušili Vladu“, kazala je Marović.

Ona je rekla da je najvažnije je da se sve to što manje odrazi na proces evropske integracije i da reforme ne trpe zbog toga.

„URA će se u skladu sa tim i ponašati i potencirati dijalog oko ključnih imenovanja u pravosuđu i evropske agende uopšte“, dodala je ona.

Marović je, upitana o rejtingu URA-e i o tome kako će se na tu partiju odraziti dešavanja oko Temeljnog ugovora i pada Vlade, kazala da je rejting stranke već određeno vrijeme stabilan i na njega utiče niz faktora.

„Ne očekujem neka velika pomjerenja u tom smislu, a u zavisnosti od toga kada će biti sljedeći izbori, postoji i prostor za poboljšanje ili pogoršanje rejtinga, u zavisnosti od naših političkih poteza“, kazala je Marović.

Ona je navela da prioriteti URA-e ostaju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zelene politike, ekonomski razvoj, očekujem samo porast podrške.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci