Skip to main content

Marović: Ponosna sam na reakciju Crne Gore u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu

Marović: Ponosna sam na reakciju Crne Gore u vezi sa ruskom agresijom na UkrajinuMarović: Ponosna sam na reakciju Crne Gore u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu
Foto: Screenshot/You Tube

Odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Dejana Đurovića zašto su uvedene sankcije Rusiji uz komentar “da nam nije ništa trebalo da se zamjeramo velikim silama”, ministarka Marović je kazala da je uvođenja sankcija Rusiji potpuno u skladu sa mjerama EU.

„Rusija je nesporno izvršila agresiju na Ukrajinu“, dodala je Marović.

Đurović je kazao da se postavlja pitanje da li se Crna Gora, sa aspekta međunarodnog prava, pridružila nelegalnim sankcijama.

Đurović licemjernim ocjenjuje to što je, kao navodi, 20 najvećih uvoznika energenata u prvih stotinu dana rata u Ukrajini 14 koji pripadaju NATO-u.

Ministarka Marović navodi da se Crna Gora pridružila sankcijama jer je to njena obaveza i dijeli evropske vrijednosti.

„Vi bi ste teško objasnili to što govorite građanima Crne Gore, vidjeli ste koliku i kakvu su solidarnost pokazali prema građanima Ukrajine“, kazala je Marović Đuroviću.

“Šta Vlada radi kako bi ubrzala integracioni proces” bilo je pitanje poslanika DPS-a Andrije Nikolića. Ministarka Marović je kazala da sa vše optimizma možemo čekati zaključke Evropskog savjeta. Takođe navodi da žele da ojačaju i rekonstruišu pregovaračku struktruru.

“Želimo da iskoristimo naučene lekcije. Pregovaračka struktura ne može biti više tako glomazna i mora biti efikasnija”, navodi Marović.

Nikolić kaže da se nalazimo u presudnom momentu za EU integracije.

„Samit EU nije dao konkretne rezultate, jer u regionu se nije još dogodila kvalitetna društvena transformacija. U Crnoj Gori izglasavanje manjinske Vlade predstavlja korak ka kompromisu, popravllja se demokratski imidž Crne Gore. Mi smo podržali manjinsku Vladu da bi deblokirali pregovarački proces“, navodi Nikolić.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović, prije nego je postavio pitanje, čestitao je Vidovdan i kazao da je “Crna Gora bila i ostaće čuvar Kosovskog zavjeta“.

Ministarka Marović kazala je, odgovarajući na pitanje Vučurovića, da ne očekuje da će Hrvatska otvarati bilo kakva bilateralna pitanja i da neće bti kočničar Crne Gore na putu integracija.

Vučurović je pitao Marović kako komentariše “stav Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sadržan u dokumentu koji nosi naziv “Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju’.

U tom dokumentu, kako navodi, najvažnije hrvatske naučne i kulturne institucije, koji je upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i koji je praktično obrazac i putokaz kako se odnositi prema Crnoj Gori, navodi se, izmedu ostalog, da Crna Gora treba da ustupi Hrvatskoj djelove svoje teritorije, traži se ratna odšteta zbog navodne agresije, izvinjenje zbog „počinjenog zla“, poziva se Crna Gora da ne prisvaja neku „hrvatsku kulturnu baštinu“ ovim prostorima, prijeti se blokadom integracija, ucjenjuju se gradani i država Crna Gora… Da li je ovo najava da ce Crnoj Gori biti blokiran nastavak EU integracija od strane Hrvatske?”, navodi Vučurović u pitanju.

Marović u odgovoru, između ostalog navodi:

“Samo istinskim zalaganjem svih parlamentarnih partija mozemo dati sustinski podstrek pregovarackom procesu s EU i ispuniti ono sto preko 75% gradanki i gradana od nas zahtijeva, a to je ulazak Crne Gore u porodicu evropskih drzava. Na tom fonu, smatram da treba da budete rasterećeni od bilo koje brige da će bilateralni odnosi s Republikom Hrvatskom, ili nekom drugom državom saveznicom, biti razlog za usporavanje evropske integracije Crne Gore. Naprotiv, dosadašnje iskustvo prilikom saradnje s Hrvatskom karakteriše iskrena namjera da se naše reformske obaveze sprovode na cjelishodan i kvalitetan nacin, što potvrduje značajna ekspertska i politička podrška koju je Crna Gora imala na svim nivoima od prvog dana pregovarackog procesa”.

Poslanik DPS-a Nikola Janović pitao je ministarku Marović kakav je njen stav kao potpredsjednice Vlade, ministarke evropskih poslova, a posebno kao dugogodišnje aktivistkinje civilnog društva u oblasti EU integracija na temu Otvorenog Balkana isključivo iz ugla nacionalnih interesa Crne Gore?

U odgovoru Janoviću, Marović, između ostalog, navodi da je u središtu inicijative potencijalna ekonomska korist.

„Crna Gora je prvo ishitreno donijela odluku da neće da učestvuje. Smatram da je najbolji pristup da uradimo intersektorsku analizu da razmotrimo inicijativu sa svih strana. Nas prvenstveno zanima da budemo članica EU a ostale inicijative samo ukoliko služe svrsi“, navela je Marović.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci