Skip to main content

Medojević: Đukanović mnogo zna, a postao je beskoristan narko kartelu

Medojević: Đukanović mnogo zna, a postao je beskoristan narko karteluMedojević: Đukanović mnogo zna, a postao je beskoristan narko kartelu
Medojević

„Vi znate moj stav koji se bazira na iskustvu iz zemalja koje su se uspješno borile sa mafijom. Crna Gora je tu specifičan fenomen, ona nije kriminogena nego politička. Nama je predsjednik države šef narko kartela. Sada imate problem da je on svoju poziciju sticao tako što je obezbjeđivao zapadnu podršku a sprečavao hapšenje članova organizacije. U tom smislu, Đukanović je imao veliki značaj. On je obezbjeđivao međunarodnu podršku da zapadne službe žmure na djelovanje crnogorskog narko kartela, i obezbjeđivao zaštitu od bezbjednosnog sistema Crne Gore. To više nije slučaj. Đukanović više nema međunarodnu podršku i postaje beskoristan narko kartelu jer ne može da obezbijedi zaštitu međunarodne zajednice“, podvlači Medojević.

On kaže da postoji kriza povjerenja između političkih aktera a da je mafija ujedinjena jer su svi ugroženi.

„Mafija ima sada nekoliko scenarija. Oni mogu da ne rade ništa, što je malo vjerovatno. Drugi je da vođe narko kartela pobjegnu iz zemlje a to se nije desilo osim Zvicera i Milovića. Treće, ovo zbog čega sam zabrinut, je da mafija kaže – ok, pa mi smo jači od države. Mafija po tome može objaviti rat državi i početi sa likvidacijom političara, sudija, tužilaca i policajaca. Ja mislim da Dritanu manje prijeti opasnost, jer oni znaju da je on običan kurir. Ugrožena je tu pozicija i Đukanoviću jer je on postaje beskoristan za mafiju a mnogo zna. Ugroženi su svi političari, jer ako mafija želi da pošalje poruku građanima, oni mogu da likvidiraju novinara, sudiju… Time šalju poruku“, kazao je on.

Drugi scenario, kaže Medojević, je da mafija kreće u osnivanje medija. 

„Osnovali su već jedan portal, preko koga se objavljuju transkripti koji su nezakonito prikupljeni. To je M portal. Osnovana je televizija ETV koja će takođe biti u funkciji propagandnog rata što najavljuje mogućnost da isture novu ličnost koja će biti njihov lider i da mafija učestvuje na izborima. Abazović je taj koji je napravio ključnu grešku. Nije smio da ulazi u političku koaliciju za mafijom, tj DPS-om, već da napravi Vladu sa DFom i Demokratama“, kazao je on.

Medojević govori da je Đukanović svjestan da je završio političku karijeru, ali i da postoji problem.

„Većina političkih struktura u Crnoj Gori je spremna da razgovara sa Zapadom da se Đukanoviću i njegovoj porodici da imunitet od krivičnog gonjenja. Tu imaju problem sa DF-om jer mi želimo da odgovara. Ja lično sam jedan od najekstremnijih protivnika ideje da mu se da imunitet. Sad tu imamo i situaciju da se uključio i Temeljni ugovor sa SPC. To je kao ekspres lonac koji nema ventila“, kazao je on.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci